Henk Verheijen en Sigi Flören zijn liefdevolle pleegouders voor de crisisopvang. (Foto: Marius van Deursen)

Deurnes koppel biedt crisisopvang aan jonge kinderen

vrijdag 8 november 2019 - 10:00|

DEURNE - Afgelopen week vroeg Pleegzorg Nederland aandacht voor het grote tekort aan pleegouders. In Nederland zijn er per jaar 3.500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Terwijl er eind 2018 zo’n 1.000 nieuwe gezinnen te weinig bij gekomen zijn. Op dit moment wachten ruim 700 kinderen op een pleeggezin. Henk Verheijen en Sigrid Flören uit Deurne bieden crisisopvang.

Henk (66) en Sigi (62), zoals ze vaak genoemd wordt, bieden tijdelijke opvang aan kinderen die in een noodsituatie uit huis worden gehaald. “Soms bellen ze me om 16.30 uur op met de vraag of we plek hebben en dan staan ze om 19.30 uur al op de stoep met een kindje”, vertelt Sigrid. “Ik heb een heleboel kinderspullen in huis; meerdere bedjes, kleding in alle maten, een kinderwagen. Dan check ik snel of ik nog pampers in de juiste maat heb en dan sta ik voor ze klaar.” 

Tien jaar geleden stelden Henk en Sigi hun huis open voor pleegkinderen. Henk vertelt: “Het begon met weekend- en vakantieopvang voor een jongetje. Hij kwam hier in de weekenden. Om zijn moeder te ontlasten, die de situatie tussen hem en zijn oudere broer thuis niet aan kon. Na vijf jaar wilde hij zaterdags gaan werken om zakgeld te verdienen en is de opvang gestopt.” Inmiddels had Sigi haar fulltimebaan opgezegd en was ze overdag veel thuis. “Toen zijn we overgestapt naar de crisisopvang. Ik had overdag de tijd en wilde wat te zorgen hebben. We kozen bewust voor de leeftijd van nul tot vier jaar, zodat de kindjes nog niet naar school hoeven. Ondanks de voorgeschiedenis kun je ze op deze leeftijd met genoeg liefde en aandacht wel laten ontdooien. Bij pubers is dat wel anders.” In totaal zijn er in de afgelopen tien jaar vijf kindjes in de crisisopvang geweest bij het Deurnese koppel. “De opvang is tijdelijk. We hebben kinderen in huis gehad voor twee weken, maar ook voor elf maanden. En allemaal hebben ze een flinke rugzak”, aldus Henk. 

Drugsverslaafd
Zo was er een jongetje dat een dag voor zijn eerste verjaardag bij Henk en Sigi in huis kwam. Hij was uit een drugspand gehaald. Bij een inval was hij ontdekt op de zolder, hij lag in een kinderwagen en had niet eens een bedje. Overal om hem heen stonden wietplanten. Net als zijn moeder was hij verslaafd. “De eerste drie weken in huis waren heel heftig”, herinnert Sigi zich. “Hij heeft drie weken lang gekrijst, dag en nacht. Hij was aan het afkicken. Een bedje kende hij niet en ook in bad gaan was een drama. Hij was doodsbang voor het water. Waarschijnlijk is hij door zijn vader regelmatig mishandeld en onder water gehouden als hij huilde.” 

Hoewel het een schrijnend verhaal is dat zeker impact had op de Deurnese pleegouders, was het ook een van de succesverhalen van Henk en Sigi. “Toen het jongetje hier in huis kwam was het een ziek vogeltje”, vertelt Henk. “Bij jeugdzorg was er sterke twijfel of het mannetje zich ooit nog zou kunnen hechten. Maar we hebben hem zien uitbloeien tot een gezond en gelukkig kindje in de elf maanden dat hij hier in huis was. In de zomer zat hij zelfs lekker te spetteren in een zwembadje. Dat is voor ons de grootste voldoening.” Inmiddels is hij in een vast pleeggezin ondergebracht en heeft hij een ouder broertje. Sigi vertelt: “Het gaat heel goed. We zien hem nog regelmatig en dat vinden we heel fijn. De pleegouders vonden dat wij een deel van zijn leven mochten blijven uitmaken, omdat we zoveel voor hem betekend hebben. We zijn nu een soort extra opa en oma voor hem.” 

Het idee om met pleegzorg te beginnen kwam van Henk. “Ik werk als bewaker en daarvoor heb ik eens een psychologische test moeten doen. Daaruit kwam dat ik goed kon werken met gehandicapten. Als vrijwilliger ben ik daarom al fietsmaatje en PSV-maatje geworden van twee jongens met een verstandelijke handicap. Ook dart ik met een groepje jongens met het syndroom van down. Als ik een kind zie dat het moeilijk heeft, dan doet dat iets met me. Ik wilde iets doen voor kinderen die niet de opvoeding krijgen zoals onze kinderen en kleinkinderen. En daarom zijn we naar een informatieavond over pleeggezinnen gegaan. Na een uitgebreide screening en een cursus mochten ze met de pleegzorg beginnen.  Sommige mensen verklaren ons voor gek. ‘Ga toch genieten op deze leeftijd’, zeggen ze dan. Maar wij genieten hier ook van! Natuurlijk mis je bepaalde dingen, maar je krijgt er ook zoveel voor terug. De band die je met die kinderen krijgt, is met geen pen te beschrijven.”

Geheimhouding
De crisisopvang gaat vaak gepaard met geheimhouding. De ouders mogen niet weten waar het kindje verblijft. “We zijn eigenlijk nooit bang voor ouders”, vertelt Sigi. Bij een meisje was er wel een dreigende situatie. Haar vader, een man van meer dan twee meter groot die aan schizofrenie lijdt, mocht haar verblijfsplaats niet weten. “We hadden de instructie gekregen om het meisje mee te geven, als hij ooit spontaan voor onze deur zou staan. Want tegen hem zouden we niets beginnen. Maar gelukkig was dat niet aan de orde. Al snel nadat het meisje bij ons in huis kwam, werd hij opgepakt.” 

Zelf hebben Henk en Sigi ook kinderen en kleinkinderen. Door hun pleegkindjes worden ze eveneens opa en oma genoemd. “We waren al vijftigplus toen we begonnen met pleegzorg en achteraf had ik wel eens gewild dat ik er eerder aan begonnen was”, vertelt Henk. “We zijn te oud om een kind te mogen opvoeden, hoewel we dat in het geval van dat jongetje graag hadden gedaan. Want na elf maanden doet dat afscheid echt pijn en sta je flink te huilen. Maar ik begrijp het wel. Over een paar jaar ben ik zeventig en ren ik natuurlijk niet meer zo gemakkelijk achter de bal aan en dat heeft zo’n kind wel nodig.” Toch voelen ze zich nog fit genoeg om met enige regelmaat jonge kindjes in hun huis te verwelkomen. “Al is het af en toe wel fijn om tussendoor een korte periode rust te krijgen. Zeker na een heftig afscheid lassen we altijd even een pauze in, om het een plekje te geven.” Tot Sigi haar pensioensleeftijd bereikt mogen ze sowieso nog crisisopvang blijven bieden en als het goed gaat daarna wellicht nog wat langer. “Ik hoop dat we nog vele kindjes mogen opvangen.” 

Informatieavond
Op maandag 11 november organiseren de Peelgemeenten een informatieavond voor mensen die interesse hebben om pleegouders te worden. Deze wordt gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in De Ruchte aan de Laan ten Rode 71 in Someren. Na de opening door wethouder Theo Maas, belicht een pleegzorgbegeleider van Combinatie Jeugdzorg alle kanten van pleegzorg en vertelt een ervaren pleegouder uit de regio over de eigen ervaringen. Aanmelden voor deze informatieavond kan via 040 245 1945 of pleegzorg@combinatiejeugdzorg.nl. Ook kun je via dit telefoonnummer of e-mailadres een informatiepakket aanvragen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Twee jaar cel voor Liesselnaar voor afpersen Ahold Delhaize LIESSEL - De 23-jarige Sammy G uit Liessel is vrijdagochtend veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man zou in 2016 een poging hebben gedaan om supermarktconcern... 21 februari 2020 - 11:53
Neerkant aan de slag voor veiligheid NEERKANT – Dat er in Neerkant ambitie zit is inmiddels wel gebleken. Onder andere met de herontwikkeling van de dorpskern en het openbare verlichtingsplan, dat in het dorp opgestart werd... 21 februari 2020 - 10:06
Jubilarissen en afscheid bestuurslid Groei&Bloei DEURNE – Henny Linders heeft na zestien jaar afscheid genomen van het bestuur van Groei&Bloei afdeling Deurne/Venray. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering. Ook werden de jubilarissen in het zonnetje gezet... 21 februari 2020 - 09:57
Fauna4Life wil jacht in Deurne aan banden leggen DEURNE – Fauna4Life, een stichting die opkomt voor de in het wild levende dieren in Nederland, heeft een brief aan de gemeente Deurne gestuurd met het verzoek om te stoppen... 21 februari 2020 - 09:52
‘We hadden liever dat de ophokplicht eerder was ingesteld’ REGIO - Landelijk is er een ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden vogels. Alle bedrijven die pluimvee houden, moeten de dieren in hun hokken houden voor ten minste vier weken, omdat... 21 februari 2020 - 09:03
Aanmelden Heilight Parade DEURNE - Tot 7 maart kunnen praalwagens zich inschrijven om deel te nemen aan de Heilight Parade. Deze verlichte stoet van praalwagens trekt op zaterdag 21 maart door de straten... 21 februari 2020 - 08:54