Ton Schreurs spreekt vanaf het podium de vrijwilligers toe. (Foto: Hein van Bakel)

Neerkant kan vooruit met nieuw dorpshart

vrijdag 31 mei 2019 - 16:19|Ine van Hal

NEERKANT - In Neerkant is op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, op feestelijke wijze de vernieuwde dorpskern geopend. Er werd ontbeten in de openlucht, kinderen vermaakten zich met stoepkrijten en springen op een springkussen, de fanfare speelde, er werd geproost en samen gezongen. Leden van Theatergroep Neerkant liepen verkleed rond en hielden de schwung erin. Over en weer werden feliciaties en complimenten uitgedeeld, onder anderen aan de werkgroep Wonen en Woonomgeving, die de schouders onder de herinrichting gezet hebben, de werkgroep, die de organisatie van de festiviteiten rond de opening op zich had genomen, maar met name aan de circa 35 vrijwilligers, die een jaar lang de handen uit de mouwen hebben gestoken om het nieuwe dorspcentrum mee te realiseren. De officiële opening vond plaats op een podiumwagen in de Dorpsstraat. 

Drie dagen lang was het feest in Neerkant, te beginnen woensdagavond met een gezellige dorpsquiz, de officiële opening op donderdag en op vrijdag was er een vossenjacht voor de jeugd en een Oudhollandse spellenmiddag voor de oudere inwoners van het dorp. Het feest was georganiseerd door de werkgroep Opening Dorpskern, bestaande uit: Coen van Horen, Yvonne Jenniskens, Kristel Janssen, Truus de Laat, Roy Petit, Liesbeth Goorts en Theo Donkers.

Burgerparticipatie
De officiële opening op Hemelvaartsdag vond plaats op de straten en pleinen in de vernieuwde Dorpsstraat, die voor de gelegenheid was afgesloten, omringd door talloze groene perkjes met struiken en bloeiende planten. Voorzitter Ad Cosijn van Leefbaar en Vitaal Neerkant memoreerde nog maar eens aan hoe de vernieuwde dorpskern tot stand gekomen is: met ideeen, middelen en menskracht vanuit het dorp zelf. "Na een aantal dorpsoverleggen, lag er een wens in Neerkant voor een mooi, sfeervol en aantrekkelijk dorpscentrum met veel groen en aandacht voor verkeersveiligheid", aldus de voorzitter. "Met uitzondering van dat laatste -er wordt nu nog wel eens te hard gereden, maar ook dat komt goed- is aan die wens voldaan. Neerkant loopt voorop in wat tegenwoordig burgerparticipatie heet."
Voorzitter Ton Schreurs van de werkgroep Wonen en Woonomgeving benadrukte in zijn toespraak dat het ontwerp voor het nieuwe dorpscentrum niet uit de koker van de werkgroep gekomen is, maar mede tot stand is gekomen met inzet van de inwoners van Neerkant. "Er werden dorpsbijeenkomsten gehouden waar bewoners hun ideeën naar voren konden brengen, kinderen van de basisschool maakten maquettes en inwoners maakten schetsen; het was een mooi proces om te zien." Ook Schreurs was vol lof over de inzet van de vrijwilligers. "Het verwijderen en terugplaatsen van straatmeubilair, verwijderen van bestrating, afkoppelen van de riolering voor het hemelwater, aanleg en onderhoud van perken, verplaatsen van de bushalte, etc." somde hij een aantal werkzaamheden op, die inwoners ter hand genomen hebben. Verder memoreerde Schreurs aan de in december 2018 overleden Hans Dielissen. "Hij was een zeer betrokken vrijwilliger van wie we vervroegd afscheid moesten nemen." 

Gemeenschapszin
Wethouder Helm Verhees noemde de herinrichting van het dorpscentrum met de vernieuwing van de riolering een "mega-operatie. Niet de gemeente, maar Neerkant was de bedenker. We wisten niet wat we gaandeweg allemaal tegen zouden komen. Er zijn de afgelopen jaren veel, vaak pittige gesprekken gevoerd en dat heeft uiteindelijk toch iets moois opgeleverd." Burgemeester Hilko Mak noemde de het project in Neerkant "een fantastisch voorbeeld van de gemeenschapszin, die hier in Neerkant volop aanwezig is." Vervolgens riep hij Joop Dielissen naar voren om hem een koninklijke onderscheiding op te spelden. Zijn vrouw Door kreeg een mooie bos bloemen. 
Met tromgeroffel en vuurwerk werd de dorpskern officieel geopend, waarna er door alle aanwezigen gezamenlijk op geproost werd.

Samen Neerkant zijn
Thea Ugen en Maria Verstappen schreven voor de opening een lied met de titel: Laat ons samen Neerkant zijn, dat door de aanwezigen gezamenlijk gezongen werd met muzikale begeleiding door muziekvereniging sint Willibrordus Neerkant. De tekst is geschreven op de melodie van Ode an die Freude en gaat als volgt: 
't Hart van Neerkant is weer prachtig, alles staat er heel nieuw bij. Bomen, planten staan te groeien, men kan trots op Neerkant zijn. Leefbaar en Vitaal van de Neerkant, zorgde voor dit resultaat. Met de schooljeugd en vrijwilligers, kregen zij dat hier paraat. Refr.
Deurne kan een voorbeeld nemen, aan de kracht van mensen hier. Door de hoop niet op te geven werkten zij met veel plezier. Door een storm die ooit eens raasde, raakten wij de dorpskern kwijt. Maar door schouders van veel mensen, staan wij hier dat is een feit. Refr.
Nu de toekomst van de Neerkant, na vandaag weer voor ons ligt. Zorgen wij nu met z'n allen, voor behoud van 't dorpsgezicht. Want nu kan het verder gaan groeien, een neiuw begin, dat voelt zo fijn, en daarbij dit lied te zingen, laten horen één te zijn. Refr.
Refrein: En ons durpke, is un moi durpke, waar wij allen samen zijn. En hier in 't hart van Neerkant, leven wij zoals we zijn.

Bekijk ook onderstaande foto's van fotograaf Hein van Bakel.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49
Zorgen om coronanertsen in Deurne DEURNE - De mogelijke besmetting van nerts op mens die vorige week vastgesteld werd in de gemeente Deurne blijft de gemoederen bezighouden. Uit onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is... 29 mei 2020 - 10:08
Ravage na botsing tussen zes voertuigen in Liessel LIESSEL - Op de Kanaalstraat in Liessel zijn woensdagochtend zes auto's en een tractor in botsing gekomen. Het ongeluk gebeurde net na 6.00 uur. De eerste auto klapte achterop de... 27 mei 2020 - 07:35
Slecht zicht op A67 door rookontwikkeling LIESSEL/ASTEN - Op de A67 tussen Asten en Liessel heeft het verkeer dinsdagochtend in beide richtingen last van rookoverlast. Dat meldt Rijkswaterstaat op Twitter. De rook is afkomstig van de... 26 mei 2020 - 09:20