Den Draai in Zeilberg. (Foto: Hein van Bakel)

Bestuur Den Draai: ‘Het lijkt op chantage’

donderdag 30 mei 2019 - 13:38|ine van Hal

ZEILBERG – Het bestuur van sociaal cultureel centrum Den Draai in Zeilberg overweegt de deuren te sluiten. Of sterker nog, het gebouw te koop aan te bieden aan de gemeente Deurne of een andere belangstellende partij. Het pand is hard aan onderhoud toe. Het gebouw en de grond is eigendom van een beheersstichting, maar de gemeente Deurne is verantwoordelijk voor een deel van de onderhoudskosten. Toezeggingen blijven al jaren uit. “De gemeente wil nu eerst weer plannen gaan maken voor een nieuwe gymzaal. Het probleem wordt bij ons neergelegd. Alsof het geld voor groot onderhoud er pas komt als er een oplossing is voor de gymzaal. Het lijkt op chantage”, aldus penningmeester Kees Witteveen van de beheersstichting van Den Draai. Wethouder Helm Verhees zei in een reactie aan deze krant, aan alle partijen duidelijk aangegeven te hebben dat de deur open staat.

Bestuurslid en beheerder van het cultureel centrum Jan van den Eijnden voelt zich “een speelbal. De indruk wordt gewekt dat wij niet mee willen werken aan een oplossing voor de gymzaal. In het verleden hebben we als bestuur samen met een werkgroep een plan ingediend, inclusief bouwkundige en financiële onderbouwing. Het plan was al goedgekeurd, maar moest vanwege de hoogte van het bedrag nog besproken worden door het college van B&W. Tijdens een overleg in het gemeentehuis werd een eenzijdige brief voorgelezen, waarin duidelijk gemaakt werd dat het plan van de baan was. We hebben nog nooit zo verbouwereerd het gemeentehuis verlaten en dachten dat het ook nooit meer zou gebeuren. Maar nu is het toch weer gelukt.”
Van den Eijnden doelt daarmee op een overleg met de wethouder waarvoor het bestuur van Den Draai onlangs uitgenodigd was. “In plaats van de wethouder werden we te woord gestaan door een nieuwe ambtenaar, die zich niet ingelezen had in de situatie. Die wilde weer van vooraf aan beginnen met het maken van plannen voor Zeilberg. Eerder werd groot onderhoud al jarenlang opgeschort vanwege de plannen voor een nieuwe gymzaal. Moeten we daar nu weer jaren op wachten? Het is niet aan het bestuur van Den Draai om plannen te maken voor een gymzaal, maar dat lijkt nu wel een verplichting. Het voelt als chantage.”

Binnenklimaat
Wekelijks maken zo’n achttien verenigingen gebruik van Den Draai en nog eens zo’n vijf verenigingen maandelijks. Sinds 2008 is er volgens de beheerder geen groot onderhoud meer gepleegd aan het gebouw.
“Het binnenklimaat is hard aan verbetering toe”, zegt Van den Eijnden. “We kunnen niet fatsoenlijk ventileren en de warmte gaat naar buiten. We moeten voor 1 juli voldoen aan een duurzaamheidsrapportage, maar we kunnen niets.”
Het bestuur van de beheersstichting wil niet de verantwoordelijkheid dragen voor eventuele gevolgen van achterstallig onderhoud. “Jaarlijks maken 60.000 mensen gebruik van het gebouw”, aldus Kees Witteveen. “Stel dat het een keer hard regent en het dak stort in. Wie neemt dan de verantwoordelijkheid? Ik niet, ik stop er mee.”
In december vorig jaar heeft de gemeenteraad van Deurne het college opdracht gegeven om prioriteit te stellen aan de realisatie van een gymzaal in Zeilberg.
Dat staat volgens het stichtingsbestuur los van het beheer van Den Draai. “Het probleem wordt nu wel bij ons neergelegd”, aldus Kees Witteveen. “Wij hoeven niet per se een gymzaal, we hebben geld nodig voor groot onderhoud. Als daar geen toezegging voor komt dan houdt het voor ons op. Dan moet het gebouw op slot.”

Drie problemen
Wethouder Helm Verhees zegt dat het gemeentebestuur er de voorkeur aan geeft met alle betrokkenen samen te zoeken naar een oplossing. "We hebben duidelijk aangegeven dat de deur open staat. Ook voor de school ligt er een uitdaging, Het gebouw is verouderd en kampt met overcapaciteit. Bovendien ligt er een duidelijke vraag voor een beweegaccommodatie/gymzaal. We hebben drie problemen op te lossen en hebben alle partijen nodig om te bekijken wat het beste is voor Zeilberg. Nu al het geld in een keer uitgeven, terwijl we later misschien zeggen dat we het toch anders hadden moeten doen, is geen effectieve oplossing voor Zeilberg."

Gerelateerde nieuwsberichten

Kermis Deurne vanwege hitte later open DEURNE – Tot en met dinsdag 25 juni is het nog kermis in Deurne. In verband met de warmte gaat de kermis maandag en dinsdag pas om 15.30 uur open,... 24 juni 2019 - 09:22
Wat te doen dit kermisweekend in Deurne? DEURNE – Van vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 juni is het kermis in Deurne. Verdeeld over het centrum staan tientallen kramen en attracties waaronder de Magic Mouse, een... 21 juni 2019 - 16:41
Politie roept getuigen op LIESSEL – De politie heeft afgelopen donderdag op het Loon in Liessel een matrixbord geplaatst om mogelijke getuigen op te roepen. Passanten, voornamelijk fietsers, die in de nacht van donderdag... 21 juni 2019 - 14:32
Deurne maakt zich op voor de kermis DEURNE - Van vrijdag 21 tot dinsdag 25 juni is het kermis in Deurne. Verdeeld over het centrum zullen weer tientallen attracties en kramen staan. Dit jaar kunnen de bezoekers... 21 juni 2019 - 11:38
De Peel onder vuur wordt boekenreeks REGIO – Een jaar lang besteden we wekelijks aandacht aan lokale gebeurtenissen en herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. In de reeks De Peel onder vuur gaan we dieper in op... 21 juni 2019 - 11:28
Deurne moet aan de slag met centrum DEURNE – “We moeten nu stappen gaan maken”, zei wethouder Marinus Biemans vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst over het centrum van Deurne. Onderzoek door RHO Advies heeft uitgewezen dat... 20 juni 2019 - 10:40