Organist Henk Verhoef aan het orgel van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Matthäus Passion met Deurnes tintje

donderdag 11 april 2019 - 09:13|

DEURNE – In de Willibrorduskerk in Deurne wordt op palmzondag 14 april de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Een klassiek passieconcert stond al lang op het wensenlijstje van de werkgroep Concertcyclus van de stichting Behoud Willibrorduskerk Deurne. “In deze tijd van het jaar worden veel moderne passieconcerten opgevoerd, ook in de regio. Wij vinden juist de oervorm top en zijn er trots op dat we dit in Deurne hebben kunnen organiseren”, aldus Lisette van Erp van de werkgroep. Het concert heeft een Deurnes tintje: er zingen vijf lokale zangeressen mee.

De Matthäus Passion in de Willibrorduskerk wordt uitgevoerd door het barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam en een door het ensemble samengesteld koor. De muzikale leiding is in handen van dirigent Henk Verhoef, die ook de orgelpartijen zal spelen. Het balletje ging aan het rollen toen Bert Augustus, organist en beheerder van het Smitsorgel in de Willibrorduskerk in Deurne, in 2018 de uitvoering van de Matthäus Passion in Monnickendam bijwoonde. Tijdens een gesprek na afloop met Henk Verhoef bleek dat het ensemble op zoek was naar een locatie voor de uitvoering in 2019.
“Henk Verhoef kent Deurne als adviseur bij de restauratie van de luidklokken en hij heeft er ook weleens het orgel bespeeld”, aldus Bert Augustus. “Hij kent ook de geweldige akoestiek van de Willibrorduskerk.” 

Deurnese zangeressen
Jan Casper Verbeek van de werkgroep Concertcyclus: “Op een gegeven moment kregen we bericht dat het ensemble geen kinderkoor beschikbaar had voor de extra sopraanpartijen. Daar hadden wij snel een antwoord op. We hebben in Deurne hele goeie zangeressen, zoals vorig jaar maar weer eens bleek tijdens het indrukwekkende concert Music all-in life in de Willibrorduskerk.”
Lineke Theeuwes, Inge van Beek, Fleur Verberne, Maartje Maas en Manou Rops zullen zondag de soprano in ripieno partijen zingen.
Het barokensemble Eik en Linde bestaat uit ongeveer twintig professionele musici en brengt een groot koor mee met (semi)professionele en amateurzangers. In totaal zullen zondag rond de vijfenvijftig zangers en musici op het podium staan in de Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Het priesterkoor zal zondag uitgebouwd worden tot een groot podium, waarop plaats is voor alle musici. 

Stoelenplan 
Voor de praktische organisatie kreeg de werkgroep Concertcyclus ondersteuning van het cultuurcentrum in Deurne. “Zij hebben voor ons een stoelenplan gemaakt, waarmee in de kerk zitplaatsen gecreëerd wordt voor vijfhonderd bezoekers”, aldus Lisette van Erp. “Ook de kaartverkoop loopt via het cultuurcentrum. Daarover moest door ons nog wel een ei gelegd worden. Het vragen van een entreeprijs is tegen de principes van de Concertcyclus. Maar in dit geval kon het niet anders.”
Mede met onder meer een subsidie van de gemeente Deurne zijn de toegangsprijzen beperkt gebleven tot 15 en 20 euro, naargelang de zitplaats in de kerk. Om ervoor te zorgen dat het concert voor iedereen goed te volgen is worden op diverse plaatsen in de kerk grote beeldschermen opgehangen. 

Deuren dicht
Het concert in de Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne begint zondag 14 april om 14.00 uur en duurt ongeveer 3,5 uur. Tussendoor is er een pauze. De deuren van de kerk gaan om 13.30 uur open en worden om 13.55 uur weer gesloten. Tijdens het concert blijven de kerkdeuren dicht. Het is voor het eerst dat de Matthäus Passion wordt opgevoerd in Deurne. De werkgroep Concertcylus heeft echter de smaak te pakken. Bert Augustus: “We gaan proberen elk jaar een passieconcert uit te laten voeren in Deurne. Op palmzondag 5 april 2020 zal dat de Johannes Passion zijn.” 

Meer media
De uitvoering van de Matthäus Passion door Eik en Linde in 2018 in Monnickendam. De eerste pagina van de Matthäus Passion uit het handschrift van Bach.

Gerelateerde nieuwsberichten

Peelfeesten drukbezocht en gezellig HELENAVEEN – De organisatie van de Peelfeesten, die op 14, 15 en 16 juni plaatsvonden in Helenaveen, kijkt terug op een geweldige 26ste editie. De Peelfeesten waren alle dagen drukbezocht... 17 juni 2019 - 15:12
Van alles te doen in Deurne DEURNE – Komend weekend is er van alles te doen in Deurne. In Helenaveen en Sint Jozefparochie zijn het hele weekend activiteiten, zaterdag wordt de Avondvierdaagse afgesloten en in Neerkant... 14 juni 2019 - 16:57
Viering 75 jaar Maria-Vredeskapel DEURNE – Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in Deurne -in het laatste oorlogsjaar- de Maria-Vredeskapel gebouwd werd. De kapel werd op 14 juni 1944 voor het eerst... 14 juni 2019 - 15:49
Nieuwe expositie in Willibrorduskerk DEURNE – In de Willibrorduskerk in Deurne wordt zondag 16 juni, aansluitend aan de viering van 10.30 uur de expositie 950 jaar Kerk in Deurne geopend. De expositie is tot... 14 juni 2019 - 15:18
Geslaagden Willibrord Gymnasium DEURNE - Ook de leerlingen van het Willibrord Gymnasium in Deurne kregen woensdag het verlossende bericht: geslaagd of niet geslaagd. 's Avonds werd er met alle geslaagden geproost op de... 14 juni 2019 - 12:41
De kronieken van de Neerkantse familie Joosten (deel 1) De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 14 juni 2019 - 12:00