Een presentatie van Kinderraad Prodas in het gemeentehuis in Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Lantaarnpalen op zonne-energie

donderdag 21 februari 2019 - 14:17|Ine van Hal

DEURNE – “Als je op elke lantaarnpaal een zonnepaneel zet, dan kan die zijn eigen energie opwekken.” Zo luidde een standpunt van een van de leden van Kinderraad Prodas, afgelopen dinsdag tijdens een dialoogsessie in het gemeentehuis in Deurne. De kinderen uit groep 7 van Basisschool Zeilberg hebben zich de afgelopen weken gebogen over de stelling: Wat kunnen wij doen om het buitengebied van Zeilberg te versterken. Dinsdag 19 februari presenteerden zij hun ideeën en voerden er een dialoog over met enkele volwassenen. 

De gedachte achter de kinderraad is dat kinderen een frisse blik hebben en niet denken in beperkingen. Het idee is op landelijk niveau geïntroduceerd door prinses Laurentien. Multinationals als Ahold en KLM werken inmiddels met een kinderraad. Prodas omarmde het idee samen met Rabobank Peelland Zuid. Leerkracht Kristel Berkvens is namens Prodas projectleider van de kinderraad: “Per vraag stellen we een raad in, om zoveel mogelijk kinderen mee te kunnen laten doen. Het doel is kinderen mee te laten denken over de toekomst. Organisaties, instellingen of bedrijven kunnen de kinderraad benaderen met een probleemstelling.”

Nepnieuws
De kinderraad van Basisschool Zeilberg ging dinsdag onder leiding van Kristel Berkvens in dialoog over het buitengebied met agrarisch adviseur Iwan Gijsbers, melkveehouders Koen en Josine van Leeuwen, accountmanager Pieter Verschuuren van Rabobank Peelland Zuid en locoburgemeester Marinus Biemans.
Voorafgaand aan de dialoog presenteerden de kinderen in groepjes hun ideeën en bevindingen. Uit de presentaties bleek dat ze serieus over het vraagstuk nagedacht hebben. Hoewel elk groepje vanuit een verschillend oogpunt naar de toekomst van het buitengebied had gekeken, kwamen ze tot een aantal eensluidende conclusies. Een van die conclusies is dat ‘boeren moeten blijven, want: geen boeren, geen eten.’ Negatieve berichten in de media, lage prijzen en veranderende regels werden door meerdere groepjes gezien als een bedreiging voor boeren.
“Inbrekers filmen soms stiekem voor nepnieuws” en “Partij voor de dieren zegt dat boeren hun dieren slecht verzorgen terwijl Nederlandse boeren het juist goed doen. Zij verzorgen hun dieren het beste van de hele wereld”, waren standpunten die naar voren gebracht werden. En: “Er komen geen stallen leegstaan als mensen trots zijn op boeren.”
Ook “te veel regels die steeds veranderd worden” en lage prijzen werden door de kinderen als een bedreiging gezien voor boeren. “Dieren verzorgen is moeilijk. Boeren moeten meer geld krijgen voor hun producten. Als kinderen zoals wij geen bedrijven over willen nemen zijn er straks geen producten meer te koop” zo werd gesteld.
Over de stelling van Koen van Leeuwen: “dan koop je ze toch uit andere landen” hadden diverse kinderen een mening. “Eten van boeren is verser en lekkerder omdat je weet waar het vandaan komt” en “als je eten uit een ander land moet halen is dat belastend voor het milieu.” En verder: “je weet niet hoe er daar met de dieren om wordt gegaan.” 

Boerenschool
Om de boeren te helpen en te voorkomen dat ze verdwijnen had een van de groepjes bedacht dat er een boerenschool moest komen. Kinderen van 5 tot 14 jaar zouden daar in het weekend naar toe kunnen gaan om te leren rekenen met dieren en koeien melken en om stallen uit te mesten. Melkveehoudster Josine van Leeuwen was wel gecharmeerd van het idee en nodigde het betreffende groepje kinderen uit op haar boerderij om er samen verder over te praten.

Duurzame energie
“Onzin dat er zoveel lantaarnpalen uit moeten. Bij ons in het buitengebied is het heel donker, terwijl het dorp soms helemaal verlicht wordt met kerstverlichting”, bracht een van de kinderraadleden naar voren. Daar wisten anderen wel een oplossing voor: “meer lantaarnpalen op zonne-energie, dat is goedkoper en veiliger” en “als je op elke lantaarnpaal een zonnepaneel zet, dan kan die zijn eigen energie opwekken.”  
Ook elektrische tractoren, zonnepanelen op boerderijen en windmolens werden door de kinderraadleden genoemd als duurzame maatregelen voor het milieu. Op de vraag van Iwan Gijsbers waar die windmolens dan geplaatst moeten worden kwam een resoluut antwoord: “op lege plaatsen, maar niet bij boeren op het land. Dat hebben ze nodig voor de koeien. Windmolens passen niet bij boeren, ze veroorzaken geluidsoverlast en bovendien zijn ze lelijk. Zet ze maar ergens bij een snelweg.”
Wethouder Marinus Biemans merkte na afloop op: “Windmolens willen we allemaal, maar niet in onze achtertuin. Mooi dat het hier ook zo terugkomt in de discussie.”
Pieter Verschuuren vond het “goed om te horen dat het besef er is bij de kinderen dat niet alles wat negatief geschreven wordt over boeren ook waar is.”
Projectleider Kristel Berkvens zei benieuwd te zijn of de dialoogsessie een vervolg zal krijgen. “Over enkele weken gaan we met de volwassenen naar de school voor een nagesprek. Wie weet zijn er vanmiddag dingen gezegd die ook daadwerkelijk opgepakt gaan worden.” 

Onderstaand meer foto's van fotograaf Hein van Bakel.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Kioskconcert Timeless is al geweest DEURNE - Het concert met zanggroep Timeless zoals aangekondigd in de papieren editie van het Weekblad voor Deurne is voorbij. In de rubriek Evenementen op pagina 31 van het Weekblad... 24 mei 2019 - 10:29
Drie dagen feest in Neerkant NEERKANT – “De uitstraling van het dorp is enorm verbeterd. Het is best bijzonder wat we hier zelf voor elkaar gekregen hebben. Dat is een reden om feest te vieren... 24 mei 2019 - 09:44
Finalisten Deurne’s Got Talent bekend DEURNE - Na een spannende voorronde zijn de finalisten van de talentjacht Deurne’s Got Talent 2019 bekend. Yfke van Rooij, Tren Pouwels, Nynthe Vissers & Juul van Rijssel, Luna Sabella... 20 mei 2019 - 16:48
ZSV verslaat Chevremont ook in Kerkrade ZEILBERG - In Zeilberg was ZSV al met 2-1 te sterk voor Chevremont en ook in Kerkrade wonnen de geelzwarten met dezelfde uitslag. Omdat ook EHC wist te winnen, bedraagt... 20 mei 2019 - 09:04
Wat te doen dit weekend in Deurne DEURNE – Nog niets gepland dit weekend? In Deurne is er van alles te doen, zoals toneelvoorstellingen, concerten, muzikale avonden, etcetera. Theatergroep Neerkant speelt vanavond 17 mei, zaterdag 18 en... 17 mei 2019 - 17:32
Roadshow Clubkascampagne gaat van start DEURNE – Rabobank Peelland Zuid verdeelt 275.000 euro onder 480 verenigingen, die deelnamen aan de twaalfde editie van de Clubkas Campagne. Tijdens een feestelijke Roadshow door de dorpen worden de... 17 mei 2019 - 10:41