Daniel Stosic op zijn kamer, thuis in Deurne. (Foto: Frans Klaus)

Daniel Stosic leert kinderen wereldwijd The Brickstep

donderdag 14 februari 2019 - 10:33|Ine van Hal

DEURNE – De twaalfjarige Deurnese danser Daniel Stosic leert kinderen wereldwijd The Brickstep dansen. Samen met de tienjarige dansers Tyathira Burnama uit Alphen aan de Rijn en het Lego-poppetje Emmet danst hij in het dans-instructiefilmpje The Lego Movie 2, Learn the Brickstep. Het filmpje is woensdag 6 februari gelanceerd via Nickelodeon en social media waaronder Youtube, tegelijk met de Nederlandse première van de nieuwe Lego film. Aan het einde van de film is Daniel ook te zien.

In het dans instructiefilmpje is een dansende Daniel te zien, die de bewegingen van het Lego-poppetje Emmet nabootst. Even later komt er ook Tyathira bij en voeren ze met z’n drieën hetzelfde dansje uit. De bedoeling van het filmpje is dat kinderen wereldwijd The Brickstep gaan instuderen. Volgens Daniel Stosic gebeurt dat ook al, onder meer op de Willibrordusschool in Deurne waar hij in groep 8 zit. “In de pauze heb ik kinderen het dansje al zien oefenen.”
Het dansfilmpje is tevens te zien aan het einde van The Lego Movie 2; een productie van Warner Bros die wereldwijd vertoond wordt.
Via zijn dansleraar Henry O’tawiah van dansschool Boink in Amsterdam hoorde Daniel van de auditie, die gehouden werd in Amsterdam. Uit duizenden aanmeldingen werd hij als beste gekozen. “We kregen een uur de tijd om de dans uit het filmpje te leren, dat moest je laten zien in de eerste auditieronde. Daarna was er een tweede ronde waarin je een eigen dans moest uitvoeren en dan was er nog een derde ronde. Degene met de beste performance werd uitgekozen. Dat was spannend, ik was wel een beetje nerveus. Maar ik ben wel blij, mijn hoofd wordt het nieuwe gezicht van Lego. Mijn hoed mocht ik helaas niet op. Dat is jammer, het is toch een beetje mijn kenmerk.”
Behalve in het dansfilmpje speelt Daniel een rol in een nieuwe Lego-commercial, die binnenkort wereldwijd te zien zal zijn. “De commercial is klaar, maar het resultaat hebben we nog niet gezien dus we weten niet in hoeverre Daniel erin te zien zal zijn”, aldus vader Sacha Stosic. “Het gaat hard met de belangstelling voor Daniel. Volgende week zal hij live op tv te zien zijn in het programma Koffietijd op RTL4.”
Het live-interview zal niet het eerste tv-optreden van Daniel zijn. Op tienjarige leeftijd eindigde hij in de top drie in de finale van de tv-talentenshow Holland’s Got Talent. “Momenteel ben ik bezig met een nieuw tv-programma, een talentenshow, dat nog niet op tv te zien is”, aldus de jonge danser.

Hiphop en funk
Het dansen zit Daniel naar eigen zeggen in het bloed. “Ik dans al vanaf mijn derde.”
Sinds zijn vijfde volgt hij dansles, aanvankelijk bij Trendz en later bij Urban Dance waar hij achtereenvolgens les kreeg van Ronald en Davy Denkers. “In Deurne had ik mijn topniveau bereikt. Gelukkig werd ik aangenomen bij Boink. Daar groei ik nog steeds. Thuis op mijn kamer train ik veel, meestal meer dan twee uur per dag. Ik heb mijn eigen trainingsschema.” Tachtig procent van zijn ‘moves’ verzint hij zelf. “Als danser moet je een grote fantasie hebben.”
Zijn ouders staan vierkant achter hem. “Dat is heel fijn. Je hoort wel eens van kinderen die een passie hebben maar daar niet mee verder kunnen, omdat hun ouders er niet achter staan. Mijn ouders gaan elke week mee naar Amsterdam, meestal mijn moeder en als hij tijd heeft mijn vader.”
Hiphop en funk zijn Daniels favoriete dansgenres. “Het zijn blije dansen, daar hou ik van en ook wel van een beetje jazzachtige dansvormen.”
Het is met name muziek uit de jaren tachtig die hem naar eigen zeggen het meest inspireert. “De verschillende in ritmes en de variatie in stemmen vind ik mooi. De muziek van nu is wat eentoniger.”  

Toekomstdroom
Verder hoopt hij andere kinderen te inspireren ook te gaan dansen. “Dansen is een hype aan het worden. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd. In het verleden werd je als jongen gepest als je danste of als meisje wanneer je voetbalde. Dat is nu anders, daar ben ik blij mee.”
Het Lego dansfilmpje is een mooi begin. “Veel kinderen van school hadden het vorige week woensdag al direct gezien en ik kreeg enthousiaste reacties.”
Daniel droomt van een toekomst als professioneel danser en wil daarnaast een eigen dansschool openen. Vooralsnog staat hij eerst voor de keuze voor een middelbare opleiding. “Ik twijfel tussen het Alfrinkcollege of een dansacademie in Tilburg. Daar krijg je een opleiding in klassiek ballet, dat is natuurlijk wel een goede basis voor je lichaam. Maar als ik naar het Alfrinkcollege ga kan ik na schooltijd nog steeds dansen.”  

Gerelateerde nieuwsberichten

Kioskconcert Timeless is al geweest DEURNE - Het concert met zanggroep Timeless zoals aangekondigd in de papieren editie van het Weekblad voor Deurne is voorbij. In de rubriek Evenementen op pagina 31 van het Weekblad... 24 mei 2019 - 10:29
Drie dagen feest in Neerkant NEERKANT – “De uitstraling van het dorp is enorm verbeterd. Het is best bijzonder wat we hier zelf voor elkaar gekregen hebben. Dat is een reden om feest te vieren... 24 mei 2019 - 09:44
Finalisten Deurne’s Got Talent bekend DEURNE - Na een spannende voorronde zijn de finalisten van de talentjacht Deurne’s Got Talent 2019 bekend. Yfke van Rooij, Tren Pouwels, Nynthe Vissers & Juul van Rijssel, Luna Sabella... 20 mei 2019 - 16:48
ZSV verslaat Chevremont ook in Kerkrade ZEILBERG - In Zeilberg was ZSV al met 2-1 te sterk voor Chevremont en ook in Kerkrade wonnen de geelzwarten met dezelfde uitslag. Omdat ook EHC wist te winnen, bedraagt... 20 mei 2019 - 09:04
Wat te doen dit weekend in Deurne DEURNE – Nog niets gepland dit weekend? In Deurne is er van alles te doen, zoals toneelvoorstellingen, concerten, muzikale avonden, etcetera. Theatergroep Neerkant speelt vanavond 17 mei, zaterdag 18 en... 17 mei 2019 - 17:32
Roadshow Clubkascampagne gaat van start DEURNE – Rabobank Peelland Zuid verdeelt 275.000 euro onder 480 verenigingen, die deelnamen aan de twaalfde editie van de Clubkas Campagne. Tijdens een feestelijke Roadshow door de dorpen worden de... 17 mei 2019 - 10:41