De boerderij met opstallen en 12 hectare landbouwgrond aan de Snoertsebaan in Liessel. (Foto: Marius van Deursen)

Snoertseplak gestopt, activiteiten gaan door

donderdag 17 januari 2019 - 11:04|Ine van Hal

LIESSEL – De stichting Snoertseplak is met ingang van het nieuwe jaar gestopt. Aan hun enthousiasme heeft het niet gelegen, ook niet aan de tijd en de energie die de circa 25 vrijwilligers er samen met een aantal ondernemers in gestopt hebben. Volgens Jon Mensink van de stichting is het te duur om het initiatief in stand te houden en niet te doen met alleen maar vrijwilligers, die daarnaast ook een baan hebben. 

Mensink noemt de onzekere financiële situatie en de moeilijkheid om bestuursleden te vinden als belangrijkste oorzaken voor het stoppen van de stichting. “Het is super jammer. We hebben allemaal veel moeite gehad met de beslissing. We zijn met een positieve energie begonnen en er is veel uitgekomen, maar continueren is lastig.”
Het is volgens Mensink te moeilijk om slagvaardige bestuursleden te vinden met de juiste kwaliteiten en een adequaat netwerk, bovendien is de pachtprijs te hoog om een initiatief als de Snoertseplak op te starten.
e stichting pachtte de twaalf hectare grond en gebouwen van de provincie Noord-Brabant. Het initiatief ontstond drie jaar geleden als alternatief voor de komst van een intensief veehouderijbedrijf in Liessel. De provincie had de grond gekocht als landbouwontwikkelingsgebied. Mede vanwege protesten van omwonenden en inwoners van Deurne ging de bouw van een megastal er niet door. Met medewerking van de provincie zetten de initiatiefnemers ontdekboerderij Snoertseplak op, met als doel het ontwikkelen van vernieuwende initiatieven en innovatieve landbouwmethoden. 

Innovatie
De bedoeling was ondernemers aan te trekken die hun innovatieve ideeën uit wilden werken op de Snoertseplak. Zoals een ondernemer die het plan opvatte rijst te gaan telen, omdat de grond er van nature nogal nat was. De eerste poging liep op niets uit vanwege kou en de combinatie droogte en een beregeningsverbod. De tweede poging met een ras dat koudere temperaturen kan verdragen was meer succesvol. Verder werden contacten gelegd met zorginitiatief De Peelconnectie, dat arbeidsmatige dagbesteding biedt aan mensen met een psychiatrische achtergrond. “Dat liep uitstekend, deze mensen hebben veel werk verzet op het land”, aldus Jon Mensink. Varkenshouders Anita Kruijsen lieten op de Snoertseplak varkens vrij wroeten en scharrelen in de buitenlucht met een hok van strobalen om in te schuilen. Het vlees van de varkens en andere regionale producten werden verkocht in de winkel en via de website van Snoertseplak. Ook de producten uit de fruittuin die Marcella Wagenaar er had aangelegd en andere streekproducten vonden via de winkel hun weg naar klanten.
Ondanks alle tijd en energie die erin gestoken werd kreeg de stichting de bedrijfsvoering niet rendabel genoeg om de toekomst financieel veilig te stellen.

‘Het is superjammer, er is veel uitgekomen’

Activiteiten gaan door
“Naast hun activiteiten voor de Snoertseplak hebben de vrijwilligers allemaal een baan. Alleen al als het gaat om de kennis en het toepassen van alle regeltjes en wetten en met de rompslomp rondom het aanvragen van subsidies zou je een hele werkweek kunnen vullen”, aldus Jon Mensink.
De stichting Snoertseplak is gestopt, maar de activiteiten gaan volgens Mensink wel door. De winkel wordt voortgezet bij de Verkeshof van Anita Kruijsen aan de Berktsedijk in Liessel. De Peelconnectie heeft inmiddels een nieuwe plek gevonden. “Het arbeidsaanbod voor mensen met een psychiatrische achtergrond blijft daardoor in de regio gewaarborgd”, aldus Mensink. “Ook heeft Marcella voor haar fruittuin voorlopig een nieuwe locatie gevonden.”
De twaalf hectare grond, de boerderij en de opstallen worden door de provincie voorlopig voor een jaar verpacht via een openbare pachtinschrijving op www.pachtbank.nl. De inschrijvingstermijn loopt van 21 januari tot 8 februari.

Voedselbos
De werkgroep Voedselbos van de Snoertseplak blijft wel bestaan. Het terrein van de Snoertseplak grenst aan het riviertje de Oude Aa. Waterschap Aa en Maas wil langs het riviertje een ecologische verbindingszone aanleggen. Snoertseplak schreef een plan om de zone te combineren met een voedselbos van een hectare. “Een voedselbos is opgebouwd uit laagjes”, legt Mensink uit. Door de bodem ongemoeid te laten kunnen vallend blad, bodemleven en dieren er hun gang gaan. Op de bodem kunnen bladgroenten groeien, wat hoger bessen en bramen en daar boven vruchten en noten, etc.”  
De werkgroep is in overleg met de provincie Noord-Brabant en het Waterschap Aa en Maas over de uitvoering van de plannen. De provincie bekijkt momenteel wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het voedselbos. Er is volgens een contactpersoon van de provincie in ieder geval één harde voorwaarde: dat er zich een koper aandient voor de voor het bos benodigde hectare. “Momenteel is die niet in beeld”, aldus de contactpersoon.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

The Cursed Crew wint BMM DEURNE – In De Roos in Deurne werd afgelopen zondag de 18de editie van het BMM festival gehouden. Winnaar van BMM 2019 is de band The Cursed Crew. Het festival... 23 april 2019 - 13:13
Gewonden bij grote woningbrand in Liessel LIESSEL - Bij een uitslaande brand in een appartementencomplex in Liessel zijn maandagnacht meerdere personen gewond geraakt. De brandweer rukte in grote getale uit, en ook een traumahelikopter werd ingezet... 22 april 2019 - 08:52
Steun voor subsidieaanvraag Techniek met een Ziel DEURNE - Tijdens de commissievergadering van dinsdagavond in het gemeentehuis van Deurne bleek er veel steun te zijn voor een eenmalige subsidieaanvraag van het Neerkantse museum Techniek met een Ziel... 19 april 2019 - 10:32
Twintig keer Motorische Demo-Dagen ASTEN – De Motorische Demo-Dagen staan voor een bijzondere editie: komend Paasweekend wordt het agrarische evenement in Asten alweer voor de 20e keer gehouden. Ook dit keer worden bezoekers ondergedompeld... 19 april 2019 - 10:22
Een tragisch einde De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 17 april 2019 - 14:06
Zonder bon geen eten … De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 17 april 2019 - 13:54