Het pand van Goldies Juwelen aan de Milhezerweg in Walsberg. (Foto: Hein van Bakel)

Goldies Juwelen gaat sluiten

donderdag 27 december 2018 - 10:18|Ine van Hal

DEURNE – “In betere tijden hadden we iemand aangenomen en waren we doorgegaan. Maar dat zit er nu niet aan”, zegt eigenaar Willy Sanders van Goldies Juwelen in Walsberg. Per 1 januari stoppen hij en zijn vrouw Marina met de zaak. Zelf ziet hij zich niet als een verkoper. Zijn vrouw Marina was dat wel, twintig jaar lang met heel veel plezier. Maar dat is voorbij. De beelden van de overval, nu ruim vierenhalf jaar geleden, spoken nog te vaak door haar hoofd.

Eind maart 2014 probeerden twee mannen de juwelierszaak aan de Milhezerweg in Walsberg te overvallen. De overvallers werden door de juweliersvrouw doodgeschoten. Marina Sanders werd hiervoor niet vervolgd omdat ze volgens het Openbaar Ministerie uit noodweer handelde. Haar man Willy kreeg een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, voor verboden wapenbezit.
Het was de tweede keer dat het echtpaar met een overval werd geconfronteerd. “De eerste keer was buiten, net voor openingstijd. We kregen allebei een pistool tegen ons hoofd. Daarna heb ik therapie gehad”, aldus Marina Sanders.
Na de tweede overval kreeg ze opnieuw psychiatrische hulp en therapie, ook intern. “Alles bij elkaar heeft het nog geen twee minuten geduurd, maar de impact is enorm. Op het moment zelf denk je niet na, je handelt instinctief.”
Het besef kwam later pas. Dat er twee mannen dood waren, “het waren jonge jongens, zij hebben ook een moeder en een vader” en dat ze voor hetzelfde geld haar man dood had kunnen schieten. De wond in zijn arm waar ze hem wel raakte is inmiddels genezen. 

Dreigementen
Willy Sanders pakte al snel na de overval de draad weer op, geholpen door zijn dochter Linda die tijdelijk de taken van haar moeder overnam. Regelmatig kwam het voor dat de politie het juweliersechtpaar uit hun huis of uit de zaak kwam halen. “Dan moesten we meteen weg”, zegt Willy. “Naar een hotel. Want dan hadden ze van informanten gehoord dat er dreigementen tegen ons geuit waren.”
Wat die bedreigingen inhielden heeft de politie nooit aan het echtpaar verteld. De eerste tijd na de overval stonden er camera’s voor de zaak en reden politieauto’s en scooters op gezette tijden langs. “Ik wist precies wanneer ze langs kwamen. Het gaf een veilig gevoel”, aldus Marina.
Toen in Deurne, waar de overval veel stof had doen opwaaien, de rust wederkeerde en de politieauto’s en camera’s langzaam uit het straatbeeld verdwenen kwam de angst. “Het gevoel van veiligheid is totaal weg, ook thuis waar toch nooit iets gebeurd is. Je vertrouwt niemand meer. Ik zal nooit meer zomaar een voordeur opendoen en ben constant bezig alles te controleren en in de gaten te houden. Als er een vreemde auto in de straat stopt, blijf ik net zolang kijken tot ik weet wie erin of wie eruit stapt.”  

‘Het gevoel van veiligheid is totaal weg’

Dankbaar voor steun
Marina Sanders leefde de eerste maand na de overval in een shock en was zich amper bewust van wat er om haar heen gebeurde. Ook de vele steunbetuigingen die het echtpaar na de overval kreeg gingen in een roes aan haar voorbij.
“We kregen bloemen en kaarten, zakken vol met kaarten, van mensen uit Deurne, uit heel Nederland en zelfs uit Europa. Ook later heb ik veel steun gehad van mensen die in de winkel kwamen.”
Aan mensen bedanken dacht ze door alle emoties vaak pas achteraf, zegt de juweliersvrouw. “Bij deze zou ik heel graag iedereen die ons heeft gesteund alsnog willen bedanken. En ook de mensen die na de overval nog steeds vertrouwen in ons hadden en gewoon weer naar de winkel kwamen. We hadden verwacht dat klanten weg zouden blijven, maar er kwamen er zelfs meer. Soms alleen om ons te steunen.” 

Vertrouwen
Op 1 mei 2019 zou het 23 jaar geleden zijn dat Marina en Willy Sanders hun juwelierszaak Goldies openden. “Aanvankelijk was er achterdocht”, zegt Willy. “Vanwege onze lage prijzen. Maar het heeft niet lang geduurd voordat we het vertrouwen van de mensen kregen en dat is altijd zo gebleven.”
Sanders kocht zelf zijn juwelen in vanuit het buitenland, zonder dat er tussenhandelaren of merkleveranciers aan te pas kwamen. Met uitzondering van de goudsmid die het echtpaar in dienst heeft deden ze alles zelf.
Marina stond met veel plezier achter de toonbank. “Het contact met klanten heb ik altijd het mooiste gevonden, daar deed ik het voor. Dan moet je je voorstellen dat er ouders in de winkel kwamen met een kindje, dat twintig jaar later hier haar trouwringen kwam kopen. Daar genoot ik van.”
“We hebben van begin af aan van de juwelierszaak kunnen leven,” aldus Willy. “We hebben vanaf niks een mooie zaak opgebouwd. Dan komen criminelen het allemaal verpesten”, zegt Marina. “Ze hebben veel levensvreugde verpest”, vult Willy aan.  
Na 1 januari is het afgelopen. Het pand wordt door de eigenaar bij zijn aangrenzende massage- en fysiopraktijk getrokken. “Hij is een jonge ondernemer met een groeiend bedrijf en hij kan het goed gebruiken, dat is dan weer het mooie eraan”, aldus Willy. Wat de juwelier zelf daarna gaat doen is nog ongewis. “Daar ga ik eerst nog maar eens goed over nadenken. Er is werk in overvloed, dus dat zal wel goedkomen.”
Marina heeft haar weg al wel uitgestippeld; zij gaat in januari weer in therapie. 

Meer media
De persconferentie na de overval op Goldies door burgemeester Hilko Mak en de toenmalige hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen en districtchef Jaap Breedveld van de politie. (Archieffoto: Hein van Bakel) De persconferentie na de overval op Goldies door burgemeester Hilko Mak en de toenmalige hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen en districtchef Jaap Breedveld van de politie. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Gerelateerde nieuwsberichten

Koninklijke Harmonie Deurne is terug van weggeweest DEURNE - Je moet als harmonie wel wat lef hebben om na een zo lange corona-onderbreking het publiek te trakteren op tweeconcerten in één weekend. De Koninklijke Harmonie Deurne durft... 22 oktober 2021 - 16:44
Lezers schrijven: Herfst in de Peel: kaalslag gaat door Herfst in de Peel: het is bijna symbolisch. De kaalslag wordt vervolgd, met dank aan beheerplan Natura 2000/Life+ Peelvenen. 'Uw generatie weet nog hoe de Peel er vroeger uitzag. De... 22 oktober 2021 - 16:33
Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02