Het pand van Goldies Juwelen aan de Milhezerweg in Walsberg. (Foto: Hein van Bakel)

Goldies Juwelen gaat sluiten

donderdag 27 december 2018 - 10:18|Ine van Hal

DEURNE – “In betere tijden hadden we iemand aangenomen en waren we doorgegaan. Maar dat zit er nu niet aan”, zegt eigenaar Willy Sanders van Goldies Juwelen in Walsberg. Per 1 januari stoppen hij en zijn vrouw Marina met de zaak. Zelf ziet hij zich niet als een verkoper. Zijn vrouw Marina was dat wel, twintig jaar lang met heel veel plezier. Maar dat is voorbij. De beelden van de overval, nu ruim vierenhalf jaar geleden, spoken nog te vaak door haar hoofd.

Eind maart 2014 probeerden twee mannen de juwelierszaak aan de Milhezerweg in Walsberg te overvallen. De overvallers werden door de juweliersvrouw doodgeschoten. Marina Sanders werd hiervoor niet vervolgd omdat ze volgens het Openbaar Ministerie uit noodweer handelde. Haar man Willy kreeg een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, voor verboden wapenbezit.
Het was de tweede keer dat het echtpaar met een overval werd geconfronteerd. “De eerste keer was buiten, net voor openingstijd. We kregen allebei een pistool tegen ons hoofd. Daarna heb ik therapie gehad”, aldus Marina Sanders.
Na de tweede overval kreeg ze opnieuw psychiatrische hulp en therapie, ook intern. “Alles bij elkaar heeft het nog geen twee minuten geduurd, maar de impact is enorm. Op het moment zelf denk je niet na, je handelt instinctief.”
Het besef kwam later pas. Dat er twee mannen dood waren, “het waren jonge jongens, zij hebben ook een moeder en een vader” en dat ze voor hetzelfde geld haar man dood had kunnen schieten. De wond in zijn arm waar ze hem wel raakte is inmiddels genezen. 

Dreigementen
Willy Sanders pakte al snel na de overval de draad weer op, geholpen door zijn dochter Linda die tijdelijk de taken van haar moeder overnam. Regelmatig kwam het voor dat de politie het juweliersechtpaar uit hun huis of uit de zaak kwam halen. “Dan moesten we meteen weg”, zegt Willy. “Naar een hotel. Want dan hadden ze van informanten gehoord dat er dreigementen tegen ons geuit waren.”
Wat die bedreigingen inhielden heeft de politie nooit aan het echtpaar verteld. De eerste tijd na de overval stonden er camera’s voor de zaak en reden politieauto’s en scooters op gezette tijden langs. “Ik wist precies wanneer ze langs kwamen. Het gaf een veilig gevoel”, aldus Marina.
Toen in Deurne, waar de overval veel stof had doen opwaaien, de rust wederkeerde en de politieauto’s en camera’s langzaam uit het straatbeeld verdwenen kwam de angst. “Het gevoel van veiligheid is totaal weg, ook thuis waar toch nooit iets gebeurd is. Je vertrouwt niemand meer. Ik zal nooit meer zomaar een voordeur opendoen en ben constant bezig alles te controleren en in de gaten te houden. Als er een vreemde auto in de straat stopt, blijf ik net zolang kijken tot ik weet wie erin of wie eruit stapt.”  

‘Het gevoel van veiligheid is totaal weg’

Dankbaar voor steun
Marina Sanders leefde de eerste maand na de overval in een shock en was zich amper bewust van wat er om haar heen gebeurde. Ook de vele steunbetuigingen die het echtpaar na de overval kreeg gingen in een roes aan haar voorbij.
“We kregen bloemen en kaarten, zakken vol met kaarten, van mensen uit Deurne, uit heel Nederland en zelfs uit Europa. Ook later heb ik veel steun gehad van mensen die in de winkel kwamen.”
Aan mensen bedanken dacht ze door alle emoties vaak pas achteraf, zegt de juweliersvrouw. “Bij deze zou ik heel graag iedereen die ons heeft gesteund alsnog willen bedanken. En ook de mensen die na de overval nog steeds vertrouwen in ons hadden en gewoon weer naar de winkel kwamen. We hadden verwacht dat klanten weg zouden blijven, maar er kwamen er zelfs meer. Soms alleen om ons te steunen.” 

Vertrouwen
Op 1 mei 2019 zou het 23 jaar geleden zijn dat Marina en Willy Sanders hun juwelierszaak Goldies openden. “Aanvankelijk was er achterdocht”, zegt Willy. “Vanwege onze lage prijzen. Maar het heeft niet lang geduurd voordat we het vertrouwen van de mensen kregen en dat is altijd zo gebleven.”
Sanders kocht zelf zijn juwelen in vanuit het buitenland, zonder dat er tussenhandelaren of merkleveranciers aan te pas kwamen. Met uitzondering van de goudsmid die het echtpaar in dienst heeft deden ze alles zelf.
Marina stond met veel plezier achter de toonbank. “Het contact met klanten heb ik altijd het mooiste gevonden, daar deed ik het voor. Dan moet je je voorstellen dat er ouders in de winkel kwamen met een kindje, dat twintig jaar later hier haar trouwringen kwam kopen. Daar genoot ik van.”
“We hebben van begin af aan van de juwelierszaak kunnen leven,” aldus Willy. “We hebben vanaf niks een mooie zaak opgebouwd. Dan komen criminelen het allemaal verpesten”, zegt Marina. “Ze hebben veel levensvreugde verpest”, vult Willy aan.  
Na 1 januari is het afgelopen. Het pand wordt door de eigenaar bij zijn aangrenzende massage- en fysiopraktijk getrokken. “Hij is een jonge ondernemer met een groeiend bedrijf en hij kan het goed gebruiken, dat is dan weer het mooie eraan”, aldus Willy. Wat de juwelier zelf daarna gaat doen is nog ongewis. “Daar ga ik eerst nog maar eens goed over nadenken. Er is werk in overvloed, dus dat zal wel goedkomen.”
Marina heeft haar weg al wel uitgestippeld; zij gaat in januari weer in therapie. 

Meer media
De persconferentie na de overval op Goldies door burgemeester Hilko Mak en de toenmalige hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen en districtchef Jaap Breedveld van de politie. (Archieffoto: Hein van Bakel) De persconferentie na de overval op Goldies door burgemeester Hilko Mak en de toenmalige hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen en districtchef Jaap Breedveld van de politie. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Gerelateerde nieuwsberichten

Tweede infoavond over warmtepompen door Energyport Peelland DEURNE/ASTEN - Energyport Peelland verzorgt maandag 25 maart een tweede informatieavond over warmtepompen, deze keer in het museum Klok en Peel in Asten. Voor de eerste informatiebijeenkomst over warmtepompen in... 21 maart 2019 - 09:56
Uitslag provinciale en waterschapsverkiezingen DEURNE – CDA komt in de gemeente Deurne als de grootste partij uit de bus bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partij kreeg 2.906 stemmen, gevolgd door VVD met... 21 maart 2019 - 08:57
'Rustig aan met die moffen' De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 20 maart 2019 - 16:52
Staande ovaties voor muziekleerlingen DEURNE – Leerlingen van het Peellandcollege boden het publiek afgelopen vrijdag een gevarieerd programma met zang, dans en instrumentale muziek op het jaarlijkse Open Muziek Podium en Eindexamenconcert. Ze kregen... 19 maart 2019 - 12:40
Zilveren Steekmes voor Berkershoeve LIESSEL – Televisiekok Sandra Ysbrandy reikte zaterdag namens het Brabants Asperge Genootschap (BAG) het Zilveren Steekmes uit aan Jan en Carmen Berkers van de Berkershoeve in Liessel. Zij waren er... 18 maart 2019 - 12:04
Lezersonderzoek Weekblad voor Deurne DEURNE – Weekblad voor Deurne luistert graag naar haar lezers en hun wensen, en heeft daarom een lezersonderzoek opgezet. Zo blijft de redactie op de hoogte van wat u als... 15 maart 2019 - 14:58