Dianne Timmers en Rita Meulendijks van Bibliotheek Helmond-Peel.

Zestig jaar bibliotheek in Deurne

vrijdag 16 november 2018 - 12:33|

DEURNE - De bibliotheek in Deurne bestaat zestig jaar. Het jubileum wordt volgende week gevierd met een programma voor jong en oud. De bieb heeft roerige jaren doorgemaakt, en dreigde zelfs te verdwijnen als gevolg van bezuinigingen bij de gemeente Deurne. Een verhuizing naar het cultuurcentrum met een ingekrompen collectie en personeelsinzet  was het gevolg. "We zijn blij dat we in Deurne zijn gebleven, al is het niet allemaal halleluja. We zien ook kansen", aldus manager Dianne Timmers en coördinator Rita Meulendijks van Bibliotheek Helmond-Peel waar Deurne deel van uitmaakt.

In oktober 1958 werd de stichting Rooms Katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek opgericht. Het was een opvolger van de parochiebibliotheek en de uitleen door de fraters, die in hun school aan de Visser op zondagochtend na de hoogmis boeken uitleenden uit hun eigen bibliotheek. De openbare bibliotheek was gevestigd in het pand aan Stationsstraat 91 en werd volgens informatie op Deurnewiki gerund door 'de ongehuwde zussen Sepha en Lenie Hendriks en hun buren, de ongehuwde gezusters Goossens.' In mei 1970 verhuisde de bibliotheek naar De Vierspan en werd vanaf dat moment gerund door betaalde medewerkers.

Explosieve groei
In de jaren '70 en '80 maakte de bibliotheek een explosieve groei door. In 1985 werd het oppervlakte uitgebreid tot 720 vierkante meter, wat nog steeds te klein was. Dat was het jaar waarin Dianne Timmers werkzaam werd bij de bibliotheek. "Ik kreeg meteen de opdracht om nieuwbouw of een verbouwing voor te bereiden. Dat was een mooie uitdaging, maar ik wist toen nog niet hoeveel geduld ik zou moeten hebben."
Haar geduld werd 22 jaar lang op de proef gesteld. "Oorspronkelijk was de bedoeling dat de bibliotheek op de hoek naast het cultuurcentrum in het huidige pand Martinetplein 3, gehuisvest zou worden. In plaats daarvan kwam de voormalige Rabobank aan de Markt in beeld, een perfecte locatie voor de bibliotheek. Architect Jan David Hanrath maakte een creatief ontwerp voor de inrichting, heel vernieuwend. Jammer, dat het maar zo kort heeft mogen duren."
De crisis kwam hard aan in Deurne, met name in de cultuursector. "Er moest overal bezuinigd worden, maar de mate waarin was in Deurne wel exemplarisch. We moesten het met zestig procent minder doen", aldus Dianne Timmers.

Positieve ontwikkeling
Het voortbestaan van de bieb in Deurne hing als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen aan een zijden draadje. De openbare bibliotheek zou ingeruild worden voor schoolbibliotheken en een afhaalloket. In de kerkdorpen was dit al gebeurd. Mede dankzij de inspanningen van de werkgroep Behoud de Bieb werd een plan van aanpak opgesteld voor voortzetting van de bieb in Deurne.
De bibliotheek bleef nog tot 2016 in het pand aan de Markt, maar er was al veel ruimte afgestoten. "De ziel was er een beetje uit. Het was allemaal veel minder open en de collectie was flink afgenomen", aldus Rita Meulendijks.
Inmiddels zijn er in de gemeente Deurne dertien BOS'en (Bieb op School), wat door Dianne Timmers en Rita Meulendijks een positieve ontwikkeling wordt genoemd. "Voor de kinderen is leesmateriaal nu zo dichtbij. Ook voor kinderen uit gezinnen waar weinig leescultuur is, is de stap naar leesplezier een stuk kleiner geworden."
De bibliotheek zelf verhuisde in 2016 uiteindelijk naar de benedenverdieping van het cultuurcentrum. In de foyer is een leeshoek ingericht.

"Voor de kinderen is leesmateriaal nu zo dichtbij"

Geen snuffelbieb
Rita Meulendijks: "Alles zit er nog wel in, maar flink ingekrompen en dicht op elkaar. Het is niet meer een bibliotheek waar je lekker in rond kunt snuffelen. De laatste tijd nemen de activiteiten in het cultuurcentrum steeds meer toe. Dat is mooi voor het cultuurcentrum, maar het wordt lastiger voor ons om samen in de foyer 'huiskamer van Deurne' te zijn."  
In het laatste klantonderzoek kwamen volgens Dianne Timmers twee items dan ook duidelijk naar voren: een te kleine collectie en te weinig ruimte.
De bezuinigingen hadden ook andere gevolgen: "In vier jaar tijd hebben we 36 procent ingeleverd onder volwassen leden. Het aantal jeugdleden is juist met 47 procent toegenomen", zegt Dianne Timmers.
Bibliotheek Deurne heeft momenteel circa 5.000 leden, waaronder 3.850 jongeren tot 18 jaar en 1.150 volwassenen. "In topjaren hadden we een kleine 7.000 leden."
Bibliotheek Helmond-Peel blijft volgens Timmers wel steeds in overleg met de gemeente Deurne, onder meer over een andere locatie. "We willen niet een te groot bedrag besteden aan huisvesting. We stoppen onze centen liever in de collectie dan in stenen."

Kansen zien
Dianne Timmers en Rita Meulendijks kijken wat de toekomst van de bieb in Deurne betreft vooral naar mogelijkheden. "We besteden veel aandacht aan ondersteuning van zowel primair als voortgezet onderwijs en aan het vergroten van leesplezier voor kinderen. We zien zeker ook kansen in activiteiten op het sociaal domein. Op het gebied van laaggeletterdheid kunnen we veel betekenen, ook preventief."
Als voorbeeld noemt Timmers het Taalcafé op donderdagochtend. "Dat voorziet absoluut in een behoefte. Of de Voorleesexpress, waarin vrijwilligers voor gaan lezen in gezinnen waar laaggeletterdheid hoog is."
Daarnaast organiseert de bibliotheek regelmatig workshops en lezingen. Rita Meulendijks: "De bieb is meer dan alleen boeken. Nieuwe collega's kijken soms op van wat er allemaal omheen is."

"Op het gebied van laaggeletterdheid kunnen we veel betekenen"

Jubileumviering bieb
Bibliotheek Deurne viert zijn zestigjarige bestaansjubileum met een feestelijk programma. In de bibliotheek aan het Martinetplein 1 in Deurne worden workshops en lezingen gehouden, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn. Wel worden bezoekers verzocht zich tijdig vooraf aan te melden.
Het feestprogramma wordt woensdag 28 november afgesloten met een literaire avond met Özcan Akyol, beter bekend als Eus. Voor deze avond zijn toegangskaarten verkrijgbaar voor 5 euro. Er is een beperkt aantal zitplaatsen. Voor meer informatie, kaartverkoop en aanmelden: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/deurne60.

Workshops en lezingen
Het jubileumprogramma begint zaterdag 17 november om 11.00 uur met een workshop handletteren. Woensdag 21 november om 14.30 uur kunnen volwassenen en kinderen een linnen tas versieren. Op de woensdagen 21 en 28 november wordt er voorgelezen van 14.00 tot 14.30 uur.
Vrijdag 23 november verzorgt kunsthistoricus Ger Jacobs van 10.30 tot 12.15 uur de lezing Zwelgen in Schoonheid. Het onderwerp van de lezing is de tentoonstelling die bij Hermitage Amsterdam te zien is over kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de achttiende eeuw. Het Amsterdamse Hermitage Museum biedt bezoekers tot 13 januari een eigentijdse Grand Tour langs ruim 60 klassieke sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars uit de 18de eeuw. Waaronder de wereldberoemde beelden van De Drie Gratiën en Amor en Psyche.
Voor kinderen is er vrijdag 23 november van 12.30 tot 17.00 uur een spellenmiddag met Fiep Westendorp als onderwerp. Op de benedenverdieping kunnen kinderen van 3 tot 8 jaar zich vermaken in een doolhof met spelletjes rond thema's als Pim & Pom, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, etc. Op de bovenverdieping kunnen kinderen spelen met verschillende interactieve apps, knutselen en kleuren.

Literaire avond
De literaire avond met schrijver, columnist, opiniemaker en tv-persoonlijkheid Eus, ofwel Özcan Akyol, wordt georganiseerd in samenwerking met Boek aan Tafel.
Eus is onder meer bekend van zijn debuutroman Eus. De in 2012 verschenen, semi-autobiografische schelmenroman zorgde na publicatie voor een hoop beroering. Het boek werd meteen een succes met binnen een week ruim 10.000 verkochte exemplaren. In maart 2014 verscheen vlak voor het WK het boekje: Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen? Zijn tweede roman Turis betekende in 2016 de definitieve doorbraak van Özcan Akyol als schrijver in de Nederlandse literatuur. In 2017 maakte hij de tv-documentaire De neven van Eus, een vijfdelige serie over Turkije. Daarnaast is hij geregeld tafelgast bij het tv-programma De Wereld Draait Door.  

Meer media
De bibliotheek in Deurne Özcan Akyol, ook bekend als Eus.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kioskconcert Timeless is al geweest DEURNE - Het concert met zanggroep Timeless zoals aangekondigd in de papieren editie van het Weekblad voor Deurne is voorbij. In de rubriek Evenementen op pagina 31 van het Weekblad... 24 mei 2019 - 10:29
Drie dagen feest in Neerkant NEERKANT – “De uitstraling van het dorp is enorm verbeterd. Het is best bijzonder wat we hier zelf voor elkaar gekregen hebben. Dat is een reden om feest te vieren... 24 mei 2019 - 09:44
Finalisten Deurne’s Got Talent bekend DEURNE - Na een spannende voorronde zijn de finalisten van de talentjacht Deurne’s Got Talent 2019 bekend. Yfke van Rooij, Tren Pouwels, Nynthe Vissers & Juul van Rijssel, Luna Sabella... 20 mei 2019 - 16:48
ZSV verslaat Chevremont ook in Kerkrade ZEILBERG - In Zeilberg was ZSV al met 2-1 te sterk voor Chevremont en ook in Kerkrade wonnen de geelzwarten met dezelfde uitslag. Omdat ook EHC wist te winnen, bedraagt... 20 mei 2019 - 09:04
Wat te doen dit weekend in Deurne DEURNE – Nog niets gepland dit weekend? In Deurne is er van alles te doen, zoals toneelvoorstellingen, concerten, muzikale avonden, etcetera. Theatergroep Neerkant speelt vanavond 17 mei, zaterdag 18 en... 17 mei 2019 - 17:32
Roadshow Clubkascampagne gaat van start DEURNE – Rabobank Peelland Zuid verdeelt 275.000 euro onder 480 verenigingen, die deelnamen aan de twaalfde editie van de Clubkas Campagne. Tijdens een feestelijke Roadshow door de dorpen worden de... 17 mei 2019 - 10:41