Een impressie van de onderdoorgang bij Binderendreef. De naam is nog niet definitief. Die wordt later bekend als de aannemer de onderdoorgang gaat ontwerpen.

Onderdoorgang in najaar 2021 klaar

vrijdag 12 oktober 2018 - 13:02|Willie Thijssen

DEURNE - Het verkeer op de Binderendreef kan vanaf najaar 2021 onder het spoor rijden. De onderdoorgang moet dan klaar zijn, voor zowel het autoverkeer als fietsers. De eerste bouwwerkzaamheden staan gepland in de zomer van 2020.

Op dit moment werkt de gemeente aan de afronding van het overdrachtsdossier. In dit dossier zijn de resultaten verwerkt van 17 onderzoeken die hebben plaatsgevonden. Het gaat dan om zaken als bodem, grondwaterstand, ondergrondse kabels en leidingen, luchtkwaliteit, geluid, trillingen, verkeer, enzovoorts. Als dit dossier klaar is, draagt de gemeente het dossier over aan Prorail. Terwijl wordt gewerkt aan de afronding van het overdrachtsdossier, wordt begonnen aan het opstellen van het volgende document: het aanbestedingsdossier. Dit dossier wordt gebruikt voor de aanbesteding. Bij de aanbesteding wordt een aannemer geselecteerd die de onderdoorgang mag ontwerpen én aanleggen. De aannemer wordt geselecteerd door Prorail. De spoorbeheerder kiest één van de vier aannemers die vallen onder de overeenkomst van de zogeheten tunnelalliantie. Naar verwachting is in de tweede helft van 2019 bekend welke aannemer de onderdoorgang in Deurne gaat ontwerpen en bouwen. De kosten zijn geraamd op 13 miljoen euro. Afgesproken is dat de provincie zestig procent betaalt en de gemeente Deurne veertig procent. Als de tunnel straks klaar is geldt er een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Naast de weg voor het autoverkeer wordt er ook een ruim fietspad aangelegd.
Prorail heeft impressies laten maken van de onderdoorgang. Op die impressies is voor de naam Binderendreef gekozen. Dat is niet de definitieve naam. Dit wordt later duidelijk als de aannemer de onderdoorgang gaat ontwerpen. Zie ook onderstaande animatie.

(Lees verder onder de afbeelding)

Aanvragen treinvrije periodes
Eén van de voorbereidingen is het aanvragen van treinvrije periodes. Dit is een periode waarin er geen treinen rijden, meestal een weekend. De aannemer heeft zo’n periode nodig om bijvoorbeeld damwanden te plaatsen of het tunneldek op z’n plek te brengen.
Deze treinvrije periodes moeten meer dan een jaar vooraf aangevraagd worden. Voor Deurne speelt nog mee dat er de komende jaren wordt gewerkt aan de uitbreiding van de Betuweroute, de treinverbinding tussen de haven van Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland. Door deze werkzaamheden worden regelmatig goederentreinen omgeleid over het spoor dat door Deurne loopt. Dit betekent dat het de komende jaren extra druk is op het spoor in Deurne. Tussen die drukke periodes met veel treinverkeer moeten de treinvrije periodes gepland worden.

Tribune
In de treinvrije periodes vinden er bij de bouw van de spoortunnel spectaculaire werkzaamheden plaats. Bijvoorbeeld het op z’n plek brengen van het spoordek. De aannemer zorgt ervoor dat het publiek deze werkzaamheden kan bekijken, bijvoorbeeld door een tribune te plaatsen.

Afsluiting en omleidingsroutes
Tijdens de bouw van de spoortunnel is de Binderendreef afgesloten van de rotonde bij de Industrieweg tot de rotonde bij de Helmondseweg. Het verkeer kan dan ongeveer een jaar lang niet het spoor oversteken bij de Binderendreef. Er wordt geen noodweg aangelegd. De gemeente zet in om het doorgaand verkeer zo veel mogelijk regionaal om te leiden, via bijvoorbeeld de N279 en N270 of de A67. 

Liesselseweg
Voor verkeer dat in Deurne moet zijn, is het van belang dat naast de Vlierdenseweg ook de Liesselseweg dan al aangepakt is. Bij de Liesselseweg worden de verkeerslichten vervangen. Dit gebeurt aan beide kanten van het spoor. Er komt een modern, slim verkeerslichtensysteem. Het nieuwe systeem regelt de verkeerslichten op basis van het aanbod van verkeer. Als er in een bepaalde rijrichting meer auto’s of fietsers rijden, staat het verkeerslicht voor die richting langer op groen. Het nieuwe systeem wordt ook beter afgesteld op de spoorwegovergang.  De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2019. Eerst worden de geluidschermen bij het spoor geplaatst. Daarna start de vervanging van het riool in de Amstel-Hagelkruisweg. Hiervoor moet gegraven worden nabij de kruising met de Liesselseweg. Als het werk nabij deze kruising klaar is, kan de vervanging van de verkeerslichten van start gaan. Het vervangen van de verkeerslichten duurt ongeveer twee maanden. Het merendeel van het werk vindt plaats naast de rijbaan, waardoor de overlast naar verwachting beperkt blijft. Waarschijnlijk hoeft slechts een korte periode de overweg afgesloten te worden.


Een impressie van de onderdoorgang gezien vanaf de kant van de Industrieweg.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kioskconcert Timeless is al geweest DEURNE - Het concert met zanggroep Timeless zoals aangekondigd in de papieren editie van het Weekblad voor Deurne is voorbij. In de rubriek Evenementen op pagina 31 van het Weekblad... 24 mei 2019 - 10:29
Drie dagen feest in Neerkant NEERKANT – “De uitstraling van het dorp is enorm verbeterd. Het is best bijzonder wat we hier zelf voor elkaar gekregen hebben. Dat is een reden om feest te vieren... 24 mei 2019 - 09:44
Finalisten Deurne’s Got Talent bekend DEURNE - Na een spannende voorronde zijn de finalisten van de talentjacht Deurne’s Got Talent 2019 bekend. Yfke van Rooij, Tren Pouwels, Nynthe Vissers & Juul van Rijssel, Luna Sabella... 20 mei 2019 - 16:48
ZSV verslaat Chevremont ook in Kerkrade ZEILBERG - In Zeilberg was ZSV al met 2-1 te sterk voor Chevremont en ook in Kerkrade wonnen de geelzwarten met dezelfde uitslag. Omdat ook EHC wist te winnen, bedraagt... 20 mei 2019 - 09:04
Wat te doen dit weekend in Deurne DEURNE – Nog niets gepland dit weekend? In Deurne is er van alles te doen, zoals toneelvoorstellingen, concerten, muzikale avonden, etcetera. Theatergroep Neerkant speelt vanavond 17 mei, zaterdag 18 en... 17 mei 2019 - 17:32
Roadshow Clubkascampagne gaat van start DEURNE – Rabobank Peelland Zuid verdeelt 275.000 euro onder 480 verenigingen, die deelnamen aan de twaalfde editie van de Clubkas Campagne. Tijdens een feestelijke Roadshow door de dorpen worden de... 17 mei 2019 - 10:41