Bakel gespiegeld aan Bakel in Senegal

donderdag 27 september 2018 - 11:30|Ine van Hal

DEURNE - Tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaat zaterdag 29 september de film Aan de andere Kant in première. Een documentaire van de 33-jarige, in Deurne opgegroeide regisseur Willem Timmers. Timmers probeert in de film een parallel universum af te dwingen tussen twee dorpen, allebei Bakel geheten, die op het eerste gezicht sterk met elkaar in contrast lijken te staan. De première belooft eveneens een Bakelse aangelegenheid te worden.

Willem Timmers heeft als regisseur al diverse films en documentaires op zijn naam staan, waaronder Ni Hao Holland en Jordy in Transitland. In de documentaire Aan de andere Kant worden twee dorpen geportretteerd met dezelfde naam: Bakel in Brabant en Bakel in Senegal. De leefwerelden van de dorpelingen worden aan elkaar gespiegeld. Behalve hun naam blijken de beide dorpen veel meer met elkaar gemeen te hebben.

Parallel universum
"In mijn jeugd was ik gefascineerd door het gegeven dat er op de wereld nog een Deurne bestaat. Ik was nieuwsgierig naar hoe anders en tegelijkertijd hetzelfde dat andere dorp zou zijn. En of er mensen zouden wonen wiens leven dicht bij het mijne staat. Wat als een parallel universum echt zou bestaan?"
Een beetje zoeken leverde Timmers een lijst op met ruim driehonderd dorpen en steden met dezelfde naam. Na flink wat gegoogel leken de twee Bakels hem het meest geschikt. "Behalve dat de dorpen bijna even groot zijn heb ik ook naar andere overeenkomsten gekeken. En het was gemakkelijk omdat ik er vaak moest zijn. Wanneer ik in het Brabantse Bakel was kon ik bij mijn ouders in Deurne vertoeven", zegt Timmers, die momenteel in Amsterdam woont.
Bij zijn eerste bezoek aan het Senegalese Bakel bleek het dorp te voldoen aan veel Afrikaanse clichés, die in het Westen heersen. De armoede, de vervallen huizen, tekort aan water en elektriciteit en de uitzichtloosheid van het dagelijkse bestaan. Ook het Brabantse Bakel voldoet aan clichés die heersen over Brabantse dorpen, zoals vergrijzing, leegloop van kerken en achterdocht tegenover nieuwkomers.

"Wat als een parallel universum echt zou bestaan?"

Typisch Bakels
Timmers probeerde antwoorden te vinden op vragen als "wat is typisch Bakels?" en "is de identiteit van de inwoners inwisselbaar?" In beide dorpen portretteerde hij bekende plekken en personen, zoals een dorpszangeres, een kapper, een geestelijke, een jongere die graag weg wil uit het dorp en een nieuwkomer of 'vreemdeling' in het dorp.
Het was een langdurig proces, dat veel research en heen en weer reizen vergde. Het maken van de film heeft Timmers en zijn producent Ilja Kok in totaal drie jaar gekost.  
"Ik ben heel vaak in beide Bakels geweest", zegt Timmers. In zijn documentaire heeft hij geprobeerd de overeenkomsten en verschillen in beide dorpen door elkaar heen te vlechten. Om te bekijken of één Bakel het eindresultaat zou kunnen zijn.
"Door de twee Bakels door elkaar heen te weven krijgen de plekken en personen een andere betekenis en worden clichés soms doorbroken. Het Brabantse is niet meer alleen Brabants, het Afrikaanse niet alleen meer Afrikaans en het dorpse niet meer zo dorps. Ik heb geprobeerd te spelen met de rekbaarheid van clichés, om de kijker zelf te laten bepalen hoe veel of hoe weinig we van elkaar verschillen."

Bakelse simultaanpremière
Zaterdag gaat de film in première in de Gouden Kalf-competitie op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Van de vijftien films in deze competitie zijn er drie genomineerd voor het Gouden Kalf. "Helaas is mijn film daar niet bij", zegt Timmers, die niettemin trots is op het resultaat. "Het is een bijzondere film geworden."
De première zal een Bakelse aangelegenheid worden. Vanuit het Brabantse dorp reizen twee bussen naar Utrecht. "We hebben de hele cast uitgenodigd en ik heb vernomen dat de burgemeester en alle wethouders komen. Verder komen er leden van de ondernemersvereniging, de KBO en andere belangstellenden. In de zaal is plaats voor in totaal 500 personen. We willen minstens een halve zaal vullen met Bakels publiek. Er schijnen nog plekken vrij te zijn in de bussen."
Ook de Afrikaanse Bakelnaren zullen niet onbetuigd blijven; na afloop van de première zal via een live verbinding contact gelegd worden met de inwoners van het Senegalese Bakel.

Meer media
Een still uit de film Aan de andere kant. Een still uit de film Aan de andere kant Willem Timmers Een still uit de film Aan de andere kant

Gerelateerde nieuwsberichten

Man onwel na chemische lucht in trein bij station Deurne DEURNE - Hulpdiensten zijn uitgerukt naar het station in Deurne nadat een man in de trein onwel is geworden. Zeker vier brandweerwagens en twee ambulances zijn ter plaatse en ook... 13 december 2019 - 12:13
Deurnese Jasper mag panda’s verzorgen in China DEURNE – Jasper Spaaij (20) uit Deurne deze week naar China vertrokken om zestien dagen te mogen helpen met het verzorgen van pandaberen. Hij deed mee aan een wedstrijd van... 12 december 2019 - 11:17
Prijswinnaars Sinterklaaspuzzel DEURNE - De prijswinnaars van de Sinterklaaspuzzel zijn bekend. Uit de vele inzendingen hebben onderstaande namen een leuke prijs gewonnen. De winnaars worden op de hoogte gesteld. 1e prijs: 4... 12 december 2019 - 10:39
Dorpsquiz Deurne Wittut in nieuw jasje DEURNE - De vierde editie van Deurne Wittut vindt volgend jaar plaats op zaterdag 3 oktober. De voorbereidingen zijn echter al in volle gang. In de organisatie vonden enkele mutaties... 12 december 2019 - 09:37
IJsfestijn barst weer los DEURNE - Het IJsfestijn gaat komende vrijdag weer van start in Deurne. Deze week is er hard gewerkt om de baan op te bouwen, zodat kinderen in Deurne weer ruim... 12 december 2019 - 09:30
Koninklijke onderscheiding voor brandweermannen DEURNE - Zeven brandweermannen uit de gemeente Deurne hebben dinsdagavond een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen uit handen van burgemeester Hilko Mak. Gerold Pijnenburg, Cor Derix, Joost Sijben, Patrick Manders, John... 11 december 2019 - 09:18