Daan van der Steijn bij zijn miniatuur Trade World Centre. (Foto: Hein van Bakel)

Deurnenaar bouwt miniatuur WTC

donderdag 20 september 2018 - 09:48|Ine van Hal

DEURNE - "Het World Trade Centre in New York had een oppervlakte van 1,24 miljoen vierkante meter, het had zeven gebouwen en zeven ondergrondse verdiepingen die allemaal voorzien waren van airco. Het had een eigen metrostation en een eigen brandweereenheid." Stel de zeventienjarige Daan van der Steijn uit Deurne één vraag over het beroemde complex in New York, dat op 11 september 2001 doelwit was van een terroristische aanslag, en het rolt er allemaal zo uit. Daan kent alle details van de gebouwen zoals ze er voor de aanslag stonden. Sterker nog, hij heeft (bijna) het hele complex nagebouwd, thuis in de garage van zijn vader.

Op veertienjarige leeftijd zag Daan van der Steijn een film over de aanslag in 2001 op de Twin Towers van het World Trade Centre. Daarbij vielen 2.753 doden en alle gebouwen van het complex raakten zwaar beschadigd. Dit maakte diepe indruk op Daan en hij besloot de wereld het World Trade Centre een klein beetje terug te geven. Hij begon met het zoeken van werktekeningen op Internet. "Die kon ik niet vinden, maar wel foto's, informatie en plattegronden van het complex. Daar heb ik het mee moeten doen."
Vervolgens maakte hij een plan voor het bouwen van de Twin Towers. "Ik gebruikte mallen uit een kinderbouwpakket om van modelgips kleine steentjes te maken. Inmiddels heb ik 40.000 steentjes gemaakt. Voor de verlichting van de torens gebruikte ik kerstverlichting met led-lampjes en de ramen zijn van plexiglas. Gaandeweg ben ik qua vaardigheden wel gegroeid, dat is ook te zien aan de uitwerking."

Werkende fontein
Na een jaar waren de Twin Towers af en besloot Daan ook de overige gebouwen na te maken. Hij maakte een onderstel waar het hele complex op moest komen te staan. Inmiddels zijn zes van de zeven gebouwen klaar, inclusief het World Trade Plaza met een echt werkende fontein en een paviljoen met gekleurde lampjes. De gebouwen zijn verlicht met in totaal 2.200 led-lampjes en voorzien van ramen, deuren en andere details. Ook de tv-antenne op een van de Twin Towers bouwde Daan na. "Daarvoor moest ik lassen, dat had ik nog nooit gedaan en het bovenste lampje in de antenne moest knipperen. Het was steeds opnieuw proberen en veel nadenken over hoe ik het aan zou pakken. Ik heb er veel van geleerd", zegt de modelbouwer.  
Daan bouwde twee elektrapunten in met in totaal 17 adapters. Een aquariumpomp onder de miniatuurfontein pompt dagelijks vele liters water rond. Voor de van kleur veranderende lampjes in het paviljoen ontwikkelde Daan een programma, dat hij met zijn laptop kan bedienen. "Op school heb ik nagevraagd hoe ik dat moest doen", aldus de toenmalige leerling van het Huub van Doornecollege.

"Ik moest vaak zelf bedenken: hoe los ik dit op."

The Sphere
Op de fontein in het World Trade Plaza stond een bronzen kunstwerk in de vorm van een bal op een granieten voetstuk; The Sphere. Het is gemaakt door de Duitse kunstenaar Fritz Koenig en was bedoeld als symbool van wereldvrede door wereldhandel. Het beeld overleefde de aanslag. Daan van der Steijn: "Het kunstwerk roteerde telkens eenmaal in 24 uur. Ik wil het namaken, maar zie geen andere mogelijkheid dan het te printen in 3-D. Daar moet ik nog eens over nadenken hoe ik dat op ga lossen."  
Tegenslagen en problemen kwamen tijdens de bouw meer dan eens op zijn pad. "Op een gegeven moment zag ik dat het winkelcentrum onder water stond. Het bleek een lekkage te zijn bij de fontein. In een van de torens heb ik brand gehad. Ik moest veel nadenken en zelf verzinnen: hoe los ik dit op. Ik heb brandwonden en snijwonden gehad en één keer heb ik een stuk huid van mijn hand geschaafd. Een paar keer ben ik weggelopen, maar later ging ik toch weer verder." 

Vakkanjer
Voor zijn bouwwerk gebruikte Daan al dertig liter verf, 150 kilogram gips, 20 kilogram lijmkit, "en een heleboel hout, plexiglas en elektriciteitsdraden. Naar schatting weegt het geheel zo'n 250 à 300 kilogram. Ik kan tegen de torens aanleunen en op de gebouwen 3, 4, 5 en 6 kan ik zelfs gaan staat", zegt hij en voegt meteen de daad bij het woord.
Om materiaal te kunnen kopen past hij op, onder anderen op zijn neefjes. Ook maakt hij tapasplankjes, die hij verkoopt in de winkel van zijn moeder Marleen van der Steijn-van Rijssel in de Stationsstraat in Deurne. Met de tapasplankjes won Daan afgelopen april de derde prijs in de Vakkanjerwedstrijd 2018 voor vmbo-leerlingen.
Sinds dit schooljaar volgt hij een opleiding aan het Summa College in Veldhoven in de richting ondernemend meubelmaker, interieurbouw en scheepsinterieurbouw. "Zoals ik er nu over denk ga ik voor  het vak meubelmaker. Geen fabriekswerk, maar handgemaakte meubelstukken waarvan er maar één is."

Ambassade US
Op het WTC-gebouw nummer 7 na heeft Daan het complex bijna voltooid. Met uitzondering van het kunstwerk op de fontein, bankjes op het plein en boompjes en struikjes in de bloembakken er omheen. In de overige gebouwen wil hij nog enkele details aanbrengen.
"De bedoeling was dat het op elf september klaar zou zijn. Zonder tegenslagen was dat misschien wel gelukt", zegt Daan. Niettemin maakte hij zijn project vorige week dinsdag wereldkundig met foto's en een korte uitleg op Facebook. "De Amerikaanse ambassade in Den Haag heeft er direct een post over geplaatst", zegt hij met gepaste trots.
Daan hoopt zijn bouwwerk over een half jaar af te ronden. "Dan zou ik het graag tentoonstellen, het liefst ergens in Deurne. En hopelijk ooit nog eens in Amerika", aldus de jonge Deurnenaar. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Peelfeesten drukbezocht en gezellig HELENAVEEN – De organisatie van de Peelfeesten, die op 14, 15 en 16 juni plaatsvonden in Helenaveen, kijkt terug op een geweldige 26ste editie. De Peelfeesten waren alle dagen drukbezocht... 17 juni 2019 - 15:12
Van alles te doen in Deurne DEURNE – Komend weekend is er van alles te doen in Deurne. In Helenaveen en Sint Jozefparochie zijn het hele weekend activiteiten, zaterdag wordt de Avondvierdaagse afgesloten en in Neerkant... 14 juni 2019 - 16:57
Viering 75 jaar Maria-Vredeskapel DEURNE – Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in Deurne -in het laatste oorlogsjaar- de Maria-Vredeskapel gebouwd werd. De kapel werd op 14 juni 1944 voor het eerst... 14 juni 2019 - 15:49
Nieuwe expositie in Willibrorduskerk DEURNE – In de Willibrorduskerk in Deurne wordt zondag 16 juni, aansluitend aan de viering van 10.30 uur de expositie 950 jaar Kerk in Deurne geopend. De expositie is tot... 14 juni 2019 - 15:18
Geslaagden Willibrord Gymnasium DEURNE - Ook de leerlingen van het Willibrord Gymnasium in Deurne kregen woensdag het verlossende bericht: geslaagd of niet geslaagd. 's Avonds werd er met alle geslaagden geproost op de... 14 juni 2019 - 12:41
De kronieken van de Neerkantse familie Joosten (deel 1) De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 14 juni 2019 - 12:00