Er wordt momenteel hard gewerkt op zonnepark De Vlaas aan de Sint Jozefstraat. Over vier weken moeten alle 18.208 zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Het zonnepark is een initiaitief van Energyport Peelland. 16 november wordt het park officieel geopend.

Kostenplaatje energietransitie niet in beeld

donderdag 13 september 2018 - 10:21|Willie Thijssen

DEURNE - We moeten van de fossiele brandstoffen af, vindt een meerderheid van het burgerpanel Tipdeurne. Dat blijkt uit een onderzoek uitgezet door Weekblad voor Deurne. Maar hoe we dat precies moeten doen, daarover bestaan nog veel vragen. Ook wat deze energietransitie gaat kosten is bij de meeste Deurnenaren volledig onduidelijk.

'Innovatie is prima, maar niet over de rug van de burgers'

Het is de discussie die velen bezighoudt: de energietransitie. De overstap naar schonere energie heeft een grote impact, zoveel is duidelijk. De meest concrete: woningen moeten worden losgekoppeld van gas. Vooral ook omdat de kurk op onze Groningse gasbel gaat, zo heeft het kabinet besloten. Weekblad voor Deurne vroeg burgerpanel Tipdeurne daarom hoe hierover wordt gedacht en of mensen al concreet aan de slag zijn gegaan. Aan het onderzoek namen 410 inwoners deel.
Een meerderheid (56 procent) is het ermee eens dat fossiele brandstoffen hun langste tijd hebben gehad. De negatieve gevolgen voor het milieu is het argument dat het vaakst wordt aangehaald. Ruim een vijfde van de Deurnenaren ziet dat anders en vindt fossiele brandstof nog nog wel een goede energiebron. Eerst zorgen voor betaalbare alternatieven, is hun argument. Ook zien ze dat veel landen nu pas overgaan op aardgas omdat het juist schoon en milieuvriendelijk is. “Duitsland legt een gasleiding aan via de Oostzee. Frankrijk en Spanje idem vanuit Algerije. We lopen dus veel te hard van stapel. Innovatie is prima, maar niet over de rug van de burgers”, aldus een van de panelleden. Ongeveer eenzelfde verdeling zien we op de vraag ‘Het is een goed plan dat Nederland stopt met de winning van aardgas’. 59 procent is het daarmee eens en 22 procent is het oneens. 

'Stroomkabels hebben onvoldoende capaciteit'

‘De wil is er wel’
Stoppen met fossiele brandstoffen is één, de manier waarop is een ander verhaal. Zo heeft 97 procent van de panelleden nog een gasaansluiting. Waar een ruime meerderheid fossiele brandstoffen voorgoed vaarwel wil zeggen en het prima vindt als Nederland stopt met gaswinning, stelt dertig procent dat het niet van plan is de woning gasloos te maken. Een kwart heeft daar nog geen enkel idee over. Dat is samen 55 procent. Slechts vijf procent geeft aan al bezig te zijn om de woning gasloos te maken. Drie procent verwacht dat hij of zij voor 2020 in een gasloos huis woont. Een kwart denkt vóór 2030 in een gasloos huis te wonen en dertien procent heeft 2040 in het vizier om vrij te zijn van gas. Dat is samen 45 procent. Bedenkingen zijn bijvoorbeeld: “Een goed alternatief voor gas is er nog niet. Stroomkabels hebben onvoldoende capaciteit. Indien de overheid wil dat alle huizen energieneutraal worden, dan zal de overheid ook de financiële consequentie hiervoor moeten dragen en niet de burger en huizenbezitters.”
Anderen die hier wel al mee bezig zijn, zijn soms terughoudend: “De wil is er wel, maar ik weet nog geen geschikt en betaalbaar alternatief.” Anderen die twijfelen zijn bijvoorbeeld op leeftijd. Ook een vaak terugkerende reactie: “Ik woon in een huurhuis, ben dus afhankelijk van de verhuurder.” Overigens heeft driekwart van de panelleden maatregelen genomen om het huis beter te isoleren om zo het gasverbruik te verminderen. 

Alternatieven
Maar wat is een goed alternatief voor Nederlands aardgas? Driekwart van de panelleden vindt groene stroom, opgewekt met behulp van zon en wind of via biomassa een prima energiebron voor de toekomst. Ook de warmtepomp is een goede oplossing, zo vindt de helft van het panel. Kernenergie wordt slechts door elf procent gezien als een goed alternatief voor gas. En acht procent geeft aan dat er überhaupt geen alternatief is voor aardgas. Gas uit het buitenland importeren wordt ook door enkelen genoemd. 
Om nieuwe vormen van energiewinning te stimuleren wil de overheid het gebruik van aardgas met behulp van hogere belastingen onaantrekkelijk maken. Dát ziet een meerderheid van het burgerpanel echter niet zitten. Slechts 17 procent noemt dit een goede zet. 

'De overheid zal hier wel degelijk een steentje aan moeten bijdragen'

Kosten
De vrees bestaat dat de rekening van de energietransitie straks grotendeels bij de burger komt te liggen. We stelden daarom de vraag met wat voor bedrag Deurnenaren rekening houden. Wat blijkt: 39 procent heeft geen enkel idee wat het gaat kosten en 27 procent houdt er zelfs helemaal geen rekening mee dat het ze geld gaat kosten. Elf procent denkt onder de 10.000 euro uit te komen. Negen procent schat de kosten tussen 10.000 en 20.000 euro. Negen procent verwacht tussen 20.000 en 40.000 euro kwijt te zijn. Een enkeling rekent zelfs op meer dan 40.000 euro. Het onrecht overheerst in de antwoorden: “Dit kan niet bij de burger gelegd worden. De overheid zal hier wel degelijk een steentje aan moeten bijdragen.”
Een panellid heeft de investering al gedaan en rekent voor: “Het kostte bij elkaar grofweg 31.000 euro. Spouwisolatie, zonneboiler en zonnepanelen laten installeren. Pelletkachel, dakisolatie en infraroodpanelen heb ik zelf gedaan. Huis is 970 kubieke meter en 275 vierkante meter. Energierekening is nu 35 euro per maand.”

Praat mee!
Ook meepraten over actuele thema’s binnen de gemeente Deurne? Aanmelden voor het burgerpanel kan nog steeds! Inschrijven kan kosteloos via www.tipdeurne.nl. Daar vind je tevens het volledige onderzoek over aardgas, en alle voorgaande onderzoeken terug. Tipdeurne is een initiatief van Weekblad voor Deurne en Toponderzoek. 

Energieloket bij de Ossenbeemd

DEURNE - Energyport Peelland wil samen met de Ossenbeemd hét duurzaamheidsloket van de regio Deurne worden. Daarom werd zondag tijdens de markt Groen Deurne in de Ossenbeemd het Energieloket geopend.
Deurnenaren kunnen vanaf nu bij het loket terecht voor informatie over bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen, isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Wethouder Marinus Biemans nam het loket zondag in gebruik. Energyport Peelland (EPP) heeft van de Ossenbeemd de beschikking gekregen over een ruimte, waar zij diverse energiebesparingsmaatregelen kunnen laten zien. Zo staat er een warmtepomp opgesteld die ook daadwerkelijk de verwarming van het gebouw van de Ossenbeemd verzorgt. Verder is er een voorbeeld van spouwmuurisolatie, speciale kozijnen met bijvoorbeeld HR++-glas en er staan zonnepanelen. Daarnaast is het voor geïnteresseerden mogelijk om een energiescan van de woning uit te voeren. EPP probeert hiermee een verdere stap te zetten in het bereiken van haar doelstelling: een energieneutrale regio Peelland. De openingstijden van het Energieloket zijn dezelfde als de openingstijden van de Ossenbeemd. De aanwezige gastvrouwen van de Ossenbeemd kunnen de bezoekers de basisinformatie verschaffen over de aanwezige energiebesparende maatregelen in een woning en ondersteunen bij het inloggen op de digitale energiescan.

Wethouder Marinus Biemans nam zondag het energieloket in gebruik. Rechts Martien Bots van Energyport Peelland. (Foto: Frans Klaus)

Gerelateerde nieuwsberichten

Team De Tweede Plaats wint DEURNE - Het Deurnese team ‘De Tweede Plaats’ heeft het Open Deurnes Kampioenschap Pubquiz gewonnen. In totaal deden in De Brouwer in Deurne negentien teams mee. De organisatie schotelde de... 17 september 2018 - 08:07
Crossmotor gevonden in maïsveld DEURNE - In een maïsveld aan de Breemortelweg in Deurne is donderdag 13 september een crossmotor aangetroffen. De politie is op zoek naar de eigenaar. De politie heeft in de... 15 september 2018 - 21:08
Inbrekers betrapt HELENAVEEN - Afgelopen donderdag 13 september is ingebroken in een vrijstaande woning aan de Soemeersingel in Helenaveen. Dit meldt brigadier Frank Janssen op Twitter. De inbaak gebeurde tussen 21.00 en... 15 september 2018 - 08:53
Gedenkbord voor socialist en stakingsleider Peer de Corte DEURNE - Thea de Corte heeft vrijdagmiddag samen met wethouder Marinus Biemans het langverwachte gedenkbord ter ere van Peer de Corte onthuld. Het bord heeft een plek gekregen in het... 14 september 2018 - 19:43
Sloop voor nieuwbouw op Het Rijtven DEURNE - Op Het Rijtven van Oro in Deurne werden de afgelopen tijd drie gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Woensdag 12 september was er een officieel moment... 14 september 2018 - 16:27
Proef met minder verlichting in Zeilberg, Walsberg en Sint Jozefparochie DEURNE - In Zeilberg, Sint Jozefparochie en Walsberg wordt dit najaar nogmaals een proef gehouden om te kijken welke lantaarnpalen kunnen worden verwijderd. De komende weken wordt de verlichting van... 14 september 2018 - 15:39