Leerlingen en leerkrachten van De Bron op de speelplaats van de school. (Foto: Marius van Deursen).

De Bron heeft stijgende lijn te pakken

donderdag 13 september 2018 - 12:31|Ine van Hal

DEURNE - "Na 2012 is het best bewaarde geheim van Deurne bekend geworden. In zes jaar tijd is het leerlingenaantal verdubbeld. We zitten nu weer op 140 leerlingen", aldus Lutske Cornelissen, sinds 4,5 jaar schoolleider van openbare school De Bron in Deurne. "Voor het eerst sinds jaren hebben we nu ook weer zes groepen. Dat is een mooie mijlpaal in een jubileumjaar." De Bron bestaat dit jaar veertig jaar. Volgende week wordt het jubileum gevierd met een feestweek.

De Bron is een van de twee openbare basisscholen in Deurne en valt net als De Hasselbraam onder het bestuur van Platoo. Veertig jaar geleden was het de eerste openbare school in Deurne. Mies Bellemakers, sinds 35 jaar leerkracht op de school: "De Bron is in het begin explosief gegroeid. Na vijf jaar hadden we ruim 300 leerlingen uit Deurne, Liessel en Vlierden."
Zo'n zes jaar geleden daarentegen was het voortbestaan van De Bron onzeker als gevolg van dalende leerlingenaantallen. De openbare school zou samen met De Piramide en De Brigantijn gehuisvest worden in De Vlieger. "Dat is niet doorgegaan en sindsdien is het leerlingenaantal verdubbeld", aldus de schoolleider. Om er met een glimlach aan toe te voegen: "het best bewaarde geheim van Deurne is bekend geworden."

Stijgende lijn
De leerlingenaantallen vertonen volgens Mies Bellemakers nog steeds een stijgende lijn. "We hebben voor vijftig procent kinderen uit de wijk en voor vijftig procent kinderen die van andere scholen komen, omdat ze zich daar niet helemaal op hun plaats voelen", legt Lutske Cornelissen uit. "We zijn dit jaar begonnen met meer kleuters en hebben nu een groep 1/2 en een groep 2/3. Verder zien we dat het aantal schoolgaande kinderen in Deurne, eigenlijk tegen de prognoses in, in lichte lijn gestegen is."
Mies Bellemakers merkt op dat dit met name het geval is in nieuwbouwwijken. "Overigens is de wijk waarin De Bron ligt enorm aan het verjongen." 

Alle kinderen oké
De leerkrachten zijn van mening dat hun onderwijsmethodiek mede debet is aan het succes van de school. "Het uitgangspunt is: iedereen is honderd procent oké. Hoe die ook is en wie die ook is. We horen terug van ouders dat ze merken dat hun kinderen in de klas geaccepteerd worden zoals ze zijn", aldus Mies Bellemakers.
Lutske Cornelissen beaamt dit. "Een kind laat ook wel eens minder mooi gedrag zien. Daar moet je het dan met elkaar over hebben, er kan een boodschap achter zitten. Die moet je zien te achterhalen zodat het kind zich weer begrepen voelt."
Maatwerk is volgens de schoolleider een van de uitgangspunten van het onderwijs op De Bron. "Je merkt dat sommige leerlingen meer tijd nodig hebben en dat andere kinderen al wat verder zijn. Niets is zo frustrerend dan dat je moet leren wat je al weet of dat dingen je boven de pet gaan. Daarom werken we met methodes, waarbij we telkens kijken naar het doel van de lessen en of kinderen dat doel wel behalen."
Bovendien wordt er klassen-doorbrekend gewerkt en draaien sommige kinderen bijvoorbeeld in taal- of rekenlessen een groepje lager of hoger mee. Ook lezen alle groepen tegelijk, zodat elk kind op zijn eigen niveau kan lezen. 

"Samenwerking, daar leren kinderen ook heel veel van."

Samenwerkend leren
Het meubilair van De Bron is onlangs vernieuwd, met tafeltjes die tevens gebruikt kunnen worden als tribunebanken. Kinderen zitten volgens de schoolleider niet meer aan een eigen tafeltje of altijd langs hetzelfde vriendje of vriendinnetje, maar aan groepstafels. "Zo leren ze elkaar beter kennen en het stimuleert de samenwerking. Daar leren kinderen ook heel veel van."
Jaarlijks nemen de kinderen van alle groepen door elkaar heen deel aan diverse activiteiten. Zoals de ateliers; driemaal per jaar verzorgen leerkrachten en/of ouders workshops drama, dans, muziek, creatieve activiteiten of koken en bakken. Daarnaast neemt de school ieder jaar deel aan een techniektoernooi en aan de Lego League.
"In voorgaande jaren hadden we techniekworkshops. Dat zouden we dit jaar ook wel willen, maar we hebben nu helaas geen ouders die dat kunnen verzorgen", aldus Mies Bellemakers.

Feestweek
Volgende week wordt het jubileum van De Bron gevierd met een feestweek. Maandag 17 september begint de dag met het hijsen van de vlag en wordt er samen gezongen. Aansluitend krijgen alle kinderen in groepjes les van een professionele theatergroep. De dag wordt afgesloten met een voorstelling voor de ouders en grootouders. Dinsdag begint de schooldag voor alle kinderen met een pyjamaontbijt. Woensdag wordt een vossenjacht gehouden en donderdag staat een schoolreisje naar Toverland op het programma. Vrijdag zijn alle kinderen vrij en hebben de leerkrachten een uitstapje, waarna de week afgesloten wordt met een feestavond voor genodigden. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Uniek Sporten de Peel blijft zich inzetten DEURNE - Iedereen een (passende) plek geven om te sporten met een beperking. Dat is waar Uniek Sporten de Peel en de peelgemeenten zich al zo’n twee jaar voor inzet... 21 februari 2019 - 16:35
Lantaarnpalen op zonne-energie DEURNE – “Als je op elke lantaarnpaal een zonnepaneel zet, dan kan die zijn eigen energie opwekken.” Zo luidde een standpunt van een van de leden van Kinderraad Prodas, afgelopen... 21 februari 2019 - 14:17
Davy Denkers danst in clip Armin van Buuren DEURNE – De 23-jarige Davy Denkers uit Deurne timmert al enige tijd aan de weg als danser en als danscoach en niet zonder succes. Dat is ook menig BN’er niet... 21 februari 2019 - 10:08
Onderscheiding voor Diny van den Heuvel DEURNE - Diny van den Heuvel-Matheij heeft dinsdag 19 februari de Penning van Verdienste van de gemeente Deurne gekregen uit handen van burgemeester Hilko Mak. Ze kreeg de onderscheiding voor... 20 februari 2019 - 09:12
Expositie leerlingen De Sprong DEURNE - Tot en met maandag 18 februari is in het gemeentehuis in Deurne een expositie te zien van leerlingen van De Sprong. De titel is: Jij bent de kunstenaar... 18 februari 2019 - 10:11
Wat is er te doen in Deurne DEURNE - Er is komend weekend weer het een en ander te doen in Deurne. Voor de oudere carnavalsliefhebbers is er zaterdag de seniorenmiddag van Quatsja en zaterdagavond is de... 15 februari 2019 - 16:43