Bezoekers bewonderen de glas-in-loodramen in een zijbeuk van de kerk in Liessel. (Foto: Frans Klaus)

Fietsdag Hemels Licht

vrijdag 24 augustus 2018 - 11:22|

DEURNE - De begraafplaats van de familie Wiegersma en de villa Wilbertshove met glas-in-loodramen in het thema Sprookjes, waren zondag 19 augustus bijzondere publiekstrekkers tijdens de fietsdag Hemels Licht in Deurne. Zo'n vierhonderd belangstellenden stapten op de fiets (en een enkeling die slecht ter been was in de auto) voor een tocht langs bijzonder glas-in-lood en gebrandschilderde ramen of andere locaties die aan het thema gerelateerd zijn. Onder de deelnemers onder anderen de broers Matthijs en Jeroen Boumans, die met name geïnteresseerd waren in het werk van hun vader, glazenier Hein Boumans uit Asten. Sinds zijn dood verzamelen zij het werk van hun vader en vragen zich af of er in Deurne nog werk van hem te vinden is.

"Het zijn vooral dingen, die je normaal niet ziet, die op zo'n dag opvallen", aldus secretaris Lisette van Erp-van Hoof van de Stichting Behoud Sint Willibrorduskerk Deurne. "Wanneer je er niet sport kom je bijvoorbeeld niet meer in de kerk in Zeilberg. Dan valt het extra op hoe ontzettend mooi de glas-in-loodramen in het gebouw zijn."
Aan de fietsdag namen ook ouders met kinderen deel. "Kinderen kijken soms met een heel andere blik ergens naar", aldus Lisette van Erp. "Dat bleek ook bij een afbeelding van de heilige Cunera in de Sint Jozefkerk. De meeste bezoekers keken vooral naar haar gezicht, totdat een jongetje uitriep: 'Er zit een koe onder.' Dat was weinig mensen opgevallen, maar logisch is het wel want Cunera is de beschermheilige van vee."
Op bijna alle locaties, zoals de kerken, diverse kapellen en het gemeentehuis in Deurne waren gidsen aanwezig, die uitgebreid konden vertellen over de glas-in-loodramen. Bovendien hadden pastoor Paul Janssen en directeur Conny Heldens van VVV Deurne vooraf heldere beschrijvingen uitgewerkt voor een groot aantal locaties. Voor wie er afgelopen zondag niet bij kon zijn: de beschrijvingen blijven op de betreffende locaties beschikbaar tot zolang de voorraad strekt. 

"Het meest bijzonder zijn de plekken waar je normaal niet komt"

Familie Wiegersma
Bijzonder was dat op deze dag tevens de begraafplaats van de familie Wiegersma te bezoeken was. Pieter Wiegersma was een belangrijke glaskunstenaars in Deurne. Zo zijn alle veertig vensters in de Willibrorduskerk in Liessel door hem vervaardigd. Een dochter van de glaskunstenaar was op de begraafplaats aanwezig en vertelde boeiende wetenswaardigheden over de familie Wiegersma.
De fietstocht was mede georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Hemels Licht, die dit seizoen te zien is in de Willibrorduskerk in het centrum van Deurne.


Het sprookje Hans en Grietje zoals glazenier Hein Boumans dat verbeeldde in de glas-en-loodramen in Sint Wilbertshove.

Op zoek naar werk glazenier Hein Boumans
"Afgelopen zondag brachten mijn broer en ik een bezoek aan Deurne in het kader van de tentoonstelling Hemels Licht, waarin op diverse locaties in Deurne, Vlierden en Liessel glas-in-loodramen in kerken en particuliere huizen waren te bezichtigen", zo liet Matthijs Boumans uit Apeldoorn afgelopen maandag aan de redactie van het Weekblad voor Deurne weten via e-mail.  
Hij en zijn broer Jeroen Boumans uit Asten waren zeer geïnteresseerd in de glas-in-loodramen in Sint Wilbertshove omdat daar werk van hun vader, glazenier Hein (H).F.M. Boumans (1922-1999), te bewonderen was.
Hein Boumans begon in 1950 als zelfstandig glazenier een atelier in Asten. Na zijn dood in 1999 zijn de broers begonnen al het werk dat hij vervaardigd heeft voor kerken, openbare gebouwen en particuliere huizen te verzamelen, te fotograferen en waar mogelijk te documenteren en dat vervolgens op een website www.glasinloodvanheinfmboumans.wordpress.com te plaatsen.
"Het feit, dat onze vader in 1952 twaalf panelen met sprookjesmotieven gemaakt heeft voor het toenmalige Wit-Gele Kruisgebouw (dat toentertijd in Sint Wilbertshove domicilie had), zou kunnen betekenen dat er nog meer werk van hem in Deurne voor particuliere opdrachtgevers bestaat", aldus Matthijs Boumans. De broers willen mensen in de regio oproepen hen op de hoogte te stellen als ze denken dat ze in het bezit zijn van werk van H.F.M. Boumans in Deurne en omgeving of werk van hem weten te vinden.  Tips, informatie en foto's kunnen gestuurd worden naar glazenier@live.nl.

Meer media
Bezoekers bewonderen de glas-in-loodramen in de kerk in Liessel. (Foto: Frans Klaus) Bezoekers bewonderen de glas-in-loodramen in de kerk in Liessel. (Foto: Frans Klaus)

Gerelateerde nieuwsberichten

Poolse Engelandvaarder aan de Lage Kerk De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 23 augustus 2019 - 12:19
Opnieuw lange file op A67 REGIO - De derde dag van de week betekent de derde ochtendfile op de A67. Na een ongeval staat het vast tussen Someren en Knooppunt Leenderheide. Na een ongeval zijn... 21 augustus 2019 - 09:23
In beeld: Truckshow Liessel LIESSEL - Op het terrein aan de Hazeldonkseweg in Liessel werd dit weekend de jaarlijkse Truckshow gehouden. Fotograaf Hein van Bakel maakte onderstaande foto's. 19 augustus 2019 - 15:26
File na ongeval op A67 REGIO - Momenteel staat er een lange file op de A67 na een ongeval eerder tussen Someren en Geldrop. Het ongeval vond maandagochtend rond 7.30 uur plaats. Als gevolg daarvan... 19 augustus 2019 - 08:04
‘Volk’ over de vloer Bij Graard en Dina Geboers (mijn grootouders) zal eerder ook wel geregeld ‘volk’ over de vloer zijn gekomen. Maar de notities in het oorlogsdagboek van Jan Been – een Haagse... 16 augustus 2019 - 11:06
In de voetsporen van vluchtende Peelbewoners NEERKANT/HEUSDEN – Toen de geallieerden zich in 1944 opmaakten voor de bevrijding van de Peel, zochten veel Peelbewoners naar een veilig onderkomen. Vanuit Neerkant en Meijel ging het daarom in... 16 augustus 2019 - 10:53