De deelnemers van fietsclub de Knarsende Tanden met links de enige vrouw in het gezelschap Sanne van Paassen. Rechts begeleider Leo Vermeulen.

Vlierdense club fietst Pieterpad in 1 dag

donderdag 5 juli 2018 - 09:27|

VLIERDEN - Zes leden van de Vlierdense amateurfietsclub De Knarsende Tanden hebben zondag 24 juni in één dag het Pieterpad gefietst. Het gezelschap vertrok om 4.50 uur in Pietersburen en eindigde 396 kilometer verder rond 21.30 uur op de Sint Pietersberg in Maastricht.

Jan Verbaarschot opperde het idee in 2017 op een terras in Limburg na het fietsen van de Mergellandroute. Hij vertelde dat zijn broer Martien de toertocht had volbracht met zijn fietsclub 't Ventieleke uit Heusden. Als datum werd 24 juni gekozen, de zondag het dichtste bij de langste dag van het jaar.
Aanvankelijk wilden twaalf leden het avontuur aangaan, maar mede als gevolg van blessures en een zwangerschap, bleven er negen over. Dat waren Sanne van Paassen, Frank van Rooij, Han van der Heijden, Mario Aarts en Jan Verbaarschot uit Vlierden, Marcel van Ansem en Guus van Griensven uit Deurne en Sander Bijnen en Pim Bressers uit Gemert.
De voorbereidingen bestonden uit veel trainen en zituren maken op het zadel. Individueel werden tochten gereden van 160 kilometer en er werd gebroken met het jaargemiddelde van 36 kilometer per uur.
De ochtend van zaterdag 23 juni stapten acht fietsers met racefietsen in de trein naar Winsum. Een negende arriveerde in een bus met chauffeur en begeleider Leo Vermeulen. Vanuit Winsum volgde een fietstocht van elf kilometer tegen harde wind in naar Pieterburen. Na een korte nacht en een stevig ontbijt in een B&B startten de Knarsende Tanden om 4.50 uur in Pieterburen. Het was al licht, maar wel bewolkt en dat zou de hele dag zo blijven. 

Prachtig landschap
Het gezelschap passeerde mooie plaatsen als Groot Maarslag, Schouwerzijl, Roodehaan, Foxwolde en Veenhuizen. "Groningen heeft een prachtig landschap met karakteristieke boerderijtjes en slootjes met mooie ophaalbruggetjes", aldus een van de deelnemers. "In het begin deden we het rustig aan om van het landschap te genieten. We zagen veel ooievaars en zwanen. De eerste twee en half uur zijn we niemand tegengekomen, tot onze eerste stop na 75 kilometer. Daar stond Leo Vermeulen ons met de bus op te wachten bij een camping."
Na een pauze van vijftien minuten stapten de deelnemers weer op de fiets. Met goede moed en de blik op oneindig ging het verder in een gemiddeld fietstempo van 28 kilometer per uur, om nog voor het donker in Maastricht te arriveren.
Het Pieterpad loopt door prachtige natuurparken zoals de Drents-Friese Wold en Dwingelderveld met heidevelden en zandverstuivingen. Langs weidevelden en ontelbare slootjes passeerden de fietsers net voor Dedemsvaart de grens van Drenthe naar Overijssel. 

Bekijks
De volgende stop was op 150 kilometer vanaf de start op een parkeerplaats op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal. De bus van de Vlierdense club met het opschrift 'Pieterpad in 1 dag, 400 kilometer' trok er veel bekijks van andere fietsers, die hun ronden fietsten in het natuurschoon. Op weg naar de volgende stop, op 240 kilometer vanaf de start, passeerde de groep fietsers de grens van Overijssel met Gelderland over het riviertje Schipbeek. Ze kwamen langs grotere plaatsen als Holten, Hengelo en Doetinchem en in 's Heerenberg ging het rechtsaf richting het pontje naar Millingen aan de Rijn.
Bij het koffiehuis in Millingen aan de Rijn, waar van tevoren een lunch gereserveerd was, wachtte het gezelschap een verrassing. Er stond een groot, met slingers en ballonnen versierd krijtbord met daarop de tekst: Toppers, Knarsende Tanden uit Vlierden en alle namen van de deelnemers.

Kippenvelmoment
Rond 15.00 uur ging het richting Nijmegen, Ubbergen, Berg en Dal en over de Zevenheuvelenweg naar Vlierden. Een van de deelnemers: "Dat is ons fietsdomein, jaar in jaar uit tot aan Maastricht toe. Bijna elk weggetje hebben we gehad."
Na 66 km waren ze thuis in Vlierden waar ze door partners, familie en vrienden opgewacht werden. "Veel mensen juichten ons toe toen we het dorp binnen reden. Een kippenvelmoment na 300 kilometer fietsen. Rond 18.15 uur zeiden we: kom we fietsen nog even naar Maastricht."
Door Heusden ging de tocht verder richting de Groote Peel, langs het kanaal Nederweert-Wessem in volle vaart naar Maasbracht en daarna langs de Maas naar Maastricht. In Obbicht had het gezelschap de enige kapotte band, gedurende de hele tocht met 18 banden over 400 kilometer. In kleine, pittoreske dorpjes aan de Maas hobbelden de fietsers over vele kasseien. Na een stuk over de oude, originele Mergellandroute ging het de brug over in Maastricht. Bij de Sint Pietersberg aangekomen moest er nog even een kilometer omhoog gefietst worden naar het uitkijkplateau; het eindpunt op 396 kilometer vanaf de start.
Weer beneden werden de deelnemers opgewacht door vrienden en familie. Na een drankje in een cafeetje aan de voet van de Sint Pietersberg lag iedereen nog voor middernacht in bed. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Opnieuw lange file op A67 REGIO - De derde dag van de week betekent de derde ochtendfile op de A67. Na een ongeval staat het vast tussen Someren en Knooppunt Leenderheide. Na een ongeval zijn... 21 augustus 2019 - 09:23
In beeld: Truckshow Liessel LIESSEL - Op het terrein aan de Hazeldonkseweg in Liessel werd dit weekend de jaarlijkse Truckshow gehouden. Fotograaf Hein van Bakel maakte onderstaande foto's. 19 augustus 2019 - 15:26
File na ongeval op A67 REGIO - Momenteel staat er een lange file op de A67 na een ongeval eerder tussen Someren en Geldrop. Het ongeval vond maandagochtend rond 7.30 uur plaats. Als gevolg daarvan... 19 augustus 2019 - 08:04
‘Volk’ over de vloer Bij Graard en Dina Geboers (mijn grootouders) zal eerder ook wel geregeld ‘volk’ over de vloer zijn gekomen. Maar de notities in het oorlogsdagboek van Jan Been – een Haagse... 16 augustus 2019 - 11:06
In de voetsporen van vluchtende Peelbewoners NEERKANT/HEUSDEN – Toen de geallieerden zich in 1944 opmaakten voor de bevrijding van de Peel, zochten veel Peelbewoners naar een veilig onderkomen. Vanuit Neerkant en Meijel ging het daarom in... 16 augustus 2019 - 10:53
Truckerswalhalla in Liessel LIESSEL - Op het terrein aan de Hazeldonkseweg in Liessel wordt dit weekend de jaarlijkse Truckshow gehouden. Deze keer met nog meer vrachtwagens en een uitgebreider muzikaal programma. Met op... 15 augustus 2019 - 11:06