De deelnemers van fietsclub de Knarsende Tanden met links de enige vrouw in het gezelschap Sanne van Paassen. Rechts begeleider Leo Vermeulen.

Vlierdense club fietst Pieterpad in 1 dag

donderdag 5 juli 2018 - 09:27|

VLIERDEN - Zes leden van de Vlierdense amateurfietsclub De Knarsende Tanden hebben zondag 24 juni in één dag het Pieterpad gefietst. Het gezelschap vertrok om 4.50 uur in Pietersburen en eindigde 396 kilometer verder rond 21.30 uur op de Sint Pietersberg in Maastricht.

Jan Verbaarschot opperde het idee in 2017 op een terras in Limburg na het fietsen van de Mergellandroute. Hij vertelde dat zijn broer Martien de toertocht had volbracht met zijn fietsclub 't Ventieleke uit Heusden. Als datum werd 24 juni gekozen, de zondag het dichtste bij de langste dag van het jaar.
Aanvankelijk wilden twaalf leden het avontuur aangaan, maar mede als gevolg van blessures en een zwangerschap, bleven er negen over. Dat waren Sanne van Paassen, Frank van Rooij, Han van der Heijden, Mario Aarts en Jan Verbaarschot uit Vlierden, Marcel van Ansem en Guus van Griensven uit Deurne en Sander Bijnen en Pim Bressers uit Gemert.
De voorbereidingen bestonden uit veel trainen en zituren maken op het zadel. Individueel werden tochten gereden van 160 kilometer en er werd gebroken met het jaargemiddelde van 36 kilometer per uur.
De ochtend van zaterdag 23 juni stapten acht fietsers met racefietsen in de trein naar Winsum. Een negende arriveerde in een bus met chauffeur en begeleider Leo Vermeulen. Vanuit Winsum volgde een fietstocht van elf kilometer tegen harde wind in naar Pieterburen. Na een korte nacht en een stevig ontbijt in een B&B startten de Knarsende Tanden om 4.50 uur in Pieterburen. Het was al licht, maar wel bewolkt en dat zou de hele dag zo blijven. 

Prachtig landschap
Het gezelschap passeerde mooie plaatsen als Groot Maarslag, Schouwerzijl, Roodehaan, Foxwolde en Veenhuizen. "Groningen heeft een prachtig landschap met karakteristieke boerderijtjes en slootjes met mooie ophaalbruggetjes", aldus een van de deelnemers. "In het begin deden we het rustig aan om van het landschap te genieten. We zagen veel ooievaars en zwanen. De eerste twee en half uur zijn we niemand tegengekomen, tot onze eerste stop na 75 kilometer. Daar stond Leo Vermeulen ons met de bus op te wachten bij een camping."
Na een pauze van vijftien minuten stapten de deelnemers weer op de fiets. Met goede moed en de blik op oneindig ging het verder in een gemiddeld fietstempo van 28 kilometer per uur, om nog voor het donker in Maastricht te arriveren.
Het Pieterpad loopt door prachtige natuurparken zoals de Drents-Friese Wold en Dwingelderveld met heidevelden en zandverstuivingen. Langs weidevelden en ontelbare slootjes passeerden de fietsers net voor Dedemsvaart de grens van Drenthe naar Overijssel. 

Bekijks
De volgende stop was op 150 kilometer vanaf de start op een parkeerplaats op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal. De bus van de Vlierdense club met het opschrift 'Pieterpad in 1 dag, 400 kilometer' trok er veel bekijks van andere fietsers, die hun ronden fietsten in het natuurschoon. Op weg naar de volgende stop, op 240 kilometer vanaf de start, passeerde de groep fietsers de grens van Overijssel met Gelderland over het riviertje Schipbeek. Ze kwamen langs grotere plaatsen als Holten, Hengelo en Doetinchem en in 's Heerenberg ging het rechtsaf richting het pontje naar Millingen aan de Rijn.
Bij het koffiehuis in Millingen aan de Rijn, waar van tevoren een lunch gereserveerd was, wachtte het gezelschap een verrassing. Er stond een groot, met slingers en ballonnen versierd krijtbord met daarop de tekst: Toppers, Knarsende Tanden uit Vlierden en alle namen van de deelnemers.

Kippenvelmoment
Rond 15.00 uur ging het richting Nijmegen, Ubbergen, Berg en Dal en over de Zevenheuvelenweg naar Vlierden. Een van de deelnemers: "Dat is ons fietsdomein, jaar in jaar uit tot aan Maastricht toe. Bijna elk weggetje hebben we gehad."
Na 66 km waren ze thuis in Vlierden waar ze door partners, familie en vrienden opgewacht werden. "Veel mensen juichten ons toe toen we het dorp binnen reden. Een kippenvelmoment na 300 kilometer fietsen. Rond 18.15 uur zeiden we: kom we fietsen nog even naar Maastricht."
Door Heusden ging de tocht verder richting de Groote Peel, langs het kanaal Nederweert-Wessem in volle vaart naar Maasbracht en daarna langs de Maas naar Maastricht. In Obbicht had het gezelschap de enige kapotte band, gedurende de hele tocht met 18 banden over 400 kilometer. In kleine, pittoreske dorpjes aan de Maas hobbelden de fietsers over vele kasseien. Na een stuk over de oude, originele Mergellandroute ging het de brug over in Maastricht. Bij de Sint Pietersberg aangekomen moest er nog even een kilometer omhoog gefietst worden naar het uitkijkplateau; het eindpunt op 396 kilometer vanaf de start.
Weer beneden werden de deelnemers opgewacht door vrienden en familie. Na een drankje in een cafeetje aan de voet van de Sint Pietersberg lag iedereen nog voor middernacht in bed. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Verdachte brandstichtingen langer vast DEURNE/ASTEN - De voorlopige hechtenis van de verdachte van de brandstichtingen in Asten en Deurne is verlengd met 90 dagen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdenkingen tegen de 44-jarige... 19 oktober 2018 - 17:28
Woninginbraken in Wiegershof DEURNE - Gisteravond - woensdag 17 oktober - is ingebroken in twee woningen aan de Wiegershof in Deurne. De inbraken zijn vermoedelijk rond 19.50 uur gepleegd. Dat meldt brigadier Math... 18 oktober 2018 - 14:22
Wandelpad Mussenkeet klaar voor gebruik DEURNE - Na ruim een jaar behoorlijk aanpoten is het nu dan toch klaar; het Mussenkeetpad. Enkele jaren geleden al nam de Stichting Peel en Kasteel het initiatief een openbaar... 18 oktober 2018 - 14:03
Slag om Vlierden met quiz en dienstenveiling VLIERDEN - In 't Huis in Vlierden wordt komende zaterdag 20 oktober de benefietavond De Slag om Vlierden gehouden. Op het programma staan een dorpsquiz en een dienstenveiling. De opbrengst... 18 oktober 2018 - 11:46
Theo Martens wint historische quiz DEURNE - Theo Martens uit Liessel heeft vanmiddag de historische quiz van heemkundekring HN Ouwerling gewonnen. De quiz werd in De Kastanje in Liessel gehouden. Slechts enkele tientallen deelnemers wisten... 14 oktober 2018 - 18:41
Waar naar toe dit weekend? DEURNE - Luisteren naar muziek van The Beatles? Dat kan vanavond in Neerkant. The Beatles Revival speelt in De Moost. Liefhebbers van de Nederlandse taal kunnen vanavond naar Wim Daniëls... 12 oktober 2018 - 17:25