Gespreksleider Hendrik Hoeksema van de ZLTO en veehouder Tom van Leeuwen. (Foto: Hein van Bakel)

Is er toekomst voor boeren en tuinders?

woensdag 14 maart 2018 - 16:28|Willie Thijssen

DEURNE - ZLTO Deurne en AJK De Peel hielden afgelopen maandag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een politiek debat over de agrarische sector. Is er toekomst voor boeren en tuinders in Deurne? Als het aan politiek Deurne ligt zeker wel. Maar of de politiek dezelfde toekomstvisie heeft als de ondernemers, is maar zeer de vraag.

Zo'n honderd belangstellenden waren maandag naar De Reizende Man gekomen om te horen hoe de zeven Deurnese politieke partijen denken over de agrarische sector. De politici moesten reageren op prikkelende stellingen. Zoals: 'Agrarische ondernemers zijn welkom in Deurne'. Daar zijn de meeste partijen het mee eens, met mitsen en maren. "Maar ze moeten wel aandacht hebben voor duurzaamheid en geen overlast veroorzaken voor de omgeving", zegt Marinus Biemans van Doe.
Jeroen van Lierop van de VVD wil alle ondernemers welkom heten en dat geldt ook voor agrarische ondernemers: "Ook de agrariërs die er nu al zijn, moeten hun plek kunnen behouden. Daar zullen we ons best voor doen."
Helm Verhees van Deurne Nu wil er alles aan doen om nieuwe ondernemers op de juiste plek te faciliteren zodat ze hun bedrijf kunnen exploiteren.
Benny Munsters van het CDA ziet graag dat ondernemers meer ruimte krijgen om te ondernemen. De wet- en regelgeving werkt nu te benauwend, vindt Munsters,
Nick Thijssen van de PvdA vindt dat ondernemers alleen welkom zijn als ze binnen een juist moreel besef handelen. "En ik zie eigenlijk liever geen bedrijven in de intensieve veehouderij in Deurne. Maar de werkelijkheid is anders. We moeten eerst met elkaar erkennen dat we een probleem hebben hier in de Peel."
Wilbert van Deursen vreest dat het voor de traditionele agrariër alleen maar moeilijker wordt in de toekomst, zeker voor bedrijven buiten het primair agrarisch gebied (Primag). "Ik ben ervan overtuigd dat veehouders verder in de trubbels komen door het gezondheidsvraagstuk en de klimaatveranderingen", aldus Van Deursen.
Voor Frank van Tilburg van Transparant Deurne weegt het gezondheidsvraagstuk het zwaarst: "De sector denkt daar te licht over."

'Ons bedrijf wordt gewoon weggeschreven'

Maatwerk
Biemans van Doe vindt dat er oplossingen op maat geboden moeten worden. Er komen namelijk nogal wat regels af op de boer en tuinder. Een transitiemanager zou volgens hem een brug kunnen slaan tussen ondernemers en de lokale overheid.
Vanuit de zaal interrumpeert veehouder Tom van Leeuwen. Hij heeft een vleesvarkensbedrijf net buiten het Primag en vreest dat hij hierdoor wordt beperkt in zijn bedrijfsvoering. "Ons bedrijf wordt gewoon weggeschreven'', roept hij. Volgens Biemans is dat geen reden om de stekker uit het bedrijf te trekken. "Wel is het zo dat agrariërs die niet in het Primag zitten meer rekening moeten houden met omwonenden", aldus Biemans. Ook Jeroen van Lierop (VVD) wijst Van Leeuwen erop dat de VVD zijn bedrijf beslist niet het leven zuur wil maken: "De onrust is veroorzaakt door mensen in uw omgeving."

'Wat we wel nodig hebben is ruimte om te kunnen ontwikkelen'

Ruimte
Op de stelling of jonge ondernemers gestimuleerd moeten worden, reageert PvdA dt het veel ziet in co-creatie waarin nieuwe ideeën kunnen worden opgedaan. Progressief Akkoord/Groenlinks geeft als tips om samen te werken met designers en kansen te zoeken in Deurne dicht bij Brainport Eindhoven en Greenport Venlo. Vanuit de aanwezige jeugdige AJK-leden wordt een oproep gedaan richting de kandidaten om de sector vooral de ruimte te geven. "We doen al heel veel, zoals samenwerken met designers. Daarin hebben we geen ondersteuning nodig. Wat we wel nodig hebben is ruimte om te kunnen ontwikkelen", aldus een jonge agrariër vanuit de zaal.

'Samenwerking met de coalitiepartners bevalt goed'

Coalities smeden
Gespreksleider Hendrik Hoeksema vraagt de kandidaten nog of er al ideeën zijn voor het vormen van een coalitie. Doe geeft bij monde van Marinus Biemans aan graag verder te willen in de huidige coalitie. "Het is eerst aan de kiezer, maar de samenwerking met de coalitiepartners bevalt goed."
VVD en Deurne Nu zien dat er vier partijen zijn die op één lijn zitten: Doe, Deurne Nu, VVD en CDA. Benny Munsters van het CDA - nu in de oppositie - ziet het meest in een samenwerking met Deurne Nu en de VVD.
De coalitiepartijen Transparant Deurne, Progressief Akkoord/Groenlinks en PvdA willen graag met elkaar regeren. "We zijn er klaar voor", aldus Frank van Tilburg van Transparant Deurne.

Onder de advertentie meer foto's van de debatavond. (Foto's: Hein van Bakel)

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Bestuurder rijdt door na aanrijding in Deurne DEURNE - De politie is op zoek naar de bestuurder van een wit busje dat maandagmiddag betrokken was bij een ongeval op de Milhezerweg in Deurne. De bestuurder reed daarbij... 17 december 2018 - 16:16
Kerststallen in Sint Jozefparochie SINT JOZEFPAROCHIE - In de Deurnese wijk Sint Jozefparochie is door de inwoners en diverse organisaties een bijzondere kerstsfeer gecreëerd door in de hele wijk verlichte kerststallen te plaatsen. Vrijdagavond... 16 december 2018 - 11:40
Nieuwe komedie De Plankeniers LIESSEL - Toneelvereniging De Plankeniers speelt zaterdag 15 en zondag 16 december de komedie Ach, een pondje meer of Minder in De Kastanje, Hoofdstraat 62 in Liessel. Beide voorstellingen beginnen... 14 december 2018 - 16:12
Eerder aanleveren vanwege feestdagen DEURNE - Het Weekblad voor Deurne verschijnt ook tijdens de komende feestdagen. De verspreidingsdagen zijn donderdag 27 december en donderdag 3 januari. Vanwege de kortere productieweken sluiten we wel eerder... 13 december 2018 - 11:58
Stichting Vriendenkring Deurne-Batouri stopt DEURNE - Stichting Vriendenkring Deurne-Batouri houdt per 1 januari 2019 op te bestaan. Volgens secretaris Addie Smolders is het, zoals voor veel vrijwilligersorganisaties, steeds moeilijker om mensen te vinden die... 13 december 2018 - 11:39
Tweede keer Kerst in de Hei SINT JOZEFPAROCHIE - In de Deurnese wijk Sint Jozefparochie wordt door de inwoners en diverse organisaties een bijzondere kerstsfeer gecreëerd door in de hele wijk verlichte kerststallen te plaatsen. Vanaf... 13 december 2018 - 11:29