Gespreksleider Hendrik Hoeksema van de ZLTO en veehouder Tom van Leeuwen. (Foto: Hein van Bakel)

Is er toekomst voor boeren en tuinders?

woensdag 14 maart 2018 - 16:28|Willie Thijssen

DEURNE - ZLTO Deurne en AJK De Peel hielden afgelopen maandag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een politiek debat over de agrarische sector. Is er toekomst voor boeren en tuinders in Deurne? Als het aan politiek Deurne ligt zeker wel. Maar of de politiek dezelfde toekomstvisie heeft als de ondernemers, is maar zeer de vraag.

Zo'n honderd belangstellenden waren maandag naar De Reizende Man gekomen om te horen hoe de zeven Deurnese politieke partijen denken over de agrarische sector. De politici moesten reageren op prikkelende stellingen. Zoals: 'Agrarische ondernemers zijn welkom in Deurne'. Daar zijn de meeste partijen het mee eens, met mitsen en maren. "Maar ze moeten wel aandacht hebben voor duurzaamheid en geen overlast veroorzaken voor de omgeving", zegt Marinus Biemans van Doe.
Jeroen van Lierop van de VVD wil alle ondernemers welkom heten en dat geldt ook voor agrarische ondernemers: "Ook de agrariërs die er nu al zijn, moeten hun plek kunnen behouden. Daar zullen we ons best voor doen."
Helm Verhees van Deurne Nu wil er alles aan doen om nieuwe ondernemers op de juiste plek te faciliteren zodat ze hun bedrijf kunnen exploiteren.
Benny Munsters van het CDA ziet graag dat ondernemers meer ruimte krijgen om te ondernemen. De wet- en regelgeving werkt nu te benauwend, vindt Munsters,
Nick Thijssen van de PvdA vindt dat ondernemers alleen welkom zijn als ze binnen een juist moreel besef handelen. "En ik zie eigenlijk liever geen bedrijven in de intensieve veehouderij in Deurne. Maar de werkelijkheid is anders. We moeten eerst met elkaar erkennen dat we een probleem hebben hier in de Peel."
Wilbert van Deursen vreest dat het voor de traditionele agrariër alleen maar moeilijker wordt in de toekomst, zeker voor bedrijven buiten het primair agrarisch gebied (Primag). "Ik ben ervan overtuigd dat veehouders verder in de trubbels komen door het gezondheidsvraagstuk en de klimaatveranderingen", aldus Van Deursen.
Voor Frank van Tilburg van Transparant Deurne weegt het gezondheidsvraagstuk het zwaarst: "De sector denkt daar te licht over."

'Ons bedrijf wordt gewoon weggeschreven'

Maatwerk
Biemans van Doe vindt dat er oplossingen op maat geboden moeten worden. Er komen namelijk nogal wat regels af op de boer en tuinder. Een transitiemanager zou volgens hem een brug kunnen slaan tussen ondernemers en de lokale overheid.
Vanuit de zaal interrumpeert veehouder Tom van Leeuwen. Hij heeft een vleesvarkensbedrijf net buiten het Primag en vreest dat hij hierdoor wordt beperkt in zijn bedrijfsvoering. "Ons bedrijf wordt gewoon weggeschreven'', roept hij. Volgens Biemans is dat geen reden om de stekker uit het bedrijf te trekken. "Wel is het zo dat agrariërs die niet in het Primag zitten meer rekening moeten houden met omwonenden", aldus Biemans. Ook Jeroen van Lierop (VVD) wijst Van Leeuwen erop dat de VVD zijn bedrijf beslist niet het leven zuur wil maken: "De onrust is veroorzaakt door mensen in uw omgeving."

'Wat we wel nodig hebben is ruimte om te kunnen ontwikkelen'

Ruimte
Op de stelling of jonge ondernemers gestimuleerd moeten worden, reageert PvdA dt het veel ziet in co-creatie waarin nieuwe ideeën kunnen worden opgedaan. Progressief Akkoord/Groenlinks geeft als tips om samen te werken met designers en kansen te zoeken in Deurne dicht bij Brainport Eindhoven en Greenport Venlo. Vanuit de aanwezige jeugdige AJK-leden wordt een oproep gedaan richting de kandidaten om de sector vooral de ruimte te geven. "We doen al heel veel, zoals samenwerken met designers. Daarin hebben we geen ondersteuning nodig. Wat we wel nodig hebben is ruimte om te kunnen ontwikkelen", aldus een jonge agrariër vanuit de zaal.

'Samenwerking met de coalitiepartners bevalt goed'

Coalities smeden
Gespreksleider Hendrik Hoeksema vraagt de kandidaten nog of er al ideeën zijn voor het vormen van een coalitie. Doe geeft bij monde van Marinus Biemans aan graag verder te willen in de huidige coalitie. "Het is eerst aan de kiezer, maar de samenwerking met de coalitiepartners bevalt goed."
VVD en Deurne Nu zien dat er vier partijen zijn die op één lijn zitten: Doe, Deurne Nu, VVD en CDA. Benny Munsters van het CDA - nu in de oppositie - ziet het meest in een samenwerking met Deurne Nu en de VVD.
De coalitiepartijen Transparant Deurne, Progressief Akkoord/Groenlinks en PvdA willen graag met elkaar regeren. "We zijn er klaar voor", aldus Frank van Tilburg van Transparant Deurne.

Onder de advertentie meer foto's van de debatavond. (Foto's: Hein van Bakel)

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Inkijk in democratie in vroegere tijden DEURNE - Zalen Van Bussel vormde zaterdagmiddag het decor voor een raadsvergadering uit vroegere tijden. Heemkundekring HN Ouwerling nam de ongeveer 125 bezoekers via de voorstelling 'Het begon op Vreekwijk'... 17 maart 2018 - 14:24
Jubilarissen zangvereniging Animato ZEILBERG - Nelly van de Vranden is tijdens de jaarvergadering van zangvereniging Animato gehuldigd. Ze is veertig jaar lid van het gemengd koor. Ook werden Annemay Koppens (12,5 jaar lid... 17 maart 2018 - 13:42
Waar naartoe dit weekend in Deurne DEURNE - Voor liefhebbers van muziek en toneel is er dit weekend in Deurne veel te beleven. Zaterdag en zondag zijn er toneelopvoeringen van het Peels Toneel in Helenaveen en... 17 maart 2018 - 11:33
Weer twee kasten voorzien van foto's DEURNE - Via de coöperatie Stationspark Deurne zijn onlangs weer twee electriciteitskasten voorzien van historische foto's. Eén staat aan het Stationsplein en de andere aan de Langstraat/Milhezerweg bij de voormalige... 16 maart 2018 - 16:01
Mogelijk Deurnes echtpaar verongelukt in Australië DEURNE - Bij een auto-ongeval in Australië zou woensdagmiddag een echtpaar uit Deurne verongelukt zijn tijdens een vakantie in Australië. Een woordvoerder van de gemeente Deurne zegt dat burgemeester Hilko... 16 maart 2018 - 14:18
Bestelbus in brand in Beukenstraat SINT JOZEFPAROCHIE - Gisteren is iets na 15.00 uur een bestelbus in brand gevlogen op de Beukenstraat in Deurne. De brandweer heeft de brand geblust. Onderstaand een kort filmpje van... 16 maart 2018 - 13:00