Gespreksleider Hendrik Hoeksema van de ZLTO en veehouder Tom van Leeuwen. (Foto: Hein van Bakel)

Is er toekomst voor boeren en tuinders?

woensdag 14 maart 2018 - 16:28|Willie Thijssen

DEURNE - ZLTO Deurne en AJK De Peel hielden afgelopen maandag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een politiek debat over de agrarische sector. Is er toekomst voor boeren en tuinders in Deurne? Als het aan politiek Deurne ligt zeker wel. Maar of de politiek dezelfde toekomstvisie heeft als de ondernemers, is maar zeer de vraag.

Zo'n honderd belangstellenden waren maandag naar De Reizende Man gekomen om te horen hoe de zeven Deurnese politieke partijen denken over de agrarische sector. De politici moesten reageren op prikkelende stellingen. Zoals: 'Agrarische ondernemers zijn welkom in Deurne'. Daar zijn de meeste partijen het mee eens, met mitsen en maren. "Maar ze moeten wel aandacht hebben voor duurzaamheid en geen overlast veroorzaken voor de omgeving", zegt Marinus Biemans van Doe.
Jeroen van Lierop van de VVD wil alle ondernemers welkom heten en dat geldt ook voor agrarische ondernemers: "Ook de agrariërs die er nu al zijn, moeten hun plek kunnen behouden. Daar zullen we ons best voor doen."
Helm Verhees van Deurne Nu wil er alles aan doen om nieuwe ondernemers op de juiste plek te faciliteren zodat ze hun bedrijf kunnen exploiteren.
Benny Munsters van het CDA ziet graag dat ondernemers meer ruimte krijgen om te ondernemen. De wet- en regelgeving werkt nu te benauwend, vindt Munsters,
Nick Thijssen van de PvdA vindt dat ondernemers alleen welkom zijn als ze binnen een juist moreel besef handelen. "En ik zie eigenlijk liever geen bedrijven in de intensieve veehouderij in Deurne. Maar de werkelijkheid is anders. We moeten eerst met elkaar erkennen dat we een probleem hebben hier in de Peel."
Wilbert van Deursen vreest dat het voor de traditionele agrariër alleen maar moeilijker wordt in de toekomst, zeker voor bedrijven buiten het primair agrarisch gebied (Primag). "Ik ben ervan overtuigd dat veehouders verder in de trubbels komen door het gezondheidsvraagstuk en de klimaatveranderingen", aldus Van Deursen.
Voor Frank van Tilburg van Transparant Deurne weegt het gezondheidsvraagstuk het zwaarst: "De sector denkt daar te licht over."

'Ons bedrijf wordt gewoon weggeschreven'

Maatwerk
Biemans van Doe vindt dat er oplossingen op maat geboden moeten worden. Er komen namelijk nogal wat regels af op de boer en tuinder. Een transitiemanager zou volgens hem een brug kunnen slaan tussen ondernemers en de lokale overheid.
Vanuit de zaal interrumpeert veehouder Tom van Leeuwen. Hij heeft een vleesvarkensbedrijf net buiten het Primag en vreest dat hij hierdoor wordt beperkt in zijn bedrijfsvoering. "Ons bedrijf wordt gewoon weggeschreven'', roept hij. Volgens Biemans is dat geen reden om de stekker uit het bedrijf te trekken. "Wel is het zo dat agrariërs die niet in het Primag zitten meer rekening moeten houden met omwonenden", aldus Biemans. Ook Jeroen van Lierop (VVD) wijst Van Leeuwen erop dat de VVD zijn bedrijf beslist niet het leven zuur wil maken: "De onrust is veroorzaakt door mensen in uw omgeving."

'Wat we wel nodig hebben is ruimte om te kunnen ontwikkelen'

Ruimte
Op de stelling of jonge ondernemers gestimuleerd moeten worden, reageert PvdA dt het veel ziet in co-creatie waarin nieuwe ideeën kunnen worden opgedaan. Progressief Akkoord/Groenlinks geeft als tips om samen te werken met designers en kansen te zoeken in Deurne dicht bij Brainport Eindhoven en Greenport Venlo. Vanuit de aanwezige jeugdige AJK-leden wordt een oproep gedaan richting de kandidaten om de sector vooral de ruimte te geven. "We doen al heel veel, zoals samenwerken met designers. Daarin hebben we geen ondersteuning nodig. Wat we wel nodig hebben is ruimte om te kunnen ontwikkelen", aldus een jonge agrariër vanuit de zaal.

'Samenwerking met de coalitiepartners bevalt goed'

Coalities smeden
Gespreksleider Hendrik Hoeksema vraagt de kandidaten nog of er al ideeën zijn voor het vormen van een coalitie. Doe geeft bij monde van Marinus Biemans aan graag verder te willen in de huidige coalitie. "Het is eerst aan de kiezer, maar de samenwerking met de coalitiepartners bevalt goed."
VVD en Deurne Nu zien dat er vier partijen zijn die op één lijn zitten: Doe, Deurne Nu, VVD en CDA. Benny Munsters van het CDA - nu in de oppositie - ziet het meest in een samenwerking met Deurne Nu en de VVD.
De coalitiepartijen Transparant Deurne, Progressief Akkoord/Groenlinks en PvdA willen graag met elkaar regeren. "We zijn er klaar voor", aldus Frank van Tilburg van Transparant Deurne.

Onder de advertentie meer foto's van de debatavond. (Foto's: Hein van Bakel)

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Grote machines trekken veel bekijks DEURNE - Op alle pleinen in het centrum van Deurne stonden vandaag tijdens de koopzondag grote vrachtwagens en machines geparkeerd. Waaronder een immense brandblusser van de luchtmacht, die ingezet wordt... 24 juni 2018 - 19:49
Vier stappers opgepakt ZEILBERG - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier personen aangehouden in de Blasiusstraat in Zeilberg. Dat meldt wijkagent Luc Derickx op Twitter. Twee personen werden... 24 juni 2018 - 16:46
Omwonenden niet blij met plan Leegveld DEURNE – In het projectplan Leegveld is de kap voorzien van tachtig hectare bomen in de Peel. Tevens zullen bomen verdwijnen als gevolg van de verhoging van de waterstand in... 21 juni 2018 - 10:47
9Zero met grote namen en lokale helden ZEILBERG - "We proberen elk jaar andere artiesten op het podium te krijgen, met een mix van grote namen en lokale helden. Tot nu toe zijn we daar steeds goed... 21 juni 2018 - 10:12
Geslaagden Willibrord Gymnasium Deurne DEURNE - Ook op het Willibrord Gymnasium in Deurne was het vorige week feest. Tal van leerlingen kregen na flink zwoegen de verlossende woorden: ze zijn geslaagd! Onderstaand de geslaagden:... 20 juni 2018 - 16:18
De Ratelaar stopt DEURNE - Met ingang van het nieuwe schooljaar telt Deurne een basisschool minder. Jenaplanschool De Ratelaar moet haar deuren sluiten. De ouders zijn vanmiddag ingelicht. De school maakt onderdeel uit... 19 juni 2018 - 19:26