Marianne Peper en Daniëlle van Diesen in de sneeuw in Oostenrijk.

IJskoud diepgaan voor een ander

donderdag 22 februari 2018 - 10:40|

DEURNE - Daniëlle van Diesen en Marianne Peper uit Deurne namen onlangs deel aan een actie van Ice4life in Uttendorf, een plaatsje in de Oostenrijkse Alpen. Op het programma stonden een fietstocht van 20 kilometer, 10 kilometer hardlopen en 7 minuten in het ijswater zitten. Dat alles gekleed in korte broek en een hemdje bij een temperatuur van 10 graden onder nul.

Het was de derde editie van Ice4life, dat ijskoude, grensverleggende evenementen organiseert onder het motto: ijskoud diepgaan voor een ander. De derde editie had 32 deelnemers uit onder meer Groningen, Leiden, 't Gooi, Deurne en deelnemers uit Oostenrijk en Brazilië.
Aan het evenement waren drie goede doelen gekoppeld, waarvoor de deelnemers vooraf geld ingezameld hebben. De goede doelen zijn: Inspire2live, een belangenorganisatie voor mensen met kanker, het prinses Maxima Medisch Centrum voor kinderoncologie en de Bas van de Goor foundation; een stichting die zich inzet om de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen.

Koude douches en ijsbaden
Daniëlle van Diesen nam in de eerste plaats aan de actie deel als uitdaging voor zichzelf: wat kan ik en wat is mogelijk. Haar vriend Pim Braun is fysiotherapeut en ging als vrijwilliger mee voor Ice4life. Samen met Marianne Peper bereidde Van Diesen zich op de actie voor met fietstrainingen, ademhalingsoefeningen, koude douches en ijsbaden. Peper nam voor het derde jaar deel aan de actie en is inmiddels secretaresse van de stichting Ice4life. Zij kon nog niet aangeven wat de totale opbrengst van de actie was voor de drie goede doelen.
De organisatie Ice4life is opgericht door televisiemaker Mark Bos uit Rosmalen. Bos overleed in 2015 op 49-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Hij was op zoek naar methoden om zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te behouden. De overige bestuursleden zijn diens zwager Jos de Bruin uit Son en Breugel en Hans Gort uit Hilversum.

Reuma
De ervaringen van het Deurnese drietal Peper, Braun en Van Diesen zijn dat koude en ademhalingsoefeningen een ontspannende werking hebben en positief werken bij de genezing van lichamelijke klachten. De methode heeft met name Marianne Peper veel gebracht. Zij heeft reuma en heeft dankzij de koude-methode nog minimaal pijn. "Vier jaar geleden kon ik me niet eens zelf aankleden. Tegenwoordig begin ik iedere ochtend met ademhalingsoefeningen en een ijsbad."
De eerste editie van Ice4life werd gehouden in IJsland. "Dat was een geweldige ervaring, maar te duur voor een jaarlijkse reis", aldus Marianne Peper. "Via kennissen kwamen we terecht in Uttendorf in Oostenrijk. Ze keken daar aanvankelijk wat vreemd tegen ons aan en dat zijn we natuurlijk ook wel een beetje. Vorig jaar was het daar -18, dit jaar was de minimumtemperatuur -10. Wij zijn daar twee uur buiten bezig in de kou in een hemdje en korte broek."
Vorig jaar namen 19 personen deel aan Ice4life. Dit jaar waren dat er 32, waaronder twee jongens uit Wenen. "Zij willen proberen volgend jaar 40 deelnemers op de been te krijgen. Wij gaan hetzelfde doen. Tachtig deelnemers is voor ons het maximum, we willen wel de veiligheid van de deelnemers kunnen garanderen."
Zondag 25 maart is er een mogelijkheid kennis te maken met de methode en te ervaren wat ademhalingsoefeningen en een ijsbadje met je doet. Aanmelden kan via Ames.

Onderstaand meer foto's van het ijskoude avontuur van Marianne Peper en Daniëlle van Diesen uit Deurne.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Ouderinitiatief Asta is zorgaanbieder DEURNE - Stichting Allemaal Samen Toch Apart (Asta) is zorgaanbieder geworden. Jos Bouwmans van Asta lichtte dinsdag de vernieuwingen toe. “Dit is uniek in Nederland.” Asta heeft tot doel om... 20 september 2018 - 10:30
Koers gemeente Deurne voor komende vier jaar vastgesteld DEURNE - De raadsfracties hebben de afgelopen maanden gezamenlijk gewerkt aan het nieuwe programma voor de komende vier jaar. Dinsdag werd het stuk behandeld in de gemeenteraadsvergadering en – niet... 20 september 2018 - 10:24
Deurnenaar bouwt miniatuur WTC DEURNE - "Het World Trade Centre in New York had een oppervlakte van 1,24 miljoen vierkante meter, het had zeven gebouwen en zeven ondergrondse verdiepingen die allemaal voorzien waren van... 20 september 2018 - 09:48
Auto gestolen van oprit DEURNE - Vanaf de oprit van een woning aan de Atalanta in Deurne is deze week een Volkswagen Polo gestolen. Dat meldt brigadier Frank Janssen op Twitter. De auto is... 20 september 2018 - 09:32
In d’Ouwe Peel wint Beste Hotel 2018 HELENAVEEN - Hotel-eetcafé In d’Ouwe Peel in Helenaveen won zaterdag bij de verkiezing door Eropuit in eigen Land de categorie Beste Hotel 2018. De toeristische website reikt de prijs jaarlijks... 19 september 2018 - 09:54
Team De Tweede Plaats wint DEURNE - Het Deurnese team ‘De Tweede Plaats’ heeft het Open Deurnes Kampioenschap Pubquiz gewonnen. In totaal deden in De Brouwer in Deurne negentien teams mee. De organisatie schotelde de... 17 september 2018 - 08:07