Marianne Peper en Daniëlle van Diesen in de sneeuw in Oostenrijk.

IJskoud diepgaan voor een ander

donderdag 22 februari 2018 - 10:40|

DEURNE - Daniëlle van Diesen en Marianne Peper uit Deurne namen onlangs deel aan een actie van Ice4life in Uttendorf, een plaatsje in de Oostenrijkse Alpen. Op het programma stonden een fietstocht van 20 kilometer, 10 kilometer hardlopen en 7 minuten in het ijswater zitten. Dat alles gekleed in korte broek en een hemdje bij een temperatuur van 10 graden onder nul.

Het was de derde editie van Ice4life, dat ijskoude, grensverleggende evenementen organiseert onder het motto: ijskoud diepgaan voor een ander. De derde editie had 32 deelnemers uit onder meer Groningen, Leiden, 't Gooi, Deurne en deelnemers uit Oostenrijk en Brazilië.
Aan het evenement waren drie goede doelen gekoppeld, waarvoor de deelnemers vooraf geld ingezameld hebben. De goede doelen zijn: Inspire2live, een belangenorganisatie voor mensen met kanker, het prinses Maxima Medisch Centrum voor kinderoncologie en de Bas van de Goor foundation; een stichting die zich inzet om de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen.

Koude douches en ijsbaden
Daniëlle van Diesen nam in de eerste plaats aan de actie deel als uitdaging voor zichzelf: wat kan ik en wat is mogelijk. Haar vriend Pim Braun is fysiotherapeut en ging als vrijwilliger mee voor Ice4life. Samen met Marianne Peper bereidde Van Diesen zich op de actie voor met fietstrainingen, ademhalingsoefeningen, koude douches en ijsbaden. Peper nam voor het derde jaar deel aan de actie en is inmiddels secretaresse van de stichting Ice4life. Zij kon nog niet aangeven wat de totale opbrengst van de actie was voor de drie goede doelen.
De organisatie Ice4life is opgericht door televisiemaker Mark Bos uit Rosmalen. Bos overleed in 2015 op 49-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Hij was op zoek naar methoden om zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te behouden. De overige bestuursleden zijn diens zwager Jos de Bruin uit Son en Breugel en Hans Gort uit Hilversum.

Reuma
De ervaringen van het Deurnese drietal Peper, Braun en Van Diesen zijn dat koude en ademhalingsoefeningen een ontspannende werking hebben en positief werken bij de genezing van lichamelijke klachten. De methode heeft met name Marianne Peper veel gebracht. Zij heeft reuma en heeft dankzij de koude-methode nog minimaal pijn. "Vier jaar geleden kon ik me niet eens zelf aankleden. Tegenwoordig begin ik iedere ochtend met ademhalingsoefeningen en een ijsbad."
De eerste editie van Ice4life werd gehouden in IJsland. "Dat was een geweldige ervaring, maar te duur voor een jaarlijkse reis", aldus Marianne Peper. "Via kennissen kwamen we terecht in Uttendorf in Oostenrijk. Ze keken daar aanvankelijk wat vreemd tegen ons aan en dat zijn we natuurlijk ook wel een beetje. Vorig jaar was het daar -18, dit jaar was de minimumtemperatuur -10. Wij zijn daar twee uur buiten bezig in de kou in een hemdje en korte broek."
Vorig jaar namen 19 personen deel aan Ice4life. Dit jaar waren dat er 32, waaronder twee jongens uit Wenen. "Zij willen proberen volgend jaar 40 deelnemers op de been te krijgen. Wij gaan hetzelfde doen. Tachtig deelnemers is voor ons het maximum, we willen wel de veiligheid van de deelnemers kunnen garanderen."
Zondag 25 maart is er een mogelijkheid kennis te maken met de methode en te ervaren wat ademhalingsoefeningen en een ijsbadje met je doet. Aanmelden kan via Ames.

Onderstaand meer foto's van het ijskoude avontuur van Marianne Peper en Daniëlle van Diesen uit Deurne.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Inkijk in democratie in vroegere tijden DEURNE - Zalen Van Bussel vormde zaterdagmiddag het decor voor een raadsvergadering uit vroegere tijden. Heemkundekring HN Ouwerling nam de ongeveer 125 bezoekers via de voorstelling 'Het begon op Vreekwijk'... 17 maart 2018 - 14:24
Jubilarissen zangvereniging Animato ZEILBERG - Nelly van de Vranden is tijdens de jaarvergadering van zangvereniging Animato gehuldigd. Ze is veertig jaar lid van het gemengd koor. Ook werden Annemay Koppens (12,5 jaar lid... 17 maart 2018 - 13:42
Waar naartoe dit weekend in Deurne DEURNE - Voor liefhebbers van muziek en toneel is er dit weekend in Deurne veel te beleven. Zaterdag en zondag zijn er toneelopvoeringen van het Peels Toneel in Helenaveen en... 17 maart 2018 - 11:33
Weer twee kasten voorzien van foto's DEURNE - Via de coöperatie Stationspark Deurne zijn onlangs weer twee electriciteitskasten voorzien van historische foto's. Eén staat aan het Stationsplein en de andere aan de Langstraat/Milhezerweg bij de voormalige... 16 maart 2018 - 16:01
Mogelijk Deurnes echtpaar verongelukt in Australië DEURNE - Bij een auto-ongeval in Australië zou woensdagmiddag een echtpaar uit Deurne verongelukt zijn tijdens een vakantie in Australië. Een woordvoerder van de gemeente Deurne zegt dat burgemeester Hilko... 16 maart 2018 - 14:18
Bestelbus in brand in Beukenstraat SINT JOZEFPAROCHIE - Gisteren is iets na 15.00 uur een bestelbus in brand gevlogen op de Beukenstraat in Deurne. De brandweer heeft de brand geblust. Onderstaand een kort filmpje van... 16 maart 2018 - 13:00