De zes lijsttrekkers die dinsdag in Helenaveen aanwezig waren voor het eerste verkiezingsdebat. Met in het midden presentator Peter van Dijk. (Foto: Hein van Bakel)

Verkiezingsstrijd is begonnen

donderdag 11 januari 2018 - 12:17|Willie Thijssen

DEURNE - Met het eerste politieke debat afgelopen dinsdag in Helenaveen, is de verkiezingsstrijd in Deurne begonnen. De lijsttrekkers waren nog vrij mild voor elkaar, maar de eerste contouren van waar de partijen voor staan worden toch al wel enigszins duidelijk. Enige afwezige was de lijsttrekker van Transparant Deurne.

In d'Ouwe Peel in Helenaveen was dinsdag volgepakt voor het lokale ondernemerscafé dat dit keer geheel in het teken stond van de verkiezingen voor de gemeenteraad op woensdag 21 maart. De partijen hebben nog ruim twee maanden om zich te profileren. Traditiegetrouw is in Helenaveen de aftrap. Degenen die de kandidatenlijsten aanvoeren waren aanwezig, met uitzondering van Frank van Tilburg die voor zaken in het buitenland verbleef. Voor de extra jus aan het debat was dat jammer, want nieuwkomer Transparant Deurne heeft in de afgelopen vier jaar regelmatig bewezen de zaken op scherp te kunnen zetten. Presentator Paul van Dijk deed zijn best om de lijsttrekkers uit de tent te lokken met - bewust - ongenuanceerde stellingen, maar de politici lieten zich niet verleiden en kozen in hun antwoorden telkens voor de nuance waarbij de woorden telkens zorgvuldig werden gewogen. Van Dijk kreeg wel helder dat de drie coalitiepartijen Doe, Deurne Nu en de VVD heel graag met elkaar door willen. De huidige oppositiepartijen PvdA en Progressief Akkoord/Groenlinks zien straks liever een links sausje over het gemeentelijke bestuur. Leo Cuijpers van het CDA wil ook graag dat zijn partij straks deel uitmaakt van het college. "Dan draaien we meteen het besluit terug om 5,3 miljoen extra te investeren in de verbouwing van het gemeentehuis. Dat geld investeren we liever in de leefbaarheid en sociale cohesie", aldus Cuijpers. De gemeenteraad besloot onlangs in meerderheid om het extra bedrag vrij te maken voor de grote opknapbeurt.

'Het merendeel van onze boeren heeft de zaken goed voor elkaar'

Veehouderij
Wat betreft politieke thema's in Deurne vormt de intensieve veehouderij al jaren een heikel onderwerp. Helm Verhees van Deurne Nu gaf helder aan dat zijn partij in elk geval niet voor een stop op het aantal dieren is. "Het merendeel van onze boeren heeft de zaken goed voor elkaar. Het is veel belangrijker om met staltechnieken de emissie (uitstoot van stoffen, red.) te verlagen dan te kijken naar het aantal dieren." Carly Arts van Progressief Akkoord/Groenlinks denkt daar anders over: "We hebben teveel mest. Het probleem moeten we bij de oorsprong aanpakken: minder dieren betekent minder mest." Marinus Biemans van Doe deed geen uitspraken over een stop op het aantal dieren. Hij ging in op het toch al zware vernieuwingstraject dat veehouders de komende periode ingaan. "De komende jaren gaan we veel stappen zetten. Belangrijk daarin is dat we op een fijne manier met elkaar samenleven. We hebben elkaar nodig. Ga het gesprek aan met elkaar."

 'Glasvezel had er in heel de gemeente Deurne al lang moeten liggen'

Glasvezel
Ook werd dinsdagavond duidelijk dat alle fracties voor de aanleg van glasvezel zijn, maar dat Deurne in de regio wat dat betreft een 'witte vlek' is. Leo Cuijpers van het CDA: "Ongelooflijk dat we in Deurne nog altijd geen glasvezel hebben." Nick Thijssen van de PvdA: "Glasvezel had er in heel de gemeente Deurne al lang moeten liggen." Helm Verhees van Deurne Nu kon als verantwoordelijk wethouder hierover niet heel veel zeggen. "Als Deurne Nu zijn we voor glasvezel. Laat ik daar heel helder in zijn. Als wethouder ben ik in onderhandeling. We willen in heel Deurne glasvezel en het liefst voor niks." Nadat hem de vraag werd voorgelegd of er in Deurne over vier jaar glasvezel ligt, zei Verhees dat hij dat wel verwacht. "Tenminste als we dat met zijn allen willen."

'De economie groeit en we hebben meer arbeidsmigranten nodig'

Arbeidsmigranten
Voor 'tuindersdorp' Helenaveen spelen arbeidsmigranten een belangrijke rol. De gemeente gaat over de regels rond de huisvesting. Cuijpers gaf eerst een compliment hoe de huisvesting van arbeidsmigranten in Helenaveen is geregeld. Het CDA is voor spreiding. PvdA ook "We zijn voor kleinschalig, veilig en het moet goed toeven zijn", aldus Thijssen. Marnix Schlösser van de VVD: "We doen alsof het een probleem is, maar de economie groeit en we hebben meer arbeidsmigranten nodig. Er zijn volop mogelijkheden om ze op een goede manier te huisvesten", aldus Schlösser.

'Het is ook belangrijk om de natuur de natuur te laten zijn'

Hardcore natuur
Onlangs besloot Staatsbosbeheer om delen van het Peelgebied niet meer toegankelijk te maken voor recreanten en toeristen. Doe en Progressief Akkoord/Groenlinks begrijpen die beslissing. "De natuur beleven is voor ons belangrijk, maar het is ook belangrijk om de natuur de natuur te laten zijn", aldus Arts. Of zoals Biemans het omschreef: 'de hardcore natuur'.
CDA en Deurne Nu vinden dat de Peel ruim toegankelijk moet zijn. "Wat is er mis mee om met een treintje de Peel in te gaan", vroeg Verhees zich af, daaraan toevoegend: "Wel een elektrische trein uiteraard."

Peiling
Presentator Van Dijk peilde aan het eind van de debatavond de lijsttrekkers over het aantal zetels dat ze verwachten te halen. Biemans wil met Doe 'plussen' met één of twee zetels. Thijssen hoopt met de PvdA op totaal twee zetels. Carly Arts hoopt dat de landelijke trend van Groenlinks doorzet en zet in op drie of vier zetels. Marnix Schlösser van de VVD wil met zes zetels de grootste partij worden. Dat geldt ook voor CDA en Deurne Nu die ook allebei inzetten op zes zetels.

Onderstaand meer foto's van de debatavond in Helenaveen. (Foto's: Hein van Bakel)

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Koninklijke Harmonie Deurne is terug van weggeweest DEURNE - Je moet als harmonie wel wat lef hebben om na een zo lange corona-onderbreking het publiek te trakteren op tweeconcerten in één weekend. De Koninklijke Harmonie Deurne durft... 22 oktober 2021 - 16:44
Lezers schrijven: Herfst in de Peel: kaalslag gaat door Herfst in de Peel: het is bijna symbolisch. De kaalslag wordt vervolgd, met dank aan beheerplan Natura 2000/Life+ Peelvenen. 'Uw generatie weet nog hoe de Peel er vroeger uitzag. De... 22 oktober 2021 - 16:33
Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02