Steunouder Lianne Verbeek uit Liessel. (Foto: Hein van Bakel)

Steunouder Lianne Verbeek: mijn kinderen hebben er ook plezier van

vrijdag 17 november 2017 - 10:44|

LIESSEL - Lianne Verbeek uit Liessel is steunouder. Een dagdeel per week krijgt ze een jongetje uit Deurne op bezoek, hij draait mee in haar gezin en speelt met haar zoontjes. Zijn moeder heeft dan even tijd voor zichzelf en voor zijn jongere zusje. "Een win-winsituatie voor iedereen," vindt Verbeek. "Mijn kinderen hebben er plezier van, hij heeft er plezier van en zijn moeder ook."

Lianne Verbeek neemt deel aan het project Steunouder Deurne, dat begin dit jaar in de gemeente Deurne is gestart. Steunouders bieden voor langere of kortere tijd gedurende een of twee dagdelen per week een thuis aan een kind, waarvan de ouders even een adempauze nodig hebben.
“Zoals de buurvrouw vroeger deed, wanneer een moeder even rust in haar hoofd nodig had”, zegt Verbeek. Zij was een van de vijf ouders die begin dit jaar deelnamen aan de eerste cursus. Begin april vertelde coördinator Femke Schalk van Steunouder Deurne haar dat ze een match gevonden had. Samen met Schalk maakte Verbeek kennis met het gezin van Jamal en kwam hij met zijn moeder en zusje in Liessel op bezoek. "De kinderen gingen meteen samen naar buiten om te spelen."
De beweegredenen waarom de moeder van Jamal zich voor het project heeft aangemeld zijn bij de Liesselse niet bekend. "Soms hebben ouders het nodig vanwege psychische problemen of omdat er een echtscheiding speelt. Dan is het fijn als je een kind even weg kunt halen uit de thuissituatie om het wat afleiding te bieden."
Deze problemen spelen in het gezin van Jamal niet. "Niet iedereen heeft een groot netwerk. Voor elk kind is het goed om zo nu en dan een andere gezinssituatie mee te maken dan alleen het eigen gezin."

Alle begin is moeilijk
De eerste weken dat Jamal op bezoek kwam moest hij wel wennen en ook voor het gezin Verbeek was het wennen. “Jamal praatte niet en de eerste dag moest hij drie keer huilen. Ik was bang dat hij het helemaal niet leuk vond.” Lianne Verbeek is moeder van een drieling, waarvan een kindje is overleden. Haar zoontjes zijn nu vier jaar oud, net als Jamal. “Voor hen was het ook lastig. Ik moest aan ze uitleggen waarom hij af en toe moest huilen. De tweede keer dat ik hem ging ophalen pakte hij mijn hand en ging hij gewoon weer mee, maar praten deed hij nog steeds niet. Pas op de derde dag dat hij bij ons was zag ik hem lachen en dacht ik: ja, hij vindt het wèl leuk.”
Verbeek gaat Jamal elke week thuis bij zijn moeder in Deurne ophalen: “Eigenlijk is het de bedoeling dat ouders hun kind zelf bij de steunouder brengen. Maar Jamals moeder heeft geen auto of fiets en ik vind het geen probleem hem op te halen.”
Het heeft een tijd geduurd voordat Jamal ging praten, maar nu draait hij op zaterdag gewoon mee in het Liesselse gezin. "Het is nu feest op zaterdag." De kinderen spelen buiten op de schommel en in de zandbak of steunouder Lianne leest voor uit een boekje. “Dat doe ik regelmatig. Mijn kinderen hebben vanwege hun vroeggeboorte logopedie nodig en Jamal leert er ook van. Jamals ouders zijn niet van Nederlandse afkomst en spreken de taal nog niet vloeiend. De eerste keer dat ik een verhaaltje voorlas had hij geen interesse, maar nu zit hij ook zo op de bank als ik een boekje pak. Mijn kinderen leren op deze manier bovendien om met een ander kind samen te spelen en hun speelgoed te delen. Het is voor iedereen een win-winsituatie.”

'Het is feest op zaterdag als Jamal komt' 

Samen naar de Efteling
Met Jamals moeder wordt de band volgens Verbeek steeds hechter. “Aanvankelijk was ze terughoudend, maar als haar zoontje bij ons is stuur ik haar foto’s via Whatsapp. Dat vindt ze heel leuk."
Onlangs vertelde zijn moeder dat ze op zoek was naar een fietsje voor Jamal. "Van een van mijn collega's bij de gemeente Veldhoven heb ik een fietsje voor hem gekregen. Het is mooi om te zien hoe vrolijk hij daar op rondfietst."
Vorige maand ging de familie Verbeek een dagje naar de Efteling en Jamal mocht mee. “We vonden het gewoon leuk dat hij er bij zou zijn. Later kwamen zijn ouders en zusje ook en het werd een gezellige dag.”
Het is niet per se de bedoeling of nodig dat steunouders uitstapjes maken met de kinderen die ze onder hun hoede hebben. “Een normale gezinssituatie is het beste. Mijn kinderen spelen graag buiten en Jamal vindt de schommel en de zandbak ook heel leuk.”
Verbeeks enthousiasme over het project heeft al een vervolg gekregen binnen haar eigen netwerk. “Een tante van mijn man werd zelf enthousiast van onze verhalen. Zij heeft zich inmiddels ook aangemeld en de cursus gevolgd."

'De kinderen leren delen en samen spelen'

Project Steunouder
Het project Steunouder Deurne is alleen bedoeld voor kinderen die in de gemeente wonen. De steunouders komen uit Deurne en omliggende gemeenten. Volwassenen van alle leeftijden kunnen zich voor het project aanmelden. Alle deelnemers volgen vooraf een training over vier dagdelen of twee hele dagen. Momenteel hebben tien steunouders de training afgerond en staat er een nieuwe tweedaagse training gepland op 22 november en 6 december. Hiervoor hebben zich tot nu toe drie steunouders aangemeld. Meer deelnemers zijn welkom.
Een goede match tussen het kind en de steunouder is een vereiste, vindt coördinator Femke Schalk. Zij zoekt voor elke steunouder een match met een kind dat voor het project is aangemeld. Momenteel staan er vijf kinderen op de wachtlijst en hebben enkele steunouders nog geen match gevonden.
De aanmeldingen komen op diverse manieren binnen: via ouders zelf, via zorgorganisaties of via opvoedondersteuners van de gemeente Deurne. Het project heeft als voordelen dat het gratis is, er hoeft geen indicatie te worden aangevraagd en bij een juiste match kan de hulp heel snel worden ingezet. Voor meer informatie over Steunouder Deurne: Femke Schalk, e-mail steunouder@dnkprojecten.nl of tel. 06-58927170 (maandag, woensdag en donderdag).

Om privacy-redenen wordt de werkelijke naam van het 'oppaskind' van Lianne Verbeek hier niet genoemd. Jamal is een fictieve naam.

Gerelateerde nieuwsberichten

Eerste schaatsers op Buntven DEURNE - De eerste schaatsers hebben vanochtend hun eerste rondjes alweer geschaatst op het Buntven. Daarbij ook Deurnenaar Jan Joosten die er altijd als de kippen bij is om op... 21 januari 2019 - 11:15
Vetlirre Medallie voor Albert Sleegers WALSBERG – Albert Sleegers heeft zaterdag 19 januari de Vetlirre Medallie van de gemeente Deurne gekregen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van prins Nico I van De Peelstrekels tijdens... 21 januari 2019 - 10:36
Defecte trein zorgt voor problemen DEURNE - Tussen Eindhoven en Deurne rijden er geen sprinters door een defecte trein. Dit duurt volgens de NS tot ongeveer 10.30 uur. Helmond-Deurne: er rijden geen treinen door een... 21 januari 2019 - 09:41
Snoertseplak gestopt, activiteiten gaan door LIESSEL – De stichting Snoertseplak is met ingang van het nieuwe jaar gestopt. Aan hun enthousiasme heeft het niet gelegen, ook niet aan de tijd en de energie die de... 17 januari 2019 - 11:04
‘Continu in transitie’ DEURNE - Burgemeester Hilko Mak en directeur Rudi van Hoof van Rabobank Peelland Zuid lieten afgelopen dinsdag in het Ondernemerscafé hun licht schijnen over 2019. Zowel de gemeente als de... 17 januari 2019 - 09:59
De Peel onder vuur: aflevering 2 De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 16 januari 2019 - 12:31