Duurzaamheidscafé Deurne positief ontvangen

woensdag 15 november 2017 - 14:16|
Het Duurzaamheidscafé, vorige week woensdag 1 november in de foyer van het cultuurcentrum.

DEURNE - In een goed gevulde foyer van het cultuurcentrum in Deurne vond woensdag 1 november voor de zesde keer het Duurzaamheidscafé plaats. Zo'n zestig bezoekers hebben kunnen genieten van zeven 'pecha kucha'-voordrachten over verschillende duurzaamheidsthema’s.

Na een korte inleiding door wethouder Marinus Biemans volgden zeven presentaties door Deurnese ondernemers. Biemans gaf aan hoe hij samen met burgers en ondernemers Deurne in 2050 energieneutraal wil krijgen door zoveel schone, groene energie op te wekken als er in Deurne zelf verbruikt wordt. Een ambitieus plan, maar zeker haalbaar volgens hem.
Henri Michiels was de eerste spreker. Michiels presenteerde de nieuwe Smood Food Box. Een samenwerking van lokale ondernemers, die een box op de markt brengen met uitsluitend gezonde lekkere gerechten. De box bestaat uit minimaal 300 gram groente/fruit en vijftig procent reductie van vlees. De maaltijden hebben een hoge voedingswaarde, minimale zout toevoeging en geen toevoeging van suiker en E-nummers. De maaltijden worden bereid via nieuwe technologie en een unieke componenten mix. De gerechten uit de box komen ook afzonderlijk beschikbaar. In het tweede deel van de avond verzamelde Michiels een groot aantal geïnteresseerden aan zijn tafel.

't Stijn
Daarna kwam Mariet Broekmans van Wooncomplex ’t Stijn met haar presentatie over bouwen in eigen beheer met een groep particulieren. De doelgroep is de 50-plusser. Het uitgangspunt bij ’t Stijn is om zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal te kunnen blijven wonen. Daarbij blijft voor elke bewoners de privacy voorop staan en worden er een aantal gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd, waarmee het ook aantrekkelijk wordt elkaar te ontmoeten in de eigen omgeving. Iets wat belangrijk is als bewoners minder vitaal en mobiel worden. ’t Stijn bestaat uit 15 appartementen, waarvan er nog een aantal beschikbaar zijn. Uiterlijk medio 2018 wordt begonnen met de bouw.

Voorkomen beter van genezen
De derde presentatie was van Guido Goorts van Advocatenkantoor Goorts & Coppens. Goorts gaf aan dat duurzaamheid binnen hun kantoor niet alleen gaat om zonnepanelen op het dak maar dat sterk de nadruk gelegd wordt op de kwaliteit van het werk. Het gaat daarbij zowel om de kwaliteit van de dienstverlening voor zijn klanten. ‘Voorkomen is beter van genezen.’ is zijn devies als jurist. En ook de kwaliteit voor zijn medewerkers, waarbij hij veel aandacht geeft hij aan gezondheid van medewerkers, het vermijden van werkdruk en investeren in persoonlijke ontwikkeling. Dit alles leidt tot een hoge medewerkers tevredenheid, die zich ook uitbetaalt in goede dienstverlening aan de klanten. Uit de zaal kwamen enkele pittige vragen over zijn rol als advocaat bij agrarische bezwaren tegen provinciale besluiten. Hij gaf aan, dat hij zeker niet tegen een streng milieubeleid is, mits de overheid zelf betrouwbaar is en de benadeelden gecompenseerd worden.

Durability
Geert Claessens was de jonge ondernemer in het panel van sprekers. Hij is gestart met een uniek design bedrijf Zoethout; hij ontwerpt en maakt op maat tafels en kasten (voor binnen en buiten) van uitsluitend milieuvriendelijk gedroogd inlands hout met een zeer lange levensduur. Levensbestendig is bij Geert ook een levenlang en niet voor tien of twintig jaar. Voor hem is durability nog belangrijker dan sustainability. Het enthousiasme spatte er vanaf.

Woningen energieneutraal
Annemieke Koolen en Fons Smid van De Loods Architecten gingen in hun presentatie in op een groot renovatieproject voor vier woningcorporaties, waarbij de woningen ook energieneutraal werden gemaakt. Om deze investering tot een succes te maken is ook nadrukkelijk ingezet op het betrekken van de huurders. Betrokkenheid van bewoners is cruciaal voor het slagen van het project omdat het gedrag van bewoners belangrijk is bij het behalen van energiedoelstellingen.

Zonnepanelen
Willem Buiter van zonnepark De Vlaas (Energyport Peelland) meldde verheugd dat intekenen voor zonnepalen niet meer mogelijk is; alle beschikbare panelen zijn verkocht. Op 5,5 hectare van de 11 hectare beschikbare grond worden de zonnepanelen zo gebouwd, dat er schapen onder door kunnen lopen en door begrazing het gras 'gemaaid' wordt. Via het postcoderoossysteem kunnen deelnemers straks groene stroom krijgen en wordt dit gesaldeerd met hun werkelijke verbruik. De investering is dan in acht jaar geheel terugverdiend. Op de resterende hectare is nog ruimte voor recreatie en natuur ontwikkeling; die plannen zijn nog in de maak.

Robot
De laatste spreker was Thieu Berkers, die vertelde hoe hij in vijf spannende jaren met Farmertronics is gekomen tot een zelfsturende, onbemande robot, die ingezet kan worden in de tuinbouw. Het eerste prototype gaat over 1,5 jaar ingezet worden bij Philips Fruittuinen in Eindhoven. De productie vindt plaats in samenwerking met een lokaal mechanisatie bedrijf. Thieu Berkers heeft voor deze ontwikkeling tot nu toe bescheiden fondsen verkregen onder meer van de provincie en onlangs heeft Thieu Berkers een innovatieprijs gewonnen. Op dit moment loopt er een crowdfundings-actie; als hij tot de beste 10 van de 57 deelnemers hoort, komt er 100.000 euro vrij vanuit de Europese Commissie.
Na een pauze met muziek van Father & Son, Pieter en Warnar Goossens, op banjo en gitaar werd er nog lang nagepraat aan zeven tafels, waar geïnteresseerden in gesprek konden met de spreker van hun keuze.

Het volgende Duurzaamheidscafe vindt plaats in april 2018. Met een aantal sprekers zijn al afspraken gemaakt; onder anderen met Bart Vedder, die deze keer verstek moest laten gaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

19-jarige jongen uit Vlierden zwaargewond bij ongeval VLIERDEN/HELENAVEEN - Een 19-jarige jongen uit Vlierden raakte in de nacht van maandag op dinsdag met zijn auto te water aan de Soemeersingel in Helenaveen. Hij is met zware verwondingen... 11 mei 2021 - 11:23
Flinke pil over de Peel in al haar facetten DE PEEL – Aan informatie over de Peel geen gebrek, maar waar begin je met zoeken? Dankzij Stichting Veen blijft de liefhebber vanaf nu heel wat speurwerk bespaard. Heel de... 7 mei 2021 - 11:56
SV Deurne organiseert avondvullende online show DEURNE - De supportersvereniging van SV Deurne organiseert op zaterdag 1 mei een interactieve YouTube-livestream genaamd ‘SV Deurne Doen we Samen-show’. Tijdens dit gevarieerde programma nemen de clubiconen Jan Kuipers... 30 april 2021 - 10:01
Het Hofke van Marijke zoekt nieuw bestuur SINT JOZEFPAROCHIE - Het Hofke van Marijke is al vele jaren het hart van Sint Jozefparochie. Als het aan Wijkraad Sint Jozefparochie ligt blijft dat ook zo. Daarom gaan ze... 30 april 2021 - 09:47
Eerbetoon aan een markante Zeilberger ZEILBERG - Het begon jaren geleden met een enkel bankje naast De Clarinet in Zeilberg. Het groeide al snel uit tot een fraaie overdekte ontmoetingsplek voor jong en oud. Maandag... 30 april 2021 - 09:29
Deurnenaren nauw bij gemeente betrokken DEURNE – Deurnenaren voelen zich eerst en vooral Nederlander, maar ook de betrokkenheid bij de eigen gemeente is groot. Dat blijkt uit een onderzoek onder burgerpanel Tip Deurne. Niet voor... 29 april 2021 - 15:24