Duurzaamheidscafé Deurne positief ontvangen

woensdag 15 november 2017 - 14:16|
Het Duurzaamheidscafé, vorige week woensdag 1 november in de foyer van het cultuurcentrum.

DEURNE - In een goed gevulde foyer van het cultuurcentrum in Deurne vond woensdag 1 november voor de zesde keer het Duurzaamheidscafé plaats. Zo'n zestig bezoekers hebben kunnen genieten van zeven 'pecha kucha'-voordrachten over verschillende duurzaamheidsthema’s.

Na een korte inleiding door wethouder Marinus Biemans volgden zeven presentaties door Deurnese ondernemers. Biemans gaf aan hoe hij samen met burgers en ondernemers Deurne in 2050 energieneutraal wil krijgen door zoveel schone, groene energie op te wekken als er in Deurne zelf verbruikt wordt. Een ambitieus plan, maar zeker haalbaar volgens hem.
Henri Michiels was de eerste spreker. Michiels presenteerde de nieuwe Smood Food Box. Een samenwerking van lokale ondernemers, die een box op de markt brengen met uitsluitend gezonde lekkere gerechten. De box bestaat uit minimaal 300 gram groente/fruit en vijftig procent reductie van vlees. De maaltijden hebben een hoge voedingswaarde, minimale zout toevoeging en geen toevoeging van suiker en E-nummers. De maaltijden worden bereid via nieuwe technologie en een unieke componenten mix. De gerechten uit de box komen ook afzonderlijk beschikbaar. In het tweede deel van de avond verzamelde Michiels een groot aantal geïnteresseerden aan zijn tafel.

't Stijn
Daarna kwam Mariet Broekmans van Wooncomplex ’t Stijn met haar presentatie over bouwen in eigen beheer met een groep particulieren. De doelgroep is de 50-plusser. Het uitgangspunt bij ’t Stijn is om zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal te kunnen blijven wonen. Daarbij blijft voor elke bewoners de privacy voorop staan en worden er een aantal gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd, waarmee het ook aantrekkelijk wordt elkaar te ontmoeten in de eigen omgeving. Iets wat belangrijk is als bewoners minder vitaal en mobiel worden. ’t Stijn bestaat uit 15 appartementen, waarvan er nog een aantal beschikbaar zijn. Uiterlijk medio 2018 wordt begonnen met de bouw.

Voorkomen beter van genezen
De derde presentatie was van Guido Goorts van Advocatenkantoor Goorts & Coppens. Goorts gaf aan dat duurzaamheid binnen hun kantoor niet alleen gaat om zonnepanelen op het dak maar dat sterk de nadruk gelegd wordt op de kwaliteit van het werk. Het gaat daarbij zowel om de kwaliteit van de dienstverlening voor zijn klanten. ‘Voorkomen is beter van genezen.’ is zijn devies als jurist. En ook de kwaliteit voor zijn medewerkers, waarbij hij veel aandacht geeft hij aan gezondheid van medewerkers, het vermijden van werkdruk en investeren in persoonlijke ontwikkeling. Dit alles leidt tot een hoge medewerkers tevredenheid, die zich ook uitbetaalt in goede dienstverlening aan de klanten. Uit de zaal kwamen enkele pittige vragen over zijn rol als advocaat bij agrarische bezwaren tegen provinciale besluiten. Hij gaf aan, dat hij zeker niet tegen een streng milieubeleid is, mits de overheid zelf betrouwbaar is en de benadeelden gecompenseerd worden.

Durability
Geert Claessens was de jonge ondernemer in het panel van sprekers. Hij is gestart met een uniek design bedrijf Zoethout; hij ontwerpt en maakt op maat tafels en kasten (voor binnen en buiten) van uitsluitend milieuvriendelijk gedroogd inlands hout met een zeer lange levensduur. Levensbestendig is bij Geert ook een levenlang en niet voor tien of twintig jaar. Voor hem is durability nog belangrijker dan sustainability. Het enthousiasme spatte er vanaf.

Woningen energieneutraal
Annemieke Koolen en Fons Smid van De Loods Architecten gingen in hun presentatie in op een groot renovatieproject voor vier woningcorporaties, waarbij de woningen ook energieneutraal werden gemaakt. Om deze investering tot een succes te maken is ook nadrukkelijk ingezet op het betrekken van de huurders. Betrokkenheid van bewoners is cruciaal voor het slagen van het project omdat het gedrag van bewoners belangrijk is bij het behalen van energiedoelstellingen.

Zonnepanelen
Willem Buiter van zonnepark De Vlaas (Energyport Peelland) meldde verheugd dat intekenen voor zonnepalen niet meer mogelijk is; alle beschikbare panelen zijn verkocht. Op 5,5 hectare van de 11 hectare beschikbare grond worden de zonnepanelen zo gebouwd, dat er schapen onder door kunnen lopen en door begrazing het gras 'gemaaid' wordt. Via het postcoderoossysteem kunnen deelnemers straks groene stroom krijgen en wordt dit gesaldeerd met hun werkelijke verbruik. De investering is dan in acht jaar geheel terugverdiend. Op de resterende hectare is nog ruimte voor recreatie en natuur ontwikkeling; die plannen zijn nog in de maak.

Robot
De laatste spreker was Thieu Berkers, die vertelde hoe hij in vijf spannende jaren met Farmertronics is gekomen tot een zelfsturende, onbemande robot, die ingezet kan worden in de tuinbouw. Het eerste prototype gaat over 1,5 jaar ingezet worden bij Philips Fruittuinen in Eindhoven. De productie vindt plaats in samenwerking met een lokaal mechanisatie bedrijf. Thieu Berkers heeft voor deze ontwikkeling tot nu toe bescheiden fondsen verkregen onder meer van de provincie en onlangs heeft Thieu Berkers een innovatieprijs gewonnen. Op dit moment loopt er een crowdfundings-actie; als hij tot de beste 10 van de 57 deelnemers hoort, komt er 100.000 euro vrij vanuit de Europese Commissie.
Na een pauze met muziek van Father & Son, Pieter en Warnar Goossens, op banjo en gitaar werd er nog lang nagepraat aan zeven tafels, waar geïnteresseerden in gesprek konden met de spreker van hun keuze.

Het volgende Duurzaamheidscafe vindt plaats in april 2018. Met een aantal sprekers zijn al afspraken gemaakt; onder anderen met Bart Vedder, die deze keer verstek moest laten gaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Lenteachtige solo challenge in Griendtsveen DEURNE/GRIENDTSVEEN - Onder lenteachtige omstandigheden vond afgelopen zondag een AV-LGD solo challenge plaats. Opnieuw was Griendtsveen het decor van deze challenge. Dit keer voor een 10 kilometer solo challenge. Anders... 26 februari 2021 - 10:03
Den Haag: 'Nog maar één arbeidsmigrant per kamer' REGIO – Eén arbeidsmigrant per kamer en minimaal 15 vierkante meter leefruimte. De Tweede Kamer onderschrijft die maatregel van de commissie Roemer, als onderdeel van een pakket om de woon-... 26 februari 2021 - 09:48
PA, PvdA Deurne en GroenLinks Deurne bundelen krachten DEURNE - De politieke partijen Progressief Akkoord, PvdA Deurne en GroenLinks Deurne gaan samen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De afgelopen maanden heeft een gezamenlijke werkgroep van... 26 februari 2021 - 09:48
Groot drugslab gevonden in Neerkant NEERKANT - De politie is momenteel bezig met de ontmanteling van een groot drugslab aan de Heitrak in Neerkant. Voor de inval werd een pantservoertuig ingezet. Het lab is bij... 25 februari 2021 - 18:46
Nieuwe bestemming voor pand Sancta Maria DEURNE – Het voorste karakteristieke pand van de voormalige huishoudschool Sancta Maria blijft behouden voor Deurne. Fysiotherapie Rinus Louwers heeft het gebouw gekocht en zal daar na een grondige restauratie... 25 februari 2021 - 16:40
Nagenieten van witte wereld DEURNE - De sneeuw is 'helaas' alweer gesmolten. Meer dan een week leek de gemeente Deurne wel op een wintersportgebied. Dat leidde tot bijzondere mooie plaatjes, zoveel mooie zelfs dat... 19 februari 2021 - 10:30