​Jeugdige fietsers oefenen hun techniek op een wip op het veld aan de Mgr. Berkvensstraat waar de mountainbikeclub een Bikefun-park wil aanleggen.

Initiatief Bikefun-park in Liessel

donderdag 8 oktober 2015 - 09:44|Ine van Hal

LIESSEL - Als het aan mountainbikeclub Bikefun ligt wordt binnenkort in Liessel een Bikefun-park gerealiseerd, waar kinderen en volwassenen fietstechnieken kunnen beoefenen. De vereniging heeft als locatie het veld voor sporthal De Smeltkroes aan de Monseigneur Berkvensstraat op het oog. Op het terrein worden onder meer een berg voor het beoefenen van klim- en afdalingstechnieken, bruggetjes over de wadi en een parcours met hindernissen en bochten aangelegd.

De mountainbikeclub is afgelopen januari officieel opgericht. Het bestuur bestaat uit Patrick Schroën, Erika Chaumont en Margit Kluytmans. Binnen de vereniging zijn verder enkele werkgroepjes actief. Bikefun telt momenteel 99 leden in de leeftijd van 8 tot 72 jaar. De club is specifiek opgericht voor de jeugd. Het begon ermee dat Stefan en Margit Kluytmans van de gelijknamige Bikeshop in Liessel clinics gingen geven voor kinderen. Stefan Kluytmans: “We hoorden steeds vaker van ouders dat hun kinderen graag wilden gaan fietsen, maar dat ze er huiverig voor waren meteen een complete fiets met uitrusting te kopen. Daarom besloten we een aantal fietsen en fietskleding aan te schaffen en clinics te gaan geven.” 
De eerste clinics waren direct al een doorslaand succes. Maar vervolgens deed zich een nieuwe vraag voor. “Je kunt die kinderen na tien lessen nog niet alleen de bossen insturen. We gingen op zoek naar volwassen begeleiders en in no time hadden we een clubje vrijwilligers bij elkaar die op zondagmorgen met de kinderen gaan fietsen,” aldus Kluytmans. Overigens is het volgen van een clinic van tien lessen voorwaarde voor kinderen om lid te worden en mee de bossen in te mogen.

Big smile

'Je kunt die kinderen na tien lessen nog niet alleen de bossen insturen'

Voorzitter Patrick Schroën: “Elke week gaan we met drie groepen kinderen en begeleiders de bossen in. Meestal fietsen we over de bestaande mountainbikeroutes in onder meer Liessel, Neerkant, Deurne, Vlierden, Asten, Ommel en Helmond. Daarnaast nemen we deel aan toertochten in de omgeving. Maar er staan ook gezamenlijke activiteiten op het programma. Zo houden we een jaarlijkse barbeque en we gaan ieder jaar met de hele club een hele dag naar Reuver om daar te fietsen. Bikefun heeft inmiddels in totaal 20 vrijwilligers die als begeleider meefietsen met de kinderen. “De kinderen hebben zoveel plezier in het fietsen. Ze komen elke zondagochtend terug met een big smile op hun gezicht. Dan heb je als vrijwilliger zelf ook plezier. Je wilt gewoon geen enkele zondag overslaan”, zegt secretaris Erika Chaumont. Behalve het plezier komen de fietstechnieken die de kinderen aanleren volgens de bestuursleden ook de veiligheid in het dagelijks verkeer ten goede. “We horen vaak van ouders dat de kinderen zich zekerder en veiliger gedragen in het verkeer,” zegt een van hen.

Trainingsmogelijkheden

'Het ziet er misschien allemaal gemakkelijk uit, maar dat is het zeker niet'

Met de winter voor de deur worden de mogelijkheden voor de mountainbikeclub om met de jeugd de bossen in te gaan beperkter. “In de winter wordt het vroeg donker en na zonsondergang mogen we de bossen niet meer in”, zegt Patrick Schroën. “Bovendien willen we de jeugd meer trainingsmogelijkheden bieden. Daarom zou het mooi zijn als we een eigen terrein hadden. We klopten met onze vraag aan bij de gemeente Deurne, die het veld voor sporthal De Smeltkroes voorstelde als locatie.”
Zo ontstond het initiatief om op het terrein, dat een oppervlakte heeft van 6400 vierkante meter, een Bikefun-park aan te leggen. Met bruggetjes over de wadi, een berg voor het beoefenen van klim- en afdalingstechniek, een pumptrack, een rotsparcours, een springschans, een kombocht, een wip, etc. Voor de veiligheid zal een afgesloten omheining om het terrein geplaatst worden. Erika Chaumont: “We willen niet riskeren dat kinderen of jongeren zonder ervaring en zonder toezicht van het park gebruik maken. Voor verschillende hindernissen, zoals de afdalingen op de berg, zijn specifieke fietstechnieken nodig. Het ziet er misschien allemaal gemakkelijk uit, maar dat is het zeker niet.” Het bestuur van de mountainbikeclub denkt onder meer aan een openstelling op vrijdag- en woensdagmiddag. De club beschikt over voldoende vrijwilligers die de jeugdige fietsers op deze middagen willen begeleiden.

Regioniveau

'In de hele regio en ver daarbuiten is er zoiets nog niet'

Behalve voor activiteiten van de eigen leden kan het Bikefun-park volgens de voorzitter voor tal van doeleinden gebruikt worden. “We zijn al benaderd door een middelbare school die van het park gebruik wil maken voor LO-lessen en door de ANWB voor het geven van cursussen. Ook een heleboel mountainbikeclubs uit de regio hebben interesse getoond voor techniektrainingen in het park. Het Bikefun-park is uniek, in de hele regio en ver daarbuiten is er zoiets nog niet; we zien mogelijkheden voor clinics en cursussen op regionaal niveau”, aldus Patrick Schroën.
De kosten voor de aanleg van het veld, die zo’n veertig tot vijfenveertigduizend euro bedragen, heeft de vereniging grotendeels rond. “Mede dankzij de enthousiaste inzet van onze leden”, vult Erika Chaumont aan. “Onlangs hebben de kinderen 2200 euro bij elkaar gefietst met een sponsorcross, ze hebben een actiedag gehouden voor de spaarkasactie van de plaatselijke supermarkt en meegewerkt aan een filmpje voor de Clubkascampagne. Hun enthousiasme kent geen grenzen als het om het Bikefun-park gaat.” Patrick Schroën: “We hebben zelf het ontwerp gemaakt en zullen ook zelf de aanleg en het onderhoud van het terrein voor rekening nemen. Zeker wat de aanleg betreft is specifieke kennis nodig. Een van onze vrijwilligers heeft onlangs alle buurtbewoners geïnformeerd en hij kreeg enthousiaste reacties. Ook de gemeente staat achter het plan. Het wachten is nu nog op de ondertekening van een overeenkomst en dan kunnen we aan de slag.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gemeente Deurne presenteert uitkomsten verkeersenquête DEURNE - De gemeente Deurne presenteerde onlangs de resultaten van een uitgebreide verkeersenquête onder inwoners. In totaal namen 725 Deurnenaren de moeite om de vragenlijst in te vullen. Uit de... 23 oktober 2020 - 09:21
Burgerpanel TipDeurne over evenementen DEURNE - Er is inmiddels al een dikke streep door het carnavalsseizoen en een intocht van Sinterklaas zit er ook niet in. Deelnemers aan het panelonderzoek van TipDeurne zien ook... 23 oktober 2020 - 09:04
Noord-Brabant goed vertegenwoordigd in lijst rijkste gemeenten REGIO - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft weer berekend wat het vermogen is van de Nederlandse huishoudens. Veel Brabantse dorpen zijn terug te vinden in de top... 21 oktober 2020 - 12:52
Nouwen strijdt met Leeuwinnen voor EK-ticket DEURNE - Aniek Nouwen uit Deurne is opgeroepen voor de Oranje Leeuwinnen voor de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap tegen Estland en Kosovo. Vrijdag staat het eerste duel op het... 20 oktober 2020 - 10:42
Bedrijfsongeval in Deurne: persoon bekneld tussen stenen platen DEURNE – Bij een bedrijfsongeval aan de Beukelsdijk in Deurne is maandagmiddag een persoon overleden nadat hij bekneld raakte tussen stenen platen. Het incident vond plaats rond 14.30. De hulpdiensten... 19 oktober 2020 - 15:19
Stal vat vlam in Deurne DEURNE – Aan de Klein Bruggen in Deurne is zondagmiddag een lege kippenstal in brand gevlogen. Onder andere drie blusvoertuigen, een hoogwerker en enkele waterwagens werden ingezet om het vuur... 19 oktober 2020 - 09:37