De Salaam-groep. (Foto: Frans Klaus)

Salaam: elkaar beter leren kennen

donderdag 26 februari 2015 - 09:52|Ine van Hal

DEURNE - Sinds kort is in Deurne een nieuwe vrouwengroep actief onder de naam Salaam. Afgelopen dinsdag was de derde ontmoetingsmiddag. Vrouwen van verschillende culturele achtergronden komen bij elkaar in een leslokaal van De Piramide. Niet alleen om gezellig samen te kletsen of serieze onderwerpen te bespreken; de vrouwen handwerken ook samen met de bedoeling de werkstukken te verkopen voor Stichting Vluchteling. 

De groep komt elke dinsdagmiddag, met uitzondering van de schoolvakanties, bij elkaar van 13.30 tot 15.00 uur in basisschool De Piramide aan de Hoendiep in Deurne. Nieuwe deelnemers, autochtone en allochtone vrouwen en meisjes vanaf 15 jaar zijn welkom. De groep kan ook materiaal en ideeën gebruiken. De bijeenkomsten worden tot nu toe bezocht door zo’n vijftien vrouwen.
De initiatiefnemer van de ontmoetingsgroep is Linda de Bruijn. Na de terroristische aanslag in Parijs en de heftige reacties in de media en in veel huiskamers, leek het haar een goed moment om in Deurne een wekelijkse activiteit op te starten. Linda de Bruijn: “Het raakt ons allemaal. De beelden die we zien van vluchtelingen wereldwijd en nu de laatste tijd in Syrië. Veel vrouwen zijn de dupe. Daarom willen we niet alleen elkaar ontmoeten, maar willen we ook iets doen. Gezamenlijk hebben we de Stichting Vluchteling gekozen als goed doel. Wanneer we voldoende spullen gemaakt hebben om te verkopen, zullen we een themamiddag organiseren met hapjes en activiteiten.”

Leren van elkaar

Zelf woont De Bruijn nog niet zo lang in Deurne. Voor haar verhuizing was ze betrokken bij een ontmoetingsgroep voor vrouwen in Zeist. Na enige navraag in Deurne kwam ze in contact met Rita Kamel van de Lev-groep. Zij wist te vertellen dat net voor de kerstvakantie een vrouwengroep gestopt was, omdat de vrijwilliger ermee ophield. “De vorige groep bestond voornamelijk uit moslimvrouwen. We kiezen er nu juist voor ook Nederlandse vrouwen uit te nodigen”, zegt de initiatiefnemer. “De voertaal is Nederlands. Wanneer iemand iets niet begrijpt of de taal nog moet leren kunnen we elkaar helpen. Door samen te werken leren we elkaar beter kennen, kunnen we elkaar ondersteunen en versterken. Begrip krijgen voor andere culturen is belangrijk en een fijne, gezamenlijke sfeer creëren ook. Zo kunnen we laten zien dat er andere manieren zijn van omgaan met elkaar. We noemen onszelf Salaam, wat een groet betekent maar ook vrede.”

Opgroeiende jongeren

Inmiddels is de groep toe aan de derde bijeenkomst. Sommige vrouwen zijn aan het borduren, anderen ontwarren kleurrijke, door elkaar geraakte strengen borduurgaren en tussendoor wordt er gezellig gekletst. Een Deurnese vrouw die laat binnenkomt wordt hartelijk begroet.
Ze vertelt dat ze onlangs in Istanbul was, waar ze vluchtelingen zag die vanuit Syrië de grens overgestoken waren. “Bedelende moeders met baby’s op de arm, kinderen met blote voetjes, terwijl het koud en guur was. Ze vluchten de grens over naar Turkije om veilig te zijn. Maar er is geen opvang en er zijn geen voorzieningen.”
Het gesprek gaat verder over vrouwen en meisjes die verstoken worden van onderwijs en slachtoffer zijn van verkrachting en uitbuiting. Over Boko Haram en IS en over jongeren die naar Syrië trekken om te strijden.
"Jamila, jij hebt toch een opgroeiende zoon. Praten jullie daar met elkaar over. Ben je bang of ken je mensen bij wie dat zou kunnen gebeuren?”, vraagt Linda de Bruijn aan een van de vrouwen.
"Natuurlijk praten wij er thuis over”, antwoordt moslima Jamila. “Mijn zoon is 20, hij is in Nederland geboren en opgegroeid. Hij vindt het net zo belachelijk als ik en ik ken een heleboel jongeren die er ook zo over denken. Je helpt er toch niemand mee? Er zijn genoeg andere manieren om te helpen. Ik ben niet bang dat hij zal gaan vechten. Maar ik kan me wel voorstellen waarom jongeren dat doen. In Nederland wordt het voor moslimjongens steeds moeilijker, bijvoorbeeld om een stageplek of een baan te vinden. Ze voelen zich soms ook echt minderwaardig. Het is niet vreemd dat ze dan een kant uitgetrokken worden waar ze het gevoel hebben er wel bij te horen."

Angstig

“Dat moet voor ouders verschrikkelijk zijn. Zij zullen wel bang zijn” zegt Linda de Bruijn. “Iedereen is bang. Nederlanders zijn bang van moslims maar moslims zijn ook bang. Je durft amper naar het journaal te kijken, bang dat er weer iets gebeurd is”, aldus een van de vrouwen. De andere vrouwen beamen dat.
“Als ik met mijn hoofddoek ’s avonds de straat op ga ben ik ook angstig”, zegt Jamila. “Dan loop ik liever een blokje om dan dat ik mensen tegenkom.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Kerstverhaal: Een eigentijds verhaal Het is 23 december, 2020 het is kil buiten en een dampige mist hangt rond de lichtjes in de straat. Overal twinkelen rijkelijk de lichtjes in de voortuinen en als... 23 december 2020 - 11:40
Kerstverhaal: Kerstmis, feest voor jong en oud ‘Dit jaar laat ik de kerst aan me voorbijgaan’, verzucht Leen. De jaren beginnen te tellen en ze heeft al zo veel Kerstmissen meegemaakt dat ze er een beetje klaar... 23 december 2020 - 11:35
Herfstvakantie in de bieb REGIO - In de herfstvakantie heeft Bibliotheek Helmond-Peel weer een gevarieerd vakantieprogramma opgesteld. Er is in Asten, Deurne en Someren van alles te beleven voor jong en oud. Zo kan... 14 oktober 2020 - 14:12
Passieconcert in Willibrorduskerk DEURNE – De gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes verzorgt zondag 8 maart samen met koperensemble Per Sonare een Passieconcert in de Willibrorduskerk in Deurne. Gezangen over lijden en beproeving staan centraal... 6 maart 2020 - 16:43
Kommer & Kwijl in beeld DEURNE – Carnaval in Deurne werd vrijdagavond 21 februari afgetrapt met Kommer & Kwijl; een activiteiten van de PR|Cie. Negen Deurnese artiestengroepen trokken van kroeg naar kroeg om een kort... 22 februari 2020 - 10:26
Waar naar toe met carnaval? DEURNE – Het is weer carnaval. De carnavalsverenigingen en horecagelegenheden in Deurne en omgeving hebben een vol carnavalsprogramma met meezingevenementen, optochten, muziek, carnavalsvieringen en -concerten, etcetera. Carnaval in Deurne barst... 21 februari 2020 - 11:36