Het feestmaal van Belsazar; Hendrik Wiegersma; 1928.

Tafelen, eten met je ogen

donderdag 17 mei 2018 - 12:18|Nelly van Rijt

DEURNE - Komende zondag 20 mei openen in museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne drie nieuwe tentoonstellingen. De gemene deler is: tafelen. Maar elke tentoonstelling laat het thema op een andere manier zien. Op de begane grond heeft de tentoonstelling over het leven en werk van Hendrik Wiegersma deels nieuwe accenten gekregen. Er is nadruk gelegd op de gastvrijheid en etentjes in Huize De Wieger. Op de eerste verdieping is de expositie ‘Tafelen, eten met je ogen’ met werk uit de eigen collectie van het museum te zien. In het Groot en Klein Atelier laat Fotoclub Optika in de tentoonstelling ‘Deurne Eet’ foto’s zien van eigentijdse situaties rond ‘tafelen’. Met deze tentoonstellingen sluit museum De Wieger aan bij het lokale jaarthema 2018: Deurne viert eten. De exposities zijn te zien tot en met 9 september.

Dit jaar is de provincie Noord-Brabant benoemd tot Europese regio van de gastronomie. De VVV en de gemeente Deurne, die jaarlijks een thema kiezen om Deurne te profileren, haken hierop in met de slogan: Deurne viert eten. Dit vertaalt zich naar allerlei evenementen waarbij voedsel en voedselproductie centraal staan. Het is belangrijk voor het slagen van het project dat ondernemers en culturele instellingen het thema omarmen en er uitdrukking aan geven. Museum De Wieger doet dat met deze drie exposities. De opening is zondag om 15.00 uur.

Van 1900 tot nu
De collectie van museum De Wieger bestaat voor het grootste gedeelte uit kunst die gemaakt is tussen 1900 en 1950. De onderwerpen die op deze werken te zien zijn, liggen dicht bij het werkelijke leven van de kunstenaar van toen. In de jaren 1900/1950 was het boerenleven een zichtbaar en belangrijk onderdeel van de samenleving. Het is dan ook niet verrassend dat veel aan voedsel gerelateerde kunst in bezit is van Museum De Wieger. Met name het stilleven is geliefd om producten, die onderdeel van het dagelijkse of feestelijke menu vormden, te laten zien. Een ander belangrijk thema in de kunst van die tijd is het boerenleven en de daarbij behorende werkzaamheden. Mieke Knapen van de Museumwerkgroep: "Omdat we zoveel mooie werken met deze onderwerpen in onze eigen collectie hebben, besloten wij om die als vertrekpunt voor deze expositie te gebruiken. Verder hebben we enkele werken in bruikleen gekregen van het Limburgs Museum in Venlo en van Museum Flehite in Amersfoort.”
De tentoonstelling ‘Tafelen, eten met je ogen’ laat behalve aansprekende kunstwerken ook de ontwikkeling zien van het sobere en eenvoudige leven op het platteland van rond 1900 naar de veranderde werkelijkheid van nu. Genieten van eten en drinken staat in deze werken centraal. Dat is bijvoorbeeld te zien op het werk Preuvenemint van Pieke Dassen (Rotterdam 1926 – Maastricht 2007). Het stilleven van nu wordt verbeeld in realistisch werk van onder meer Tjalf Sparnaay (Haarlem 1954). Van Sparnaay, van wie in 2015 in De Fundatie in Zwolle een grote overzichtstentoonstelling was te zien, wordt tevens een videofilm vertoond. Daarop is te zien hoe hij te werk gaat bij het schilderen van zijn hyperrealistische stillevens van vaak enorme afmetingen.
Voor kunsthistorica Mieke Knapen is deze tentoonstelling na tien jaar tevens haar laatste als lid van de Museumwerkgroep. Zij blijft de werkgroep wel met raad en daad terzijde staan en ze blijft zich inzetten voor de museumbibliotheek.

(lees verder onder de afbeelding)


Preuvenemint; Pieke Dassen; bruikleen Limburgs Museum.

Gastvrijheid en etentjes
Hendrik en Nel Wiegersma ontvingen graag gasten. Schilders, schrijvers en beeldhouwers bezochten Huize De Wieger om er vaak ook voor langere tijd te verblijven. Met foto’s en documenten wordt hieraan aandacht besteed in een speciale zaal van de tentoonstelling rond Hendrik Wiegersma op de begane grond. Conservator Lex van de Haterd: “Een uitnodiging voor de housewarmingparty bij de intrek in Huize De Wieger in 1923 kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Maar ook foto’s van diverse gasten uit de artistieke vriendenkring van Hendrik Wiegersma zullen rondom het thema ‘eten’ te zien zijn. Verder enkele Avondmaalschilderijen en het schilderij Het feestmaal van Belsazar uit 1928 van Hendrik Wiegersma.” De zalen waarin aandacht besteed wordt aan Hendrik Wiegersma als arts en aan de relatie tussen Antoon Coolen en Hendrik Wiegersma zijn deze keer niet gewijzigd vanwege de bijzondere belangstelling. In die laatste zaal zijn ook de diverse drukken en vertalingen van het boek Dorp aan de Rivier te zien. In de zogenaamde Portrettenzaal is een aantal nieuwe portretten van Hendrik Wiegersma geëxposeerd, waaronder een zelfportret met paletmes uit 1931. Dit schilderij is onlangs door de erven van Pieter Wiegersma geschonken aan het museum.

Deurne eet
De Museumwerkgroep heeft Fotoclub Optika gevraagd om inwoners van Deurne te fotograferen tijdens diverse eetmomenten. Dat eetmoment varieert van het nuttigen van een eenvoudige en snelle hap tot een feestelijk etentje. Diverse omstandigheden bracht een aantal leden van de fotoclub in beeld. Omstandigheden die ook gezien kunnen worden als een afspiegeling van de huidige samenleving. Families, vriendengroepen, alleenstaanden en ontmoetingen met andere culturen. Maar centraal staat in al deze foto’s: Deurne Eet. En voor bezoekers van de fototentoonstelling geldt in dit geval ook nog: Deurne ontmoet Deurne.
Optika bestaat sinds november 1976 en telt een vaste kern van ongeveer 24 leden. Tijdens de clubavonden worden leerzame ervaringen uitgewisseld. Daarbij gaat het, naast de techniek van de digitale fotografie, vooral om de inhoud van de gepre­senteerde foto's.

Meer media
Preuvenemint; Pieke Dassen; bruikleen Limburgs Museum. Peelpeuzeluitje in de Peel. (Foto: Joop van de Einden, Fotoclub Optika)

Gerelateerde nieuwsberichten

Kerstverhaal: Een eigentijds verhaal Het is 23 december, 2020 het is kil buiten en een dampige mist hangt rond de lichtjes in de straat. Overal twinkelen rijkelijk de lichtjes in de voortuinen en als... 23 december 2020 - 11:40
Kerstverhaal: Kerstmis, feest voor jong en oud ‘Dit jaar laat ik de kerst aan me voorbijgaan’, verzucht Leen. De jaren beginnen te tellen en ze heeft al zo veel Kerstmissen meegemaakt dat ze er een beetje klaar... 23 december 2020 - 11:35
Herfstvakantie in de bieb REGIO - In de herfstvakantie heeft Bibliotheek Helmond-Peel weer een gevarieerd vakantieprogramma opgesteld. Er is in Asten, Deurne en Someren van alles te beleven voor jong en oud. Zo kan... 14 oktober 2020 - 14:12
Passieconcert in Willibrorduskerk DEURNE – De gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes verzorgt zondag 8 maart samen met koperensemble Per Sonare een Passieconcert in de Willibrorduskerk in Deurne. Gezangen over lijden en beproeving staan centraal... 6 maart 2020 - 16:43
Kommer & Kwijl in beeld DEURNE – Carnaval in Deurne werd vrijdagavond 21 februari afgetrapt met Kommer & Kwijl; een activiteiten van de PR|Cie. Negen Deurnese artiestengroepen trokken van kroeg naar kroeg om een kort... 22 februari 2020 - 10:26
Waar naar toe met carnaval? DEURNE – Het is weer carnaval. De carnavalsverenigingen en horecagelegenheden in Deurne en omgeving hebben een vol carnavalsprogramma met meezingevenementen, optochten, muziek, carnavalsvieringen en -concerten, etcetera. Carnaval in Deurne barst... 21 februari 2020 - 11:36