De donjon van het Gemertsekasteel met rechts nog een stukje van de gevel waarachter de theaterzaal zich bevindt.

Komend weekend Open Atelier Route

donderdag 17 mei 2018 - 11:58|

GEMERT - Op Eerste en Tweede Pinksterdag, zondag 20 en maandag 21 mei, wordt in Gemert de Open Atelier Route gehouden; 35 kunstenaars exposeren hun werk op drie locaties in Gemert. De exposities zijn op beide dagen gratis te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Het Kasteel van Gemert aan het Ridderplein vormt het bijzondere decor voor het werk van achttien kunstenaars. Ook de kasteeltuin is open voor publiek. Bij Ateliers Nazareth aan het Binderseind exposeren negen gebruikers en vier gastkunstenaars. In de voormalige Marechausseekazerne stellen vier kunstenaars hun werk tentoon.

Tijdens de Open Atelier Route zijn onder meer schilderijen, keramiek, foto’s en hoeden te bezichtigen, naast boetseerwerk en beeldhouwwerk. In het Kasteel tonen de kunstenaars hun werk in de theaterzaal en op de binnenplaats. De kasteeltuin is op beide middagen open voor publiek. De donjon is alleen toegankelijk tijdens rondleidingen door VVV-gidsen. De rest van het gebouwencomplex is voor publiek gesloten.
De Open Atelier Route Gemert vindt dit jaar plaats op drie historische locaties. Het Kasteel is een rijksmonument dat stamt uit het einde van de veertiende, begin vijftiende eeuw. Tot aan het einde van de achttiende eeuw zetelde er de Duitse Ridderorde. De laatste bewoners waren de paters van de Heilige Geest, die het Kasteel in 2010 verlieten. De paters en de toekomstige eigenaar Gemertenaar Bas van de Laar met zijn bedrijf BL Huisvesting waren bereid het Kasteel tijdelijk open te stellen voor de Open Atelier Route.
De Stichting Jan van Gemert, die de kunstmanifestatie georganiseerd heeft, heeft het evenement hiermee opgezet in een bijzondere omgeving waar kunst en cultuur naadloos in elkaar overgaan. Ateliers Nazareth liggen ongeveer vijf minuten lopen verwijderd van het Kasteel. Op de route van het Kasteel naar de ateliers aan Binderseind32 ligt de voormalige Marechausseekazerneaan Binderseind20 waarin nu een galerie is. De marechaussee vestigde zich in Gemert na een weversoproer in 1849. Boven de ingang
herinnert het wapen van de marechaussee nog aan deze tijd.
Ateliers Nazareth ontstond toen in 1985 de voormalige Nazarethmeisjesschool verhuisde. Een aantal Gemertsekunstenaars kreeg de klaslokalen ter beschikking als werkruimte.

Muziek
De kunstenaars van Ateliers Nazareth hebben gezorgd voor een muziekprogramma. Het programma op Eerste Pinksterdag is als volgt: 14.00 uur Spick & Spam Revisited met folk en blues; 15.30 uur The Blue Moons met pop en blues en 17.00 uur singer-songwriter Mattanja Joy Bradley net pop en blues. Tweede Pinksterdag: 14.30 uur Mannen met Baarden met Amerikaanse rootsmuziek en 16.30 uur Stolen Moments met rhythm & blues.

Deelnemende kunstenaars
De deelnemende kunstenaars in het Kasteel zijn: Melanie Aldenhuijsen-Hermans, Alphons Arts, Jacobine Bekkers, An Brzoskowski, Adri van Daal, Francine van Dijk, Henk van Eck, Neel van Eupen, Marc van der Heijden, Thijs van Kimmenade, Helmi Maas, Martien Mertens, Janine Mickers, Karin Snijders, Erik Streeder, Diny Timmers, Maria van der Velden en de Foto Expressie Groep Gemert.
In de Marechaussekazerne exposeren: Maria de Kemp, Maria Poels, Toos Vos en Maria Werts.
In Ateliers Nazareth is werk te zien van: Henny Barten, Anni van Bokhoven, Annette Bouw, Johan Claassen, Hub Clerx, Mariëtte van Erp, Ben van de Kruijs, Carel Retera en Frans van de Ven met gastkunstenaarsDorien Melis, Leen van de Mortel, Jan Wils en Mattanja Joy Bradley. In Ateliers Nazareth is ook werk te zien van de in 2017 overleden Maria van den Broek. Zij was lange tijd één van de kunstenaars van Ateliers Nazareth. Haar vriendinnen maakten een selectie uit haar tekeningen en collages die tijdens de Pinksterdagen wordt geëxposeerd.
Tijdens de Open Atelier Route wordt een loterij gehouden, waarvoor de meeste kunstenaars een werk beschikbaar gesteld hebben. De trekking vindt maandagmiddag plaats aan het einde van de expositie.

Ook kunstdagen in Bakel, Milheeze en De Rips
Kunstenares Maria de Vries uit Bakel loopt al een aantal jaren met de gedachte ook in Bakel, Milheeze en De Rips open atelierdagen te organiseren. Samen met de Bakelse An van Dommelen en Rietje Verheyen uit Milheeze ging zij met het idee aan de slag.
Aansluiten bij de Open Atelier Route in Gemert bleek voor de initiatiefnemers geen optie, te meer omdat er geen mogelijkheid is dit op locatie te doen bij de kunstenaars zelf. Maria de Vries: "terwijl ik dat zeker een meerwaarde vind omdat bezoekers dan ook echt in de keuken van de kunstenaars kunnen kijken. Het is dan voor iedereen laagdrempelig om ergens binnen te lopen. We hebben contact gezocht met kunstenaars in onze eigen omgeving en iedereen was enthousiast. Inmiddels hebben we twaalf kunstenaars die mee willen doen met verschillende disciplines, zoals beeldhouwen, schilderen, sculpturen en een edelsmid. Maar we kennen niet iedereen in Bakel, Milheeze en De Rips en het zou mooi zijn als zich nog meerdere deelnemers zouden melden."
Omdat de initiatiefnemers het evenement in èèn keer goed neer willen zetten, verwachten ze van de deelnemers een bepaalde professionaliteit of kwaliteit, er wordt dan ook getoetst door een onafhankelijke ballotagecommissie. De open atelierdagen in Bakel, Milheeze en De Rips zullen plaatsvinden in het weekend van 13 en 14 oktober. Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 15 juli bij Maria de Vries, tel. 06-24930975, e-mail info@mariadevries.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kerstverhaal: Een eigentijds verhaal Het is 23 december, 2020 het is kil buiten en een dampige mist hangt rond de lichtjes in de straat. Overal twinkelen rijkelijk de lichtjes in de voortuinen en als... 23 december 2020 - 11:40
Kerstverhaal: Kerstmis, feest voor jong en oud ‘Dit jaar laat ik de kerst aan me voorbijgaan’, verzucht Leen. De jaren beginnen te tellen en ze heeft al zo veel Kerstmissen meegemaakt dat ze er een beetje klaar... 23 december 2020 - 11:35
Herfstvakantie in de bieb REGIO - In de herfstvakantie heeft Bibliotheek Helmond-Peel weer een gevarieerd vakantieprogramma opgesteld. Er is in Asten, Deurne en Someren van alles te beleven voor jong en oud. Zo kan... 14 oktober 2020 - 14:12
Passieconcert in Willibrorduskerk DEURNE – De gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes verzorgt zondag 8 maart samen met koperensemble Per Sonare een Passieconcert in de Willibrorduskerk in Deurne. Gezangen over lijden en beproeving staan centraal... 6 maart 2020 - 16:43
Kommer & Kwijl in beeld DEURNE – Carnaval in Deurne werd vrijdagavond 21 februari afgetrapt met Kommer & Kwijl; een activiteiten van de PR|Cie. Negen Deurnese artiestengroepen trokken van kroeg naar kroeg om een kort... 22 februari 2020 - 10:26
Waar naar toe met carnaval? DEURNE – Het is weer carnaval. De carnavalsverenigingen en horecagelegenheden in Deurne en omgeving hebben een vol carnavalsprogramma met meezingevenementen, optochten, muziek, carnavalsvieringen en -concerten, etcetera. Carnaval in Deurne barst... 21 februari 2020 - 11:36