Een fragment uit de voorstelling Grote jongens huilen Niet. (Foto: Hein van Bakel)

Peelcomedianten schuwen emoties niet

donderdag 5 april 2018 - 09:13|Ine van Hal

DEURNE - De belangstelling viel met hooguit dertig personen niet mee tijdens de première van de voorstelling Grote jongens huilen Niet, gespeeld door De Peelcomedianten. Toch barstte vrijdag na afloop een welgemeend, luid en langdurig applaus los dat een volle zaal waardig zou zijn. Als toeschouwer zou je dat de spelers ook zeker gegund hebben. Maar in dit geval had het kleine gezelschap ook iets intiems en een zekere meerwaarde. Omdat het publiek in de voorstelling de rol van jury vervult, voelde je je als toeschouwer onderdeel van een select gezelschap, dat meegezogen werd in het spel en getuige werd van het drama dat zich langzaam maar zeker voltrok. 

De opstelling van het podium speelde daarin zeker een rol. De volle lengte van de zaal werd benut. De rechtbank waarin het stuk zich grotendeels afspeelde was opgebouwd in het midden, tegen de lange muur van de zaal in Den Draai in Zeilberg. Rechts daarvan was een huiskamer ingericht en links een schoolplein, dat snel omgebouwd kon worden tot schoolklas. De zaal werd telkens even verduisterd tijdens de snelle scènewisselingen, die daardoor bijna naadloos opgingen in het spel. Het publiek zat daar amper een meter vandaan, zodat je je daadwerkelijk op de publieke tribune in een rechtszaal waande.

Publiek is jury
De rechter, gespeeld door Frits Regtien, blijft gedurende de hele voorstelling fier op zijn plaats. Evenals de gerechtsdienaar gespeeld door Patricia Janssen en de officier van justitie miss Roberts, een rol van Marga van der Heijden. Zij zet de verdachten onder druk en gaat meer dan eens over het randje in haar streven de waarheid boven water te krijgen. Tegenover haar zitten de beklaagden Guy en Ethel Barnes, gespeeld door Joost de Haan en Linda van Eijk. Zij worden verdacht van mishandeling van hun zoon Lenny, die met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis is opgenomen. Hun verdediger mr Lee, een rol van Mario van Rijt, is hen als advocaat toegewezen door rechtsbijstand. “Als u als jury naar deze zaak luistert vraag ik uw serieuze aandacht voor de relatie tussen ouder en kind. Moet u zich daarmee bemoeien? Zou u zelf willen dat een ander een oordeel uitspreekt hoe u met uw kind omgaat? Heeft een vreemde het recht om tussenbeide te komen? Ook u staat hier terecht. Oordeel eerlijk", spreekt hij tot het publiek.
Een voor een worden getuigen opgeroepen. Onder meer een EHBO-arts, een politieagent, een lerares en een ziekenhuisverpleger vertellen hun kant van het verhaal. Hun getuigenissen, en die van de verdachten, vormen de scènes op het schoolplein, in de schoolklas en in de huiskamer van de familie Barnes. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe de gezinsleden in het leven staan en hoe zij met elkaar en met anderen omgaan.

'Wie ben je? Weet je dat zelf wel?'

Gewelddadig verzet
De 15-jarige Lenny - een rol van Michiel van den Boogaart - wordt stelselmatig afgeranseld door zijn vader en gepest door klasgenoten. Zijn eenzaamheid en ingehouden woede zijn haast tastbaar in de zaal, het gewelddadige verzet tegen zijn klasgenoten beangstigt zelfs zijn enige vriendin Brenda, gespeeld door Roos van der Heijden. “Je hebt iets over je waardoor ik bang voor je ben en tegelijkertijd van je hou. Wie ben je? Weet je dat zelf wel?”, vraagt zij zich af.
Zijn ouders hebben genoeg aan hun eigen problemen. De bank dringt aan op afbetaling van hun schulden. Het onvermogen om te gaan met de situatie leidt tot onmacht en boosheid bij de vader, die als enige antwoord het gebruik van zijn vuisten heeft. “Maak ze bang en hou d’r van. Dat is alles wat ik weet van opvoeden.” En tot eenzaamheid bij de moeder: “het enige wat ik wil is een veilig plekje waar ik samen kan zijn met de mensen van wie ik hou.”
De vader gedraagt zich opvliegend in de rechtbank, hij ontkent alle aanklachten en probeert wanhopig zijn gedrag te vergoelijken: “Ethel en ik hebben alleen elkaar. Ik moet voor mijn gezin zorgen.” De moeder is duidelijk een wrak, zij geeft alleen als antwoord dat ze zich niets herinnert en noemt zichzelf niet veel waard. “Ik heb liever dat hij Lenny slaat dan dat ik dat moet doen. Voor een moeder is het al moeilijk genoeg.” De officier van justitie blijft drammen en drijft de zaak op een spits door getuigen en verdachten en zelfs het slachtoffer onder druk te zetten. De spanning in de rechtbank loopt op en de schok is voelbaar als de waarheid boven tafel komt en het besef zich opdringt van het drama dat zich in het gezin heeft afgespeeld.

Tastbare emoties
Het verhaal wordt langzaam opgebouwd aan de hand van de nagespeelde getuigenissen. Gevoelens zijn soms haast tastbaar en sommige scènes zijn letterlijk aangrijpend. “Dat pesten op het schoolplein, dat greep me wel aan”, zei iemand uit het publiek tijdens de pauze.
De spelers schuwen emoties niet. Maar hoe ernstig het thema ook is, echt zwaar is het stuk ook weer niet. Grote jongens huilen Niet is gewoon een uitstekend gespeelde toneelproductie, waarvan de verhaallijn goed in elkaar steekt en de spanning langzaam wordt opgebouwd. Totdat het verhaal eindigt in een onverwachte, dramatische ontknoping.

Heropvoeringen
De Peelcomedianten voeren de productie Grote jongens huilen Niet komend weekend nog tweemaal op: vrijdag 6 april en zaterdag 7 april in het cultuurcentrum Martien van Doorne, Martinetplein 1 in Deurne. Beide voorstellingen beginnen om 20.15 uur.

Bovenstaande foto: Lenny Barnes, een rol van Michiel van den Boogaart (m), probeert zijn woede te beteugelen terwijl hij op het schoolplein het slachtoffer wordt van pesterijen door zijn klasgenoten onder toeziend oog van zijn vriendin Brenda, gespeeld door Roos van der Heijden (r). (Foto: Hein van Bakel)

Onderstaand meer foto's van de voorstelling. (Foto's: Hein van Bakel)

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Levens, gewijd aan de vrije kunsten DEURNE – Beeldhouwer Joep Coppens wordt volgend jaar 80 jaar en viert met de zondag 12 mei te openen expositie 3x Coppens in Beeld dat hij zestig jaar geleden zijn... 10 mei 2019 - 10:43
Trijntje Oosterhuis op Royal Music Night DEURNE – Ook dit jaar is de Oranjevereniging er weer in geslaagd om twee topartiesten naar Deurne te halen voor The Royal Music Night op vrijdag 26 april: Trijntje Oosterhuis... 26 januari 2019 - 11:31
Lezingenreeks Helenaveen van Toen HELENAVEEN – Ook in 2019 wordt in Helenaveen de historische lezingenreeks voortgezet. In de eerstvolgende aflevering op maandag 28 januari vertelt Joop Hendrix uit Helmond over vliegtuigcrashes in de Peel... 25 januari 2019 - 09:13
Mooiste Modernisten in De Wieger DEURNE - Van 20 januari tot en met 5 mei 2019 is op de bovenverdieping van Museum De Wieger een selectie uit de eigen collectie van het museum te zien... 17 januari 2019 - 10:54
Debuutsingle Natasja Poels in stijl gepresenteerd DEURNE – Trots op Jou. Zo heet de debuutsingle van de Deurnese zangeres Natasja Poels. De single werd gisteren gepresenteerd in de zaak van haar zus Ramona in Deurne: Koonings... 7 december 2018 - 08:41
Kunstenaars pakken extra uit in themajaar DEURNE/ASTEN - Kunstenaars die zijn aangesloten bij Stichting Open Atelier Dagen Deurne-Asten gaan komend jaar naast het reguliere evenement hun atelier vaker openstellen. Dit in het kader van het themajaar... 6 december 2018 - 11:54