Bestuursleden van de Nacht van het Witte Doek met enkele oprichters. Van links naar rechts Theo Hikspoors, Willy Koppens, Henry van den Berkmortel, Pieter Verstegen (voorzitter), Jan van den Heuvel, Theo Albers, Maarten van Hout en Appie Louwers.

Jarig filmfestival pakt groots uit

donderdag 25 augustus 2016 - 08:53|Willie Thijssen

DEURNE - Filmfestival Nacht van het Witte Doek begint vanavond aan de 25ste editie. Dan trekt een groep van 95 filmliefhebbers in een soort pelgrimstocht door Deurne om op vijf verschillende locaties de film The Way te kijken. Deze extra - volledig uitverkochte - filmavond is één van de extraatjes in het kader van het zilveren jubileum. Het festival wordt vrijdag op de Markt om 21.00 uur officieel geopend met een lichtkunstwerk en de onthulling van een jubileumtegel. Aansluitend wordt om 21.15 uur de nieuwste James Bond-film Spectre vertoond. Vrijdagavond, zaterdag en zondag zijn er op diverse locaties talloze evenementen en zijn er uiteraard volop films te zien.

'We zijn bijzonder in het gewoon zijn'

De pelgrimstocht, vanavond donderdag 25 augustus, vormt het voorafje van het filmfestival. The Way gaat over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Aan het begin van de avond starten tachtig filmliefhebbers, verdeeld over vier groepen, met hun eigen camino. Ze lopen van de ene naar de andere locatie en kijken telkens naar een deel van de film. Uiteindelijk komen alle groepen samen in de Willibrorduskerk, zoals ook de tocht voor de echte pelgrims eindigt in de kathedraal van Santiago de Compostella. In de kerk aan de Markt wordt dan gezamenlijk het laatste deel van de film bekeken.
Deze extra activiteit is georganiseerd door de oprichters van de Nacht van het Witte Doek. De groep, ook wel bekend als 't Stief, stond in 1991 (25 jaar geleden) aan de wieg van de allereerste 'Nacht'. Ze hadden 3.500 gulden verdiend met een cd vol carnavalsliedjes. Met dat geld werd de eerste Nacht van het Witte doek georganiseerd. Tijdens de eerste editie werden vijftien films vertoond. Hoofdfilm was The Blues Brothers.

Samenwerking
25 jaar later bestaat het festival nog altijd en is het springlevend. Thema van de komende editie is De nacht is Zilver. Pieter Verstegen is zo'n tien jaar voorzitter. Volgens hem is de Nacht van het Witte Doek een evenement dat dicht bij Deurne staat. "Het is iets van de gemeenschap. We bieden voor elk wat wils. We zijn al die jaren ook heel gewoon gebleven. We zijn niet zo elitair of gelikt als andere filmfestivals. We zijn bijzonder in het gewoon zijn." Als voorbeeld noemt Verstegen de promotieborden langs verschillende invalswegen: "Geen moderne doeken of banners, maar houten platen die door onze vrijwilligers zijn gemaakt en geplaatst. Ik weet zeker dat sommige palen ook al 25 jaar meegaan. We organiseren het festival elk jaar met weinig middelen."
De organisatie zoekt meer en meer de samenwerking met andere instanties en verenigingen in Deurne. Het aantal filmlocaties is de laatste jaren uitgebreid met onder meer de Ossenbeemd, De Wieger, de Willibrorduskerk, het Rijtven en jongerencentrum De Roos. Dit jaar zijn ook de basisscholen, de Lionsclub, VVV Deurne en het Toon Kortoomspark partijen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het programma. Verstegen: "Het is dit jaar het Toon Kortoomsjaar. We willen dat idee graag een podium geven. Zondagmiddag wordt de film Help de dokter Verzuipt vertoond in het cultuurcentrum. Op deze manier proberen we onze tentakels in de samenleving te borgen."
Ook particulieren ondersteunen het filmfestival. Ze kunnen met een donatie 'vriend' van de Nacht van het Witte Doek worden. "Ik schat dat we er zo'n 150 hebben. Voor hen organiseren we speciale voorstellingen zoals de vertoning van de film Café Derby op zaterdag", aldus de voorzitter.

Lichtkunstwerk
De officiële opening van het filmfestival is vrijdag om 21.00 uur. Burgemeester Hilko Mak onthult die avond samen met voorzitter Pieter Verstegen een herdenkingstegel die gemaakt is door Heleen Jurgens-Embregts uit Asten. Aansluitend wordt een lichtkunstwerk vertoond dat de Markt van Deurne moet omtoveren in een spetterend decor. Het ontwerp is van lichtarchitect Jolanda Tielens uit Deurne, die eerder al actief was op lichtfestival Glow in Eindhoven. Het publiek maakt vrijdagavond deel uit van het kunstwerk. Het dragen van witte kleding zal het effect vergroten.
Na deze officiële momenten wordt om 21.15 uur op de Markt de nieuwste James Bond-film Spectre vertoond. Dat is de openingsfilm van het filmfestival. Gelijktijdig zijn in De Wieger Suffragette en in het cultuurcentrum The Revenant te zien.

Filmprogramma
Voor de zaterdagavond is ervoor gekozen om de films op verschillende tijdstippen te laten beginnen, zodat de mogelijkheid bestaat om twee films na elkaar te bekijken. Gestart wordt in de binnenlocaties met de films The Imitation Game in OJC De Roos, Spotlight in de Willibrorduskerk en Jimi: All is by my Side in muziekcafé Tam Tam. Op die avond zal de door het publiek gekozen film ‘Pirates of the Curse’ vertoond worden in het cultuurcentrum.
Op de buitenlocaties gaat het vanaf 21.15 uur verder met onder meer De Helleveeg op de Markt. Deze film speelt zich af in Brabant. Voor de opnames werd ook in Deurne gefilmd. Verder kan in de buitenlucht nog gekeken worden naar de films Leviathan bij De Wieger, Kingsmen: The Secret Service op de terrassen van The Ocean/D’n Borrel en naar Rams bij de Ossenbeemd.
Op de zondagmiddag staan traditiegetrouw weer de kinderfilms centraal met onder meer Binnenste Buiten, Cinderella, Buurman en Buurman en The Good Dinosaur. Deze laatste film wordt vertoond in het Rijtven. Op de zondagmiddag zal in het kader van het Toon Kortooms-jaar Help de dokter Verzuipt in de grote zaal van het cultuurcentrum worden vertoond. Aanvang 13.00 uur. Om 15.30 uur is de première van de film Nep van filmmaker Rob Smit en vier leerlingen van het Peellandcollege.

Monic Hendrickx
Succesvolle initiatieven uit het (recente) verleden worden in deze zilveren editie herhaald, zoals de filmquiz en De Nacht draait Door. Dit jaar schuift actrice Monic Hendrickx, die vanaf haar zevende in Deurne heeft gewoond en oud-leerlinge van het Peellandcollege is, aan bij de Nacht draait Door-tafel. Ze speelde in films als De Poolse Bruid en Kenau. Voor haar hoofdrol in de tv-serie Penoza ontving Hendrickx in 2013 haar vierde Gouden Kalf.
Ook de Deurnese filmproducent René Goossens is een van de gasten van De Nacht draait Door. Andere gasten zijn filmproducent Maudy van Bree uit Deurne, mede-oprichter van het filmfestival Henry van de Berkmortel en Fleur van Ooij, Fleur Mennen en Jac Engels van het Peellandcollege die hebben meegewerkt aan de film Nep. Singer-songwriter Erwin van de Weijer treedt ook op. De Nacht draait Door begint zaterdag om 17.00 uur in het cultuurcentrum en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Kindergala
Mede door de ondersteuning van de Lionsclub Deurne worden tijdens deze editie verschillende elementen toegevoegd aan het programma, zoals de cultuur- en boekenmarkt op zondagmiddag op het Martinetplein en een nieuw Food Event op de Markt op de zondagmiddag. De opbrengst gaat naar de stichting Energy4All. Dankzij deze steun aan Energy4All komt Jochem van Gelder, als ambassadeur van deze stichting, op zaterdagmiddag het Kindergala, presenteren. Tijdens dit kindergala zullen de genomineerde filmpjes die de kinderen van de basisscholen van Deurne tijdens het filmproject hebben gemaakt, vertoond worden en zullen de uiteindelijke prijswinnaars bekend worden gemaakt. Dit zal op de zaterdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur plaatsvinden in het cultuurcentrum. De entreeprijs die hiervoor gevraagd wordt zal eveneens ten goede komen aan Energy4All. Alle filmpjes die tijdens het filmproject gemaakt zijn zullen op de zondagmiddag doorlopend vertoond worden op een locatie in de Stationsstraat.

Zie voor een uitgebreid programma ook: www.nachtvanhetwittedoek.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kerstverhaal: Een eigentijds verhaal Het is 23 december, 2020 het is kil buiten en een dampige mist hangt rond de lichtjes in de straat. Overal twinkelen rijkelijk de lichtjes in de voortuinen en als... 23 december 2020 - 11:40
Kerstverhaal: Kerstmis, feest voor jong en oud ‘Dit jaar laat ik de kerst aan me voorbijgaan’, verzucht Leen. De jaren beginnen te tellen en ze heeft al zo veel Kerstmissen meegemaakt dat ze er een beetje klaar... 23 december 2020 - 11:35
Herfstvakantie in de bieb REGIO - In de herfstvakantie heeft Bibliotheek Helmond-Peel weer een gevarieerd vakantieprogramma opgesteld. Er is in Asten, Deurne en Someren van alles te beleven voor jong en oud. Zo kan... 14 oktober 2020 - 14:12
Passieconcert in Willibrorduskerk DEURNE – De gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes verzorgt zondag 8 maart samen met koperensemble Per Sonare een Passieconcert in de Willibrorduskerk in Deurne. Gezangen over lijden en beproeving staan centraal... 6 maart 2020 - 16:43
Kommer & Kwijl in beeld DEURNE – Carnaval in Deurne werd vrijdagavond 21 februari afgetrapt met Kommer & Kwijl; een activiteiten van de PR|Cie. Negen Deurnese artiestengroepen trokken van kroeg naar kroeg om een kort... 22 februari 2020 - 10:26
Waar naar toe met carnaval? DEURNE – Het is weer carnaval. De carnavalsverenigingen en horecagelegenheden in Deurne en omgeving hebben een vol carnavalsprogramma met meezingevenementen, optochten, muziek, carnavalsvieringen en -concerten, etcetera. Carnaval in Deurne barst... 21 februari 2020 - 11:36