Een beeld dat we de komende jaren veel gaan zien: bouwvakkers die druk in de weer zijn. (Foto: Hein van Bakel)

1800 nieuwe woningen in Deurne

donderdag 18 maart 2021 - 11:32|Bram Vannisselroij

DEURNE – In de gemeente Deurne is er net als in de rest van Nederland een enorm tekort aan (betaalbare) woningen. Wethouder Helm Verhees maakte daarom vorige week de ambitieuze woningbouwplannen van de gemeente bekend. In totaal moeten er binnen tien jaar 1800 huizen verrijzen. Voor 1200 van deze woningen liggen de plannen al klaar.

Het is goed nieuws voor woningzoekenden die in Deurne willen blijven of komen wonen, een huis vinden is schier onmogelijk of je moet over hele diepe zakken beschikken. Het overbieden is ondertussen ook in onze gemeente gemeengoed geworden. Dat betekent voor starters dat het vaak onbegonnen werk is om een betaalbaar huis te vinden.

Ook voor ouderen die kleiner willen gaan wonen is bijna geen geschikte woning te vinden. Daar lijkt nu enigszins verandering in te komen. Vorig jaar werden er 103 nieuwe woningen opgeleverd. Binnen twee jaar moeten er nog eens 400 bijkomen. Daarnaast zijn er al 800 aanvragen binnengekomen voor nieuwbouwhuizen. Die moeten binnen drie of vier jaar klaar zijn is de verwachting.

In beeld
Verhees: “Voor de iets langere termijn hebben we daarnaast nog eens 600 locaties in beeld waar huizen kunnen komen.” De locaties zijn nog niet (allemaal) bekend, wel zegt Verhees dat ze ‘nagenoeg allemaal’ binnen Deurne-kern zullen worden gebouwd. “We gaan echt niet ieder klein hoekje in Deurne volbouwen, maar we willen wel iedere plek die geschikt is benutten.” De locaties die Deurne op het oog heeft zijn niet de gemakkelijkste, benadrukt Verhees. “Ze vergen zorgvuldigheid en dus tijd. Bijvoorbeeld als het gaat om de aanvragen van de vergunningen, het overleg met omwonenden en het toetsen van een project: voldoet het aan alle regels?”

Bijbenen
De gemeente kan alle projecten, aanvragen en overleggen met omwonenden en projectontwikkelaars eigenlijk niet aan, en daarom trekt Deurne 500.000 euro uit voor ‘extra handjes’ om alles in goede banen te leiden. En dat is bittere noodzaak vindt Verhees. “Er komen veel meer plannen binnen dan we kunnen bijbenen en we bouwen nu een achterstand op. Terwijl we juist moeten versnellen, want er is een groot tekort aan woningen.” Naast woningbouwprojecten gaat de extra mankracht ook aan de slag met initiatieven van bedrijven, de aanleg en uitgifte van bedrijventerreinen en bijvoorbeeld de spoortunnel.

Tags