Noord-Brabant laat opnieuw een stijging zien in het aantal autobranden. (Archieffoto: Bram van Oosterhout)

Opnieuw stijging autobranden Brabant

maandag 11 januari 2021 - 11:50|

REGIO - Ook dit jaar is er in Noord-Brabant weer een stijging te zien in het aantal autobranden tijdens de jaarwisseling. Gingen er in 2019 36 voertuigen in vlammen op, in 2020 was dat een aantal van 49.

Mede door de lockdownmaatregelen en het vuurwerkverbod kende Nederland een relatief rustige jaarwisseling. Toch zagen maar liefst vijf provincies, waaronder Noord-Brabant het aantal autobranden tijdens de afgelopen oud en nieuw toenemen in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek dat Univé uitvoerde in samenwerking met alarmeringen.nl.

Landelijke daling
Dat de overgang naar 2021 kalmer verliep dan het jaar ervoor laat het aantal autobrandmeldingen duidelijk zien. Met 334 gemelde voertuigen lag het aantal branden in heel Nederland een kwart lager dan het voorgaande jaar. De afgelopen jaren nam het geregistreerd aantal autobranden tijdens nieuwjaar steeds toe. Dat de daling vanwege de lockdownmaatregelen eerder een incident dan een definitieve trendbreuk lijkt te zijn, laten de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant zien. In deze regio’s nam ook dit jaar het aantal autobranden toe.

Opmerkelijke stijger
De opmerkelijkste stijger is onze provincie. Het aantal meldingen steeg met ruim een derde. Na 36 autobranden vorig jaar gingen nu bijna vijftig auto's in rook op. Die statistiek zet de provincie op de tweede plaats in het meldingsoverzicht, nog voor Noord-Holland, waar Amsterdam toe wordt gerekend. Een fijne daler is de provincie Zeeland, daar gingen 'slechts' twee auto's in vlammen op.

Claims
Vorig jaar ontving Univé ruim dertig claims van schade door autobrand. Met een tussenstand van 25 meldingen verwacht de coöperatie dit jaar op eenzelfde aantal uit te komen. 'Dat er dit jaar over het geheel minder auto's zijn uitgebrand tijdens nieuwjaar is natuurlijk een fijne constatering,' stelt Marco Nanne, directeur Univé Schade. 'Dat zo'n dertig van onze klanten hun auto niet veilig hebben kunnen parkeren tijdens oud en nieuw blijft echter treurig. Net als ieder soort vandalisme betekent het opzettelijk in brand zetten van een auto gewoon een onnodige schade die nadelig bijdraagt aan de premiestelling van verzekeraars,' aldus de bestuurder. 'Hopelijk is het afgelopen nieuwjaar een keerpunt en kunnen we ons vooral richten op schade die we echt niet kunnen voorkomen.'

Tags