Voorzitter Martha Verhees en bestuurslid Monique van der Wallen in de speel-o-theek. (Foto: Hein van Bakel)

Het speelgoedwalhalla voor elk kind

woensdag 16 december 2020 - 15:38|Bram Vannisselroij

SINT JOZEFPAROCHIE – Het moet de droom voor elk kind zijn; om de paar weken nieuw speelgoed uitzoeken. Bij Speel-o-theek Leentjesbuurt in ’t Hofke van Marijke in Sint Jozefparochie kan het al veertig jaar. Een groot feest, zoals na de grote verbouwing in 2011, zit er vanwege de coronamaatregelen niet in. Toch willen ze stilstaan bij deze mijlpaal. “We halen er zoveel voldoening uit.”

Een soort bibliotheek, alleen dan voor speelgoed. Zo kun je Speel-o-theek Leentjesbuurt het best omschrijven. Voorzitter Martha Verhees is al 31 jaar werkzaam voor de stichting. Haar collega-bestuurslid Monique van der Wallen inmiddels alweer 9 jaar. En nog steeds zorgen ze er samen met 7 andere vrijwilligers met veel plezier voor dat het speelgoedwalhalla up-to-date is en dat alles compleet blijft. “We kopen alles nieuw in. Veel mensen denken dat we het speelgoed krijgen of tweedehands ergens vandaan halen, maar dit is niet het geval. Als spullen verouderd zijn of te weinig worden uitgeleend dan verkopen we ze”, legt Monique uit.

Het resultaat mag er zijn. Als je dieper en dieper het gemeenschapshuis inloopt, achter een onopvallende deur ligt het speelgoeddomein verstopt. Een soort heiligdom voor kinderen. Enorme rekken met speelgoed in alle vormen en maten. “Ik zal je een voorbeeld laten zien”, zegt Martha met een twinkeling in haar ogen. Ze pakt enthousiast een plastic krat uit het rek alsof het geen speelgoed betreft, maar het Perkament van Chinon. De inhoud valt niet tegen. In de opbergbox zit Tolo, een soort onverwoestbaar speelgoed waar je met een bulldozer nog geen schade aan toe kan brengen. “Dit verkopen ze niet bij Bol.com. Het is erg populair bij scholen en kinderdagverblijven en gaat jarenlang mee.”

Toch is het niet alleen degelijk speelgoed dat de ruimte vult. “Je moet ook met de tijd meegaan en de trends volgen”, vult Monique aan. “Dit alles gaat in overleg met onze leden.” Zo zijn er ook tal van Barbie-poppen- en spullen, een ruime voorraad aan playmobile, duplo, puzzels enzovoorts. Er is zelf een Nintendo Switch te leen. 

Leerhulpmiddelen
De stichting richt zich op kinderen van 1 tot en met ongeveer 10 jaar. Daarnaast is er speelgoed te leen voor kinderen die wat extra hulp nodig hebben, denk hierbij aan leerhulpmiddelen. Maar ook voor kinderen met een motorische achterstand of voor kinderen met bijvoorbeeld het downsyndroom is er veel keuze.

Het mag dan ook geen wonder heten dat het aantal leden blijft groeien. Monique: “Toen ik hier negen jaar geleden begon hadden we zestig leden. Nu zitten we al ruim boven de honderd.” De laatste jaren stopten de speel-o-theken in Gemert-Bakel en Asten. De kinderen, ouders en vaak ook grootouders uit de gehele regio weten het kinderparadijs in Deurne inmiddels te vinden. Toch is groei geen doel op zich, zeker gezien de beperkte opslagruimte. Ondanks het coronavirus bleef het ledenaantal stabiel. Volgens Monique kwamen er zelfs enkele nieuwe leden bij.

'Je moet ook met de tijd meegaan en de trends volgen'

Het idee voor de speel-o-theek ontstond 40 jaar geleden vanuit de basisscholen en de gemeente Deurne. Later ging de stichting Leentjesbuurt zelfstandig verder. De leden betalen jaarlijks 30 euro contributie. Speelgoed kan drie weken worden geleend, met de optie om eenmalig te verlengen. De vrijwilligers houden scherp toezicht dat de spullen compleet en schoon worden teruggebracht. Elk onderdeeltje wordt dan ook gemerkt met de afkorting SOT. Een tijdrovend klusje. “Sotten noemen we dat. Als de leden iets terugbrengen dan tellen we alles, behalve de kralen van een telraam”, lacht Monique

Bewuster kiezen
De coronacrisis zorgt ervoor dat de bezoekers korter in de speel-o-theek zijn en bewuster kiezen. Ook zijn de legpuzzels en de gezelschapspellen niet aan te slepen vertelt Monique. “Door de verscherpte coronamaatregelen zullen we na vandaag (maandag red.) wel enige tijd dicht moeten. Dat is jammer, maar begrijpelijk”, vindt Martha. De speel-o-theek is waarschijnlijk pas in januari weer open. Daardoor zit een groot jubileumfeest zoals in 2011 na de verbouwing met een clown en andere festiviteiten er niet in. De leden krijgen als aandenken wel allemaal een legpuzzel.

De normale openingstijden zijn woensdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur en woensdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Tijdens de schoolvakanties zijn ze gesloten.
 

Tags