Kabinet lanceert corona-app

woensdag 14 oktober 2020 - 12:49|

REGIO - Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de Coronamelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Het kabinet wil benadrukken dat het downloaden van de app altijd vrijwillig is.

De app werkt als volgt: Hij stuurt je een melding als je langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en of je je kan laten testen. Zo weet je na een melding dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je je ziek voelt.

Aanvulling
Coronamelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app weet niet wie of waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat je je blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen.

Weetjes
Het gebruik van de appis altijd vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken of te laten zien om ergens toegang te krijgen. CoronaMelder vraagt je niet om persoonsgegevens. De app weet dus niet je naam, niet je e-mailadres en niet je telefoonnummer. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie of waar je bent.

Meer informatie
In de landelijke campagne wordt de app onder de aandacht gebracht. Ook vind je op www.coronamelder.nl meer informatie.

Tags