Ziekenhuismedewerkers Elske Berkvens (l) en Hester van Groningen.

Corona-nazorgtraject in Elkerliek

donderdag 18 juni 2020 - 12:15|

PEELREGIO – Het Elkerliek ziekenhuis heeft met verschillende partners in de zorg een gezamenlijke aanpak ontwikkeld voor de nazorg van coronapatiënten. Na hun ontslag uit het ziekenhuis zijn deze patiënten vaak verzwakt en kampen met uiteenlopende klachten. 

Sinds begin april bestaat er al een nazorgtraject in het Elkerliek ziekenhuis. Coronapatiënten worden twee weken na hun ontslag gebeld, om te controleren of ze de juiste ondersteuning krijgen en of er problemen zijn. Zo nodig wordt professionele zorg ingeschakeld. De afgelopen weken is de nazorg geoptimaliseerd en is er een gezamenlijke aanpak ontwikkeld met diverse zorgpartners. Zoals huisartsen, revalidatie- en sportartsen, longartsen, specialisten op het gebied van ouderenzorg en thuiszorg. De nazorg vindt zoveel mogelijk thuis plaats. Alleen in ernstige gevallen blijft de longarts hoofdbehandelaar en worden patiënten in het ziekenhuis gecontroleerd. Wekelijks vindt een overleg plaats waarbij ingewikkelde problemen bij patiënten met elkaar besproken worden. 

Nazorg app
Een corona-nazorg app geeft ondersteuning tijdens het traject. Via de app krijgen patiënten informatie, praktische tips en oefeningen voor hun herstel. Daarnaast geeft de app aan of en wanneer hulp ingeschakeld moet worden.
“Bij het eerste telefooncontact blijken veel mensen nog klachten te hebben”, vertelt een van de zorgpartners, fysiotherapeut Elske Berkvens. “Ze zijn emotioneel, conditioneel beperkt, hebben vaak last van heesheid, smaak- en geurproblemen. Tijdens die gesprekken kunnen we constateren bij welke zorg mensen baat kunnen hebben. Na zes tot acht weken nemen we opnieuw contact op om te vragen hoe het met de patiënt gaat, hierbij is ook een longarts betrokken.”
De app komt volgens Berkvens echt tegemoet aan een behoefte. “Patiënten krijgen deze mee bij het ontslag om hun herstel te bevorderen. De app wordt veelvuldig gebruikt, zowel door patiënten die opgenomen zijn geweest als door mensen die thuis corona uitgezeten hebben.”

Inzicht
Longarts Hester van Groningen heeft de afgelopen periode veel te maken gehad met coronapatiënten. “Welke schade het coronavirus achterlaat is nog niet voldoende bekend. Van patiënten die op de IC hebben gelegen weten we dat ze lange tijd nodig hebben voor herstel. Van degenen die op andere afdelingen hebben gelegen en patiënten die helemaal niet opgenomen zijn geweest, is dit nog onduidelijk. Door regelmatige contacten met patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen zijn en het bijhouden van die informatie hopen we hier beter inzicht in te krijgen.” 

Tags