Het Hofke van Marijke.

Wijk Sint Jozef aan de slag voor Hofke 2.0

donderdag 4 juni 2020 - 09:46|Ine van Hal

SINT JOZEFPAROCHIE – De inwoners van Sint Jozefparochie kunnen aan de slag met een nieuwe uitdaging: het behoud van hun gemeenschapshuis het Hofke van Marijke. Wijkraad Sint Jozef ziet kansen, onder meer in een strategische denktank, een nieuwe visie en een nieuw bestuur voor een Hofke 2.0. De aanleiding is het besluit van het voltallige huidige bestuur om half juli haar taken neer te leggen. 

De vier bestuursleden van het Hofke van Marijke hebben na vijf jaar besloten gezamenlijk te stoppen. Een van de redenen is dat ze al langere tijd tevergeefs op zoek zijn naar nieuwe bestuursleden. Eind mei kregen alle inwoners van Sint Jozefparochie een brief, waarin het bestuur haar besluit te kennen gaf. Voorzitter Farley Zuidema van Wijkraad Sint Jozef: “Dit is iets wat je al langer aan ziet komen, maar waarvan je hoopt dat het niet zal gebeuren. Het Hofke van Marijke is onmisbaar, niet alleen voor de wijk, maar ook voor alle sociaal maatschappelijke activiteiten die er plaatsvinden vanuit de hele gemeente Deurne.”
Wijkraad Sint Jozef heeft zich tot taak gesteld samen met de inwoners op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. “Gelukkig krijgen we niet alleen verbaasde reacties, maar bereiken ons ook veel positieve geluiden”, aldus Zuidema. Bij de wijkraad druppelen volgens de voorzitter reacties binnen als: “Dit laten we niet gebeuren” en “het Hofke hoort bij Sint Jozefparochie.”
Zuidema: “Natuurlijk vind ik het jammer dat de huidige bestuursleden stoppen. Maar ik kijk met bewondering naar hun inzet van de afgelopen vijf jaar. Er is enorm veel bereikt en ‘ons’ Hofke, het hart van onze wijk, heeft een flinke opfrisbeurt gehad.”

Enquête
Inmiddels is de wijkraad druk bezig om samen met het huidige bestuur een en ander in goede banen te leiden, te inventariseren en uit te zoeken hoe het Hofke van Marijke toekomstbestendig kan blijven. In eerste instantie wordt er gezocht naar nieuwe bestuursleden. Daarnaast streeft de wijkraad ernaar op interim-basis een ‘strategische denktank’ op te zetten. Zuidema denkt daarbij aan een club van zo’n drie of vier personen. “Mensen die met een creatieve, iets meer ondernemende, blik kunnen bekijken hoe we het Hofke langdurig rendabel kunnen exploiteren. We hopen dat een aantal mensen samen met ons de handschoen op wil pakken om een nieuwe visie neer te leggen voor een nieuw bestuur en een Hofke 2.0. De noodzaak is er: het huidige bestuur is echt op. Het zou heel mooi zijn als zich bijvoorbeeld een stagiair Marketing en Communicatie bij ons zou melden. Die zou er een mooi stageplek aan hebben.”
Verder zal de wijkraad binnenkort een enquête uitzetten in Sint Jozefparochie waarin inwoners gevraagd worden mee te denken over het Hofke 2.0. “We denken bijvoorbeeld na over een opzet waarbij voor het Hofke van Marijke diverse commissies worden opgericht, zoals een activiteitencommissie, een marketingcommissie, een vastgoed-adviescommissie enzovoort. Door taken te verdelen worden de lasten voor nieuwe bestuursleden ook minder zwaar en wordt het Hofke nog meer dan nu van ons allemaal. We willen zeker ook kijken naar wat jongeren belangrijk vinden.”

Financieel gezond
Het Hofke van Marijke is volgens Zuidema momenteel financieel gezond. “Voor de toekomst zal steun vanuit de gemeente Deurne en de inwoners onontbeerlijk zijn.” Op lange termijn kan groot onderhoud, zoals vervanging van het dak, de cv-ketel en eventueel een andere inrichting volgens de voorzitter niet uitblijven. De gemeente Deurne inventariseert momenteel de subsidiemogelijkheden voor onder meer de gemeenschapshuizen in de gemeente.
“We hopen in september op een positief besluit,” aldus Zuidema. “Als wijkraad hebben we bij de gemeente aangegeven hoe belangrijk het pand is voor de wijk en de Deurnese gemeenschap. Wethouder Helm Verhees liet onlangs weten dat hij bekend is met het belang van het Hofke, maar hij kon geen toezeggingen doen.”
Zuidema zegt zelf een beetje verbaasd gekeken te hebben naar de lijst van gebruikers van het Hofke van Marijke. “Dat zijn er in totaal ruim dertig. Dat varieert van activiteiten zoals yoga, de duivenclub, een kaartclub, KBO, carnavalsactiviteiten, dagbesteding tot een Repair Café maar ook organisaties zoals Cratosvrienden, De Speuldries en Scouting Sint Jozef. Die zijn zo vanzelfsprekend binnen de wijk, daar sta je bijna niet bij stil maar ook dat zijn gebruikers van het Hofke.”
Een van de problemen is volgens Zuidema dat het Hofke van Marijke zelf weinig mogelijkheden heeft om inkomsten te genereren, mede vanwege het huidige vergunningsbeleid. “Het merendeel van de gebruikers zijn non-profit organisaties en sociaal maatschappelijke instanties, die zelf weinig te besteden hebben. Het huidige beleid is een beetje dubbel; het Hofke krijgt nul subsidie, alleen een renteloze lening in het verleden, maar we mogen zelf geen horeca-activiteiten doen.”

Vrijwilligerstijd
Het streven is volgens Zuidema om zo snel mogelijk een nieuw bestuur samen te stellen met minimaal drie personen, waaronder een voorzitter, secretaris en penningmeester. “Daarnaast willen we inventariseren voor welke activiteiten we eventueel commissies kunnen opzetten.” Verder streeft de wijkraad ernaar in oktober met de ‘strategische denktank’ aan de slag te kunnen gaan. Het huidige bestuur bestaat uit vier personen, die zich de laatste vijf jaar voor het Hofke van Marijke ingezet hebben. Samen met enkele vaste medewerkers en een aantal vrijwilligers. “We merken wel dat vrijwilligerstijd steeds kostbaarder wordt. Daar willen we voor een nieuw bestuur inpassing aan geven”, aldus Zuidema. Wijkbewoners en andere belangstellenden kunnen voor meer informatie en om zich aan te melden voor een functie in het bestuur of in een commissie terecht op: www.sintjozefdeurne.nl.

Tags

Gerelateerde nieuwsberichten

't Verzetje pakt toertochten weer op DEURNE - Wielertoerclub 't Verzetje in Deurne houdt zondag 5 juli drie toertochten over 116, 100 en 72 km. Alle groepen vertrekken bij het Cratoscentrum, Rembrandt van Rijnstraat 5 in... 3 juli 2020 - 10:33
Ondernemerscafé sluit seizoen online af DEURNE – Het Ondernemerscafé Deurne sluit op dinsdag 7 juli om 21:00 uur traditioneel, voor de zomerstop, af met een bomvolle editie. Vanwege het succes van de vorige live-uitzending heeft... 3 juli 2020 - 10:10
Speeltuin de Speuldries is weer open SINT JOZEFPAROCHIE - Speeltuin de Speuldries in Sint Jozefparochie is weer open. Wel wordt van de bezoekers verwacht dat ze zich houden aan de regels van het RIVM. Dat houdt... 3 juli 2020 - 10:05
Weer vertraging voor spoortunnel DEURNE - De aanleg van de spoortunnel bij de Binderendreef in Deurne loopt weer een jaar vertraging op. Voor de bouw van de spooronderdoorgang is een treinvrije periode nodig. Wethouder... 3 juli 2020 - 09:32
Kermissen Zeilberg, Liessel en Helenaveen gaan door DEURNE – De kermissen in Zeilberg (1 tot en met 4 augustus), Liessel (29 augustus tot en met 1 september) en Helenaveen (12 tot en met 15 september) mogen van... 30 juni 2020 - 19:24
Fietser gewond na aanrijding in Deurne DEURNE - Een fietser is zaterdagochtend gewond geraakt nadat deze in de Sint Jozefstraat in Deurne door een auto werd geschept. Het ongeval gebeurde rond 11.15 uur. De automobilist zag... 27 juni 2020 - 13:17