Sachapen gaan binnenkort het gras weggraven in de afgebrande Peel.

Schapen gaan grazen voor natuurherstel in de Peel

donderdag 28 mei 2020 - 13:01|

DEURNE – Boswachters en ecologen hebben de afgelopen weken inventarisaties uitgevoerd naar de door de brand veroorzaakte natuurschade in de Deurnsche Peel. Zodra het veilig is voor de dieren gaat Staatsbosbeheer schapen uitzetten in het afgebrande gebied. De begrazing dient om te voorkomen dat gras en snel groeiende planten als het pijpenstrootje en de adelaarsvaren er gaan woekeren. Door de natuur open te houden kunnen hoogveensoorten zoals veenmos beter gedijen. 

Op diverse plaatsen smeult het veen nog en dat kan nog enkele weken duren. Staatsbosbeheer houdt de situatie dagelijks in de gaten. Smeulende veenhopen worden uit elkaar getrokken en randen van gebieden met smeulend veen worden nat gehouden. Waar nodig wordt de brandweer opgeroepen.
Door voertuigen die ingezet werden om de brand te blussen is schade onstaan aan de Soeloopkade, die dwars door het gebied loopt. Staatsbosbeheer gaat binnenkort beginnen met het herstellen van de kade. Ook zullen alle bomen die langs wegen, paden en kades staan de komende tijd gecontroleerd worden. Bomen die door de brand zodanig beschadigd zijn dat ze om kunnen vallen worden gerooid. 

Filpjes en excursies
Boswachter Lieke Verhoeven zegt zich te realiseren dat mensen nieuwsgierig zijn naar hoe de Deurnsche Peel er nu uit ziet. Niettemin adviseert ze iedereen de afsluitingen te respecteren. Het kan nog steeds gevaarlijk zijn in het afgebrande gebied doordat smeulend veen oplaait. Het inademen van de rook is volgens de boswachter bovendien slecht voor de gezondheid. Om omwonenden en andere belangstellenden toch op de hoogte te houden van het natuurherstel, plaatst ze regelmatig foto’s en filmpjes op www.boswachtersblog.nl/noord-brabant en op andere sociale media. Zodra de situatie veilig is en de coronamaatregelen het toelaten zullen er volgens de boswachter excursies georganiseerd worden.

Tags
Meer media