De tweede editie van de show Exclusive Excelsior in 2018 in het cultuurcentrum in Deurne.

Honderd jaar Excelsior Zeilberg

donderdag 28 mei 2020 - 10:11|

ZEILBERG - Muziekvereniging Excelsior Zeilberg bestaat dit jaar honderd jaar. Het jubileum zou op pinkstermaandag 1 juni, precies een eeuw na de oprichting, op feestelijke wijze gevierd worden in De Muziekmeule. Alle jubileumactiviteiten zijn uitgesteld. In het kader van het honderdjarige bestaansjubileum is een filmpje gemaakt van de geschiedenis van Excelsior Zeilberg. Bekijk de jubileumfilm onder de tekst.

Komend pinksterweekend stond de officiële jubileumviering op het programma en in oktober zou de muzikale show Exclusive Excelsior: a Century of Music uitgevoerd worden in het cultuurcentrum in Deurne. In verband met de coronacrisis zijn alle jubileumactiviteiten uitgesteld tot volgend jaar. Bestuurslid Lowie Claessens: “Vlak voor de crisis hebben we nog een gezellige feestavond gehad. Zo hebben we het jubileum toch een beetje kunnen vieren.”
Muziekvereniging Excelsior bestaat uit een harmonieorkest, slagwerkgroep, muziekkapel en opleidingsgroepen. De vereniging heeft ongeveer honderd leden en bezit een eigen zaal De Muziekmeule. De zaal maakt deel uit van het unieke clubgebouw van de vereniging: de 127 jaar oude molen Maria Antoinette. Het rijksmonument met bijgebouwen is in 2012 gerestaureerd met behulp van vele vrijwilligers. De molen is operationeel, draait en maalt en wordt regelmatig opengesteld voor bezoekers.

Nederlands kampioen
In 1914 werd de parochie Zeilberg gesticht. Zes jaar later namen enkele Zeilbergenaren het initiatief een fanfare op te richten. Het kerkbestuur verstrekte een renteloze lening van 500 gulden. Dat was niet voldoende om alle dertig leden van een instrument te voorzien en pastoor Piggen schonk uit eigen zak 150 gulden extra. Voorwaarde was dat de fanfare vooral kerkelijke en dorpsfeesten zou opluisteren. Het oprichtingsbestuur ging hiermee akkoord mits ook protestantse dorpsgenoten lid mochten worden. Dat vond het kerkbestuur goed.
Tijdens de oorlog lagen de optredens stil, waarna Excelsior vanaf 1947 ging deelnemen aan muziekwedstrijden. Twintig jaar later behaalde de fanfare de eerste prijs op het Nederlands kampioenschap in Leiden. Het winnen van de titel was landelijk nieuws en burgemeester Hoebens ontving na afloop de muzikanten officieel in het gemeentehuis in Deurne.
In 1970 werd de fanfare een harmonieorkest, dat tien jaar later ook ging deelnemen aan muziekwedstrijden. Dit resulteerde onder meer in vier promoties en twee Brabantse kampioenstitels. De harmonie groeide uit tot een gezelschap met ruim tachtig muzikanten. Daarnaast bleef Excelsior actief met optredens binnen de gemeenschap, zoals bij de Sinterklaasintocht en de dodenherdenking en met het verzorgen van serenades en concerten. Hoogtepunten in het honderdjarige bestaan vormden onder meer de viering van het 75-jarige bestaansjubileum met een eigen cd en een optreden in Luxemburg, het concert ter gelegenheid van de viering van 100 Jaar Zeilberg en de eerste editie van Exclusive Excelsior in 2016.
Het harmonieorkest bestaat momenteel uit zo’n veertig muzikanten, die naast klassieke stukken en marsen ook veel lichte muziek en popmuziek spelen. De harmonie treedt gemiddeld zo’n tien keer per jaar op.

Percussie en majoretten
In 1958 werd Excelsior uitgebreid met een drumband. Aanvankelijk ter ondersteuning van fanfare en harmonie bij straatoptredens, later gingen de slagwerkers ook deelnemen aan wedstrijden. De eerste wedstrijd, een concours in Sint Oedenrode in 1966, werd afgesloten met een eerste prijs. In de jaren tachtig werd dat succes voortgezet met diverse eerste prijzen en promoties tot aan de Tweede Divisie. Na een terugval in het ledenaantal begin jaren ’90 sloeg in 1994 een aantal jonge leden een nieuwe weg in. De drumband groeide uit tot een volwaardige slagwerkgroep, die in ruim tien jaar tijd de hoogste divisie bereikte. Als eerste in de regio zette de slagwerkgroep in 2003 een avondvullend theaterprogramma neer.
Tegenwoordig wordt het slagwerk vaak gecombineerd met theater. Maar ook slagwerktechnisch zit het nog goed, zo bleek in 2018 uit een tweede plaats op het Open Nederlands kampioenschap.
Sinds de jaren ’60 is ook muziekkapel De Excelsior Bloazers een van de geledingen van de muziekvereniging. De kapel treedt zo’n tien keer per jaar op, met name in de carnavalsperiode en als hofkapel van De Pottenbakkers.
In 1974 kreeg Excelsior Zeilberg uitbreiding met een majorettegroep. Aanvankelijk liepen de majoretten voorop bij straatoptredens, totdat de groep groot genoeg werd om ook te gaan deelnemen aan wedstrijden. De jeugdafdeling, de miniretten, werd in 1987 eerste op het NK in de Eerste Divisie. De afgelopen twintig jaar grossierden de majoretten van Excelsior Zeilberg in Brabantse en nationale kampioenschappen. Inmiddels is het kampioensteam gestopt en werd de majorettegroep begin dit jaar opgeheven vanwege gebrek aan animo.

Corona
Het bestuur van Muziekvereniging Excelsior bestaat uit Elly Meulendijks namens de majoretten, Simone Verberne, Anne van Dijk, Maria Vinken en de herintreders Theo Aarts en Lowie Claessens. De laatstgenoemden zijn nog niet officieel benoemd als bestuurslid, omdat er vanwege de coronacrisis nog geen jaarvergadering heeft plaatsgevonden. Het bestuur is momenteel vooral bezig te bekijken hoe ze de repetities weer op kunnen starten, nu de maatregelen rondom corona langzaam versoepeld worden. “De muzieklessen zijn digitaal doorgegaan, deze week gaan we die een-op-een opstarten”, vertelt Lowie Claessens. “De slagwerkgroep kan volgende week weer aan de slag, zij hebben geen last van aerosolen (uitgeademde kleine deeltjes, die lang in de lucht kunnen zweven en zo bij inademing andere personen kunnen besmetten, red.). Voor de harmonie is het een ander verhaal. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar besmetting via aerosolen. De resultaten willen we eerst afwachten voordat we de repetities weer volledig gaan opstarten. We zijn nu aan het bekijken hoe we dat het beste kunnen doen. We verwachten niet nog voor de zomervakantie te kunnen starten.”
Ook de wieken van de molen Maria Antoinette hebben een tijd stil gestaan, maar inmiddels draait de molen weer. Met ingang van deze week gaan de molenaars ook weer graan malen. “Alleen het bezoeken van de molen is op dit moment nog niet mogelijk”, aldus Claessens.

Bekijk onderstaand het filmpje dat gemaakt is in het kader van het honderdjarige bestaansjubileum:

Tags
Meer media
Fanfare Excelsior bij de oprichting in 1920. De tweede editie van de show Exclusive Excelsior in 2018 in het cultuurcentrum in Deurne. (Archieffoto: Hein Van Bakel) De tweede editie van de show Exclusive Excelsior in 2018 in het cultuurcentrum in Deurne. (Archieffoto: Hein Van Bakel) De tweede editie van de show Exclusive Excelsior in 2018 in het cultuurcentrum in Deurne. (Archieffoto: Hein Van Bakel)

Gerelateerde nieuwsberichten

Serenade bij De Nieuwenhof DEURNE - Drumfanfare Peelland heeft maandagavond het seizoen afgesloten met een serenade bij De Nieuwenhof in Deurne. Op verschillende plekken heeft de Drumfanfare opgetreden zodat de bewoners veilig vanuit hun... 10 juli 2020 - 14:32
Poppentheater in museumtuin De Wieger DEURNE - In de museumtuin van De Wieger vindt op zondag 12 juli om 13.00 uur én om 14.30 uur een voorstelling plaats van Alda Loeffen. Het poppentheater ‘Toveroma en... 10 juli 2020 - 11:17
Deurnese politiek omarmt uitkomsten onderzoek Verhees DEURNE - Politieke partijen in Deurne stemden dinsdagavond in met de uitkomsten van het rapport over het handelen van wethouder Helm Verhees. Burgemeester Hilko Mak stelde een onderzoek in naar... 10 juli 2020 - 09:48
Expositie Brandemie in leegstaand winkelpand DEURNE – Het coronavirus en de Peelbrand. Op het eerste oog twee totaal uiteenlopende onderwerpen, maar wie verder kijkt ziet ook overeenkomsten. Beide rampen waren de afgelopen maanden namelijk het... 10 juli 2020 - 09:14
Jubilarissen Animato en Vela Monte DEURNE - Zangvereniging Animato heeft tijdens de jaarvergadering een aantal van haar leden mogen feliciteren met hun jubileum. Marjo van den Akker vierde haar 12,5-jarig jubileum bij Vela Monte. Els... 8 juli 2020 - 15:41
In beeld: Afscheidsmusical basisschool D’n Heiakker DEURNE - De leerlingen van groep 8 van basisschool D’n Heiakker hadden er vanwege de coronapandemie eigenlijk niet meer op gerekend. Donderdag 2 juli was het dan toch zover: op... 8 juli 2020 - 15:00