Wethouder Marnix Schlosser na de kranslegging bij het oorlogsmonument in LIessel.

Dodenherdenking zonder publiek

dinsdag 5 mei 2020 - 14:53|Ine van Hal

DEURNE – Aan de vooravond van Bevrijdingsdag worden op maandag 4 mei in heel Nederland de oorlogsslachtoffers herdacht. Ook in de gemeente Deurne werd hierbij stilgestaan, al kon dit niet op de gebruikelijke wijze met bijeenkomsten en gezamenlijk herdenkingen bij de oorlogsmonumenten. Dit jaar werd 4 mei anders gevierd; ingetogen en zonder publiek.

Burgemeester Hilko Mak was maandagavond aanwezig bij een besloten viering in de Willibrorduskerk. De viering was te volgen via een livestream en is terug te kijken op www.kerkdienstgemist.nl.
In zijn toespraak zei de burgemeester ook dit jaar te willen herdenken. “Alle mannen en vrouwen, jong en oud, die hun leven gaven voor onze vrijheid. Niet alleen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in andere oorlogen, waar ook ter wereld, tot op de dag van vandaag.”
De burgemeester vroeg iedereen die de herdenking via de livestream volgde om acht uur twee minuten stil te zijn. Burgemeester Mak: “Dat geeft ons het gevoel dat we samen zijn. Om te laten zien dat de offers die mensen brengen voor de vrijheid niet vergeten zijn. Dat de miljoenen mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord, enkel om wie zij waren, niet in de stilte verdwijnen. Dat de duizenden die na de oorlog vielen een eerbetoon krijgen dat zij verdienen.”
De burgemeester refereerde tevens aan het thema 75 Jaar vrijheid. “In Deurne hebben we het afgelopen jaar geluisterd naar de vele verhalen van mensen, die in de oorlog hun eigen leven in de waagschaal stelden door in het verzet te gaan. Belangrijk is, wat we daarvan geleerd hebben. We gebruiken woorden als naastenliefde, vrijheid, solidariteit en vrijheid van meningsuiting. We moeten ons blijven afvragen hoe we invulling geven aan deze woorden. Wat betekent vrijheid voor ons en hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze vrijheid behouden blijft voor ons en voor onze jeugd. Als de vrijheid op de proef wordt gesteld, moeten we haar nog steviger omarmen.”
Jerom Coppus blies de Last Post na afloop van de twee minuten stilte. Jeroen Vrijnssen las een gedicht voor en pastoor Paul Janssen en dominee Ada Rebel hielden toespraken. Aansluitend legde burgemeester Mak een krans bij het monument in de kerk.

Kransleggingen
Namens het gemeentebestuur van Deurne plaatsten de wethouders eerder op de avond kransen bij de oorlogsmonumenten in Liessel, Zeilberg, Helenaveen en Neerkant. Ook zij toonden hun respect aan de gevallenen, door na de kranslegging twee minuten stilte in acht te nemen. In Zeilberg werd de krans gelegd door wethouder Marinus Biemans. Ook namens Dorpsraad Zeilberg werd een krans bij het monument geplaatst. Een lid van de werkgroep Dodenherdenking Zeilberg las hardop de namen voor van de gevallenen uit Zeilberg. Na de twee minuten stilte werd de Last Post geblazen en het Wilhelmus gespeeld. Dit alles in alle rust en in aanwezigheid van enkel de leden van de werkgroep Dodenherdenking Zeilberg.
In Liessel verzorgde wethouder Marnix Schlösser in alle stilte de kranslegging bij het oorlogsmonument aan de Monseigneur Berkvensstraat.

Filmimpressie
Wethouder Helm Verhees legde kransen bij de monumenten in Helenaveen en Neerkant. Eerder op de dag werd in Neerkant een krans geplaatst namens Leefbaar en Vitaal Neerkant. Diaken Bart Janssen sprak een gebed uit en benoemde de namen van de Neerkantse slachtoffers. De Last Post werd ten gehore gebracht en de vlag werd gehesen. Tevens werd zoals ieder jaar aandacht besteed aan de familie Wals als oorlogsslachtoffers in het recente verleden. Dit alles gebeurde op verschillende momenten verdeeld over de dag en niet tijdens een openbare bijeenkomst. De afzonderlijke activiteiten werden gefilmd door Henk Pijnenburg. Hij zal er een algehele impressie van maken, die voor iedereen te zien zal zijn op www.neerkantonline.nl. Op de website is ook een film te zien over 75 jaar bevrijding van Neerkant, die getoond zou worden na afloop van de Dodenherdenking tijdens een bijeenkomst in De Moost.

Meer media
Wethouder Helm Verhees na de kranslegging bij het herdenkingsmonument in Helenaveen. Wethouder Marinus Biemans na de kranslegging bij het oorlogsmonument in Zeilberg.

Gerelateerde nieuwsberichten

Politie vermoedt brandstichting in Zandbos DEURNE - De brand in het Zandbos in Deurne zaterdagochtend is mogelijk aangestoken. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Rond 9.45 uur zaterdagochtend brak er brand uit in... 31 mei 2020 - 12:05
Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Zorgen om coronanertsen in Deurne DEURNE - De mogelijke besmetting van nerts op mens die vorige week vastgesteld werd in de gemeente Deurne blijft de gemoederen bezighouden. Uit onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is... 29 mei 2020 - 10:08
Ossenbeemd gaat open DEURNE – De Ossenbeemd gaat met ingang van pinkstermaandag 1 juni weer open voor publiek. Op het terrein en in het bezoekerscentrum gelden maatregelen in het kader van de 1,5... 28 mei 2020 - 12:18
Vlooienmarkt Deurne nog niet open DEURNE – Vlooienmarkt Deurne aan Brouwhuisweg 36 in Vlierden is als gevolg van de coronacrisis sinds 14 maart gesloten. Voorlopig blijft dat nog zo, datzelfde geldt voor het aanleveren van... 28 mei 2020 - 12:09