Kinderen lezen gedichten voor tijdens de Dodenherdenking in 2019 bij het oorlogsmonument in Zeilberg. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Dodenherdenkingen in de gemeente Deurne

donderdag 30 april 2020 - 11:00|

DEURNE – Maandag 4 mei is het Dodenherdenking. Deurne viert dat dit jaar in aangepaste vorm. Dit jaar is er geen gelegenheid om de kerkdienst op locatie bij te wonen en is er ook geen samenkomst na afloop. De viering is wel thuis te volgen via de website: www.kerkdienstgemist.nl. Ook in Zeilberg, Neerkant en Helenaveen wordt 4 mei op alternatieve wijze gevierd.

Om 19.40 uur is er een kerkdienst met orgelmuziek van Bert Augustus in de Willibrorduskerk in Deurne. Daarna houdt burgemeester Hilko Mak een toespraak en zal Jerom Coppus vervolgens de Last Post blazen. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte.
Aansluitend speelt Bert Augustus twee coupletten van het Wilhelmus. Vervolgens is het woord aan dominee Ada Rebel en pastoor Paul Janssen en zal Jeroen Vrijnsen een gedicht voordragen. Een wandeling naar het monument volgt, waar de kranslegging plaatsvindt door burgemeester Mak. Jeroen Vrijnsen legt bloemen namens alle kinderen in Deurne. 
De dienst is te volgen via www.kerkdienstgemist.nl. Kies Noord-Brabant, vervolgens Deurne en Sint Willibrorduskerk Deurne.

Zeilberg
De werkgroep Dodenherdenking Zeilberg heeft het aanvankelijk geplande, uitgebreide programma op 4 mei aangepast. Maandagochtend zal de werkgroep de vlag halfstok hangen en nieuwe beachflags met doorgeeffakkels plaatsen bij het oorlogsmonument aan de Hanenbergweg. ‘s Avonds zal kort voor 20.00 uur een moment van aandacht zijn, waarna kransen geplaatst worden namens de gemeente en namens de dorpsraad. Na twee minuten stilte zullen de leden van de werkgroep om 20.00 uur het volkslied zingen en zullen de klokken geluid worden. Dit alles zal in erg klein gezelschap gebeuren: alleen de leden van de werkgroep zullen er zijn en anderhalve meter afstand bewaren. Rond kwart over acht zal de vlag weer gestreken worden. In een later stadium, als de herdenking van 75 jaar vrijheid alsnog gestalte zal krijgen, zal de werkgroep een blijvende info-standaard en een herdenkingstegel plaatsen.
Last Post blazen
De werkgroep Dodenherdenking Zeilberg roept inwoners op de vlaggen in de straten halfstok te hangen. Inwoners die trompet spelen worden gevraagd om precies om 19.58 uur de Last Post te spelen. Dat kan vanuit het venster, vanuit de tuin of vanaf de oprit.
Kinderactiviteiten
Dit jaar zullen er bij de Dodenherdenking in Zeilberg geen kinderen aanwezig zijn. Ook de overige geplande activiteiten voor de kinderen van Basisschool Zeilberg zijn afgelast. Zo zullen de jaarlijkse fietstocht en de gastles op school, maar ook een bezoek aan het Nationaal Monument Kamp Vught voor groep 7/8-leerlingen, niet doorgaan. De werkgroep had in samenwerking met onder anderen de Dorpsraad en Agrarisch Zeilberg het plan opgepakt om in dit bijzondere herdenkingsjaar een bezoek te brengen aan het museum. De actieve deelname van de schooljeugd aan de jaarlijkse Dodenherdenking zou hiermee voor de kinderen nog meer betekenis krijgen.  

Neerkant
In Neerkant zal maandag 4 mei aandacht besteed worden aan de dodenherdenking volgens de nu geldende richtlijnen. De aanvankelijk geplande openbare bijeenkomst in De Moost zal niet plaatsvinden. Wel zullen eerder op de dag kransen geplaatst worden door vertegenwoordigers van de gemeente Deurne en Leefbaar en Vitaal Neerkant. Diaken Bart Janssen zal een gebed uitspreken en de namen van de Neerkantse slachtoffers benoemen. Zoals ieder jaar zal ook aandacht besteed worden aan de familie Wals als oorlogsslachtoffers in het recente verleden. Verder zal de Last Post ten gehore worden gebracht en zal de vlag worden gehesen. Het kerkbestuur zorgt voor een bloemstuk bij het oorlogsmonument en bij het herdenkingsteken voor de familie Wals. Dit alles zal los van elkaar op bepaalde momenten overdag gebeuren. Alle activiteiten worden gefilmd door Henk Pijnenburg uit Neerkant, die er een geheel van zal maken. Tijdens de bijeenkomst in De Moost zou een film over 75 jaar bevrijding van Neerkant vertoond worden. De film is inmiddels te zien via de website Neerkant online; klik hier om de film te bekijken. Ook de door Henk Pijnenburg gemaakte impressie van de herdenking op 4 mei zal na afloop voor iedereen te zien zijn op www.neerkantonline.nl.

Helenaveen
Dorpsraad Helenaveen  had voor de 4 mei-viering, 75 jaar na dato, een speciale herdenking in gedachten. Omdat dit nu niet op de gebruikelijke wijze kan plaatsvinden wordt deze herdenking verplaatst naar 4 mei 2021. Komende maandag worden namens alle inwoners van Helenaveen en namens de gerepatrieerden en de gemeente Deurne kransen gelegd bij het herdenkingsmonument in het dorpscentrum. Dorpsraad Helenaveen plaatst tevens vazen bij het monument voor inwoners die zelf een bloem willen brengen. Ook bij het monument aan de Koolweg zorgt de dorpsraad voor bloemen. Dorpsraad Helenaveen wil op deze wijze uitdragen dat de oorlogsslachtoffers op deze speciale dag niet vergeten worden. Daarom zal op 4 mei de vlag halfstok hangen.

Liessel
In Liessel wordt dit jaar geen Dodenherdenking gehouden. Vertegenwoordigers van de Stichting Herdenkingsmonument Liessel en van de gemeente Deurne zullen in de loop van de dag kransen leggen bij het oorlogsmonument aan de Monseigneur Berkvensstraat. Ook zullen de vlaggen maandag 4 mei halfstok hangen.

Thuis herdenken
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat maandag 4 mei in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.
Omdat er dit jaar geen publiek aanwezig kan zijn bij de Dodenherdenkingen en 4 mei-vieringen doet het Nationaal Comité 4 en 5 Mei een aantaal aanbevelingen voor mensen die thuis de oorlogsslachtoffers en de bevrijding willen herdenken. Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58,30 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
Bekijk hier de aanbevelingen van het Nationaal Comité om 4 en 5 mei thuis mee te vieren, de Taptoe mee te blazen, twee minuten stil te zijn en het Wilhelmus mee te zingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Doek dreigt te vallen voor Bejato DEURNE - Toneelclub Bejato dreigt het 50-jarig jubileum in 2026 niet te gaan halen. De reden is dat het gezelschap te weinig actieve spelers heeft. Daarom zijn ze druk aan... 23 juli 2021 - 12:59
Fietser overleden na ongeluk in Deurne DEURNE – Op de Bakelseweg in Deurne is donderdagmorgen bij een ongeluk een fietser om het leven gekomen. Door nog onbekende reden kwam de fietser in botsing met een bestelbus... 22 juli 2021 - 12:40
TEJO-huis in Deurne opent deuren DEURNE – In het nieuwe TEJO-huis in Deurne aan de Ferdinand Bolstraat in Sint Jozefparochie konden belangstellenden afgelopen donderdag voor het eerst een kijkje nemen. Het inloophuis waar jongeren van... 16 juli 2021 - 12:06
Fotograaf Ton Hartjens draagt stokje na zestig jaar over DEURNE – Fotograaf Ton Hartjens (84) uit Deurne heeft zijn fotostudio na 60 jaar overgedragen aan zijn opvolger Harrie Jegerings. Daarmee komt de wens dat zijn domein niet verloren gaat... 15 juli 2021 - 12:27
De groen-wateraffaire van 1981 verfilmd DEURNE - In de tweede film in de reeks 'Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne' staat de groen-wateraffaire centraal. Bewoners van Deurne rond de vijftig jaar of ouder kunnen zich... 1 juli 2021 - 11:31
Voor ieder wat wils in nieuw theaterseizoen CCD DEURNE – Met gepaste trots en met een grote glimlach van oor tot oor presenteerden algemeen manager Bianca den Toom en programmeur Fred Houben van het Cultuurcentrum afgelopen vrijdag het... 25 juni 2021 - 10:06