Nel en Charles de Theije in de zagerij van Holtens Molen met de illustraties uit het prentenboek. Op de voorgrond handpop Muis Jan. (Foto: Marius van Deursen)

Met Muis Jan op de molen

donderdag 28 augustus 2014 - 13:21|Ine van Hal

DEURNE - Zoals een muis wordt aangetrokken door graankorrels, zo worden kinderen en grote mensen aangetrokken door een molen. Dat overkwam ook Charles de Theije uit Deurne, die molenaar werd op Holtens Molen en zijn vrouw Nel die er af en toe in het winkeltje werkt. Samen schreven ze het prentenboek Muis Jan op de Molen, dat zondag 31 augustus om 14.30 uur gepresenteerd wordt op Holtens Molen.

Het programma begint zondag om 13.00 uur. Tot 16.00 uur is de molen in werking, de molenwinkel is open en er is een tentoonstelling te zien van de originele aquarellen van het prentenboek. Na de boekpresentatie om 14.30 uur kunnen de aanwezige kinderen met handpop Muis Jan het verhaal in de molen meebeleven. De in de voorverkoop bestelde boeken kunnen opgehaald worden, tevens vindt verkoop plaats in de molenwinkel. Een gedeelte van de verkoopsprijs is bestemd voor Holten’s molen.

Charles en Nel de Theije hebben samen 65 jaar ervaring in het onderwijs. Ze komen oorspronkelijk uit Helmond waar Charles werkzaam was op het Dr. Knippenbergcollege. Ze wonen bijna 20 jaar in Deurne. Charles is van oorsprong handenarbeidleraar, Nel werkte jaren in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs met kleuters en groep 3 en 4. Ze houdt zich nu bezig met filosoferen voor kinderen.
Toen hij eenmaal met vervroegd pensioen was ontstond bij Charles het idee om een verhaal te tekenen van een muis op bezoek in de molen. Charles is verhalenverteller op Het Rijtven in Deurne. Daarbij maakt hij veelvuldig gebruik van handpoppen zoals Muis Jan. Voor een aantal bewoners van Het Rijtven zijn Muis Jan en zijn vrienden bekende figuren. 
"Op den duur gaat zo'n pop een eigen leven leiden. Ik gebruikte hem ook voor kinderen die op bezoek kwamen in de molen", zegt hij. "Kinderen willen niet alleen luisteren en kijken maar ook proeven, ruiken en voelen. Zo kwam ik op het idee om een verhaal te maken voor kinderen, waarin tegelijkertijd voor jong en oud de werking van de molen zichtbaar wordt. Alle technische delen van de molen op een begrijpelijke manier uitleggen in een kinderboek. Maar het moest ook een leuk verhaal zijn."
Aan de hand van het prentenboek met tekeningen en verhalen over een avontuurlijke muis die op ontdekkingstocht gaat, kunnen kinderen te weten komen hoe de molen werkt, hoe het graan gemalen wordt, de olie wordt geslagen en het hout gezaagd. Charles maakte de tekeningen voor het prentenboek, Nel werkte het verhaal verder uit. Heel speciaal was volgens het echtpaar de samenwerking van Charles met Jan Vriends van Vrijwerkers in Helmond; van een oud-leraar op het Dr.-Knippenbergcollege met een van zijn oud-leerlingen. Charles de Theije: "Het eerste wat hij zei was, maak alle tekeningen maar opnieuw. Alle tekeningen moesten uitvergroot worden, met genoeg vrije ruimte er omheen om ze netjes op de bladzijden te laten passen."
Heel bijzonder vond het echtpaar ook dat ze er samen met Jan Vriends bij mochten zijn toen het boek gedrukt werd bij drukkerij Claessens in Someren.

Het verhaal gaat over Muis Jan, die tijdens een wandeling met zijn vriendinnetje een molen ziet. Hij schept tegenover haar op dat hij alles over molens weet. Om zijn opschepperij waar te maken gaat hij op onderzoek uit in de molen. Zijn avontuur en alles wat hij in de molen ontdekt, wordt in het prentenboek beschreven en geïllustreerd met in Holtens Molen gemaakte tekeningen. Daarvan kunnen ook losse illustraties gemaakt worden voor bij de betreffende onderdelen in de molen of gebruikt worden als informatiemateriaal bij rondleidingen met kinderen.
Charles en Nel de Theije hebben het boekje uitgegeven in eigen beheer. Het is uitgevoerd met een harde kaft en telt 36 pagina's. Vanaf 1 september zal het onder meer verkrijgbaar zijn bij Holtens Molen en boekhandel Berkers in Deurne.

Gerelateerde nieuwsberichten

Advies aan Liesselnaren: sluit deuren en ramen LIESSEL - De gemeente Deurne geeft het advies aan inwoners van Liessel om de deuren en ramen te sluiten. Ook is het volgens de gemeente verstandig om de ventilatie uit... 26 juni 2017 - 21:43
Dronebeelden na nieuwe Peelbrand LIESSEL - Onverwacht ontstond er vandaag opnieuw brand in de Deurnsche Peel. Astenaar Ivo van der Put bracht de bluswerkzaamheden en de schade van bovenaf in beeld. De nieuwe brand... 26 juni 2017 - 20:14
Spoorwegovergang niet onveilig DEURNE - Prorail heeft onderhoud uitgevoerd naar aanleiding van geschrokken reacties van Deurnenaren die vorige week vrijdag een trein voorbij zagen komen terwijl de spoorbomen gewoon open waren. Volgens Prorail... 26 juni 2017 - 18:51
Opnieuw brand in Deurnsche Peel LIESSEL/DEURNE - Opnieuw is er brand uitgebroken in de Deurnsche Peel. Dat meldt hoofdofficier van dienst Wally Paridaans. De brandweer is met vier bluswagens en watercontainers uitgerukt. De brand is... 26 juni 2017 - 15:31
Prorail onderzoekt 'gevaarlijke' spoorwegovergang in Deurne DEURNE - De slagbomen stonden open, maar toch kwam er ineens een trein voorbij denderen. Dat Anita van den Heuvel-Louwers uit Deurne zich vorig week vrijdag te pletter schrok, is... 26 juni 2017 - 12:19
Update Peelbrand: vuur is gedoofd LIESSEL - Staatsbosbeheer heeft vanaf zaterdag tot zondagavond vijf sproei-installaties, zoals boeren die gebruiken om hun land te besproeien, ingezet om de nog altijd smeulende veenbrand in de Deurnsche Peel... 26 juni 2017 - 11:49