Een geconcentreerde Colinda Oosterveen aan het werk tijdens de kookwedstrijd.

Naar Japan dankzij Hetty’s Hutspot

donderdag 7 december 2017 - 09:17|

LIESSEL - De 24-jarige Colinda Oosterveen uit Liessel heeft afgelopen zaterdag een kookwedstrijd gewonnen in het luxueuze hotel Okura in Amsterdam. Met haar gerecht Hetty’s Hutspot won ze de hoofdprijs: een ticket voor twee personen naar Japan.

Colinda’s moeder Hetty Oosterveen wees haar dochter op de kookwedstrijd, die uitgeschreven was via een Facebookactie. Vier weken geleden kreeg Colinda bericht dat zij als een van de vijf finalisten was gekozen uit 180 inzenders. “We moesten een recept insturen dat anders was dan anders”, aldus de Liesselse, die in het dagelijkse leven les geeft aan groep 3-4 van basisschool De Diamant in Someren.
Een van de voorwaarden was dat in het recept de Japanse sojasaus Kikkoman verwerkt moest worden. “We hebben het recept gemaakt met de normale ingrediënten van hutspot, zoals aardappelen, winterwortel, ui en rookworst. De rookworst hebben we laten marineren in de sojasaus en daarmee hebben we ook een jus gemaakt. Mijn zusje Ilse heeft me geholpen het recept verder uit te werken. De afgelopen vier weken hebben we elke week hutspot gegeten”, zegt ze lachend.
De vijf finalisten mochten hun recept bereiden voor de jury, onder leiding van chefkok Onno Kokmeijer van het Ciel Bleu restaurant in hotel Okura. Juryleden waren onder anderen receptenbloggers Sofie en Jorrit van Lekker en Simpel.

Originaliteit
Colinda reisde samen met haar zus Ilse naar Amsterdam. Zij moest haar gerecht zelf bereiden, haar zus mocht haar bijstaan in het publiek. “Een van de andere deelnemers was een meisje met een eigen cateringbedrijf”, vertelt de Liesselse. “We hadden totaal niet verwacht dat we zouden winnen. En dat hadden we niet eens zo erg gevonden. Het was al heel speciaal dat we een nachtje in zo’n luxe hotel mochten slapen. We hebben gewonnen vanwege de originaliteit van het recept; een simpele hutspot die we helemaal gefinetuned hebben en geserveerd met een mooie opmaak.”
De bijzonderheden van haar prijs zijn bij Colinda nog niet bekend. Wie er met haar mee gaat is wel al duidelijk: “Ik ga samen met mijn zus Ilse.”

Recept Hetty’s Hutspot
Onderstaand het winnende recept voor Hetty's Hutspot door Colinda Oosterveen.
Ingrediënten voor de marinade: 150 ml Kikkoman sojasaus, een teentje knoflook fijngesneden, een half pepertje fijn gesneden (naar smaak toevoegen), 2 eetlepels honing, geraspte gember, rookworst.
Ingrediënten voor de hutspot: 500 gram wortels, 500 gram uien, 800 gram kruimige aardappels, 1 kippenbouillonblokje, 30 gram boter.
Ingrediënten voor de saus: de marinade, 3 takjes tijm, 0,5 theelepel knoflookpoeder, 2 appels geschild en in blokjes gesneden, 2 lente-uien in ringetjes, 0,5 groentebouillonblokje, maïzena, olijfolie.
Overige ingrediënten: zonnebloemolie, citroen en amandelschaafsel.

Bereiding
Roer de ingrediënten van de marinade door elkaar en laat even rusten. Snijd de rookworst in dunne plakjes en voeg toe aan de marinade. Minimaal 30 minuten laten marineren. Resterende rookworst in kleine reepjes snijden, deze worden gefrituurd.
Snijd de uien en de wortels in kleine stukjes. Snijd 1 appel in mooie, kleine vierkante blokjes. De andere appel schillen en in kleine reepjes snijden ter garnering. Leg deze reepjes in een schaaltje en druppel er citroensap overheen. Laat dit rusten.
Pak een grote pan en smelt de boter op middelhoog vuur. Fruit de uien circa 5 minuten. Voeg hierna de stukjes wortel en de aardappels toe. Verkruimel het kippenbouillonblokje en voeg 500 ml water toe. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten op laag vuur gaarkoken.
Haal de rookworst uit de marinade en doe deze in een bakje met 2 theelepels olijfolie. Gril deze in een grillpan.
Doe een klein scheutje olijfolie in een pannetje en bak hierin de verse tijm en de appelstukjes. Voeg hierna de lente-ui in ringetjes toe. Giet de marinade erbij en warm door.
Doe twee theelepels maïzena en een scheutje koud water in een kopje en roer goed door. Voeg dit bij de saus met nog circa 100 ml water en roer door. Breng aan de kook en laat iets indikken. Laat op klein vuur staan.
Verwarm in een hoge pan en halve fles zonnebloemolie. Verwarm tot 170 graden. Leg de stukjes rookworst enkele minuten in de olie. Laat hierna uitlekken. Zorg dat ze lekker knapperig worden.
Rooster het amandelschaafsel kort in een pan.
Serveer hierna de hutspot, gegrilde rookworst, gefrituurde rookworst, appel (in citroen) op een bord. Serveer de saus ernaast op het bord. Strooi nog wat lente-ui en het amandelschaafsel over het gerecht.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Deurne in de sneeuw DEURNE - Door de sneeuwval was Deurne vandaag gehuld in een winters decor. Fotograaf Marius van Deursen trok eropuit en maakte enkele mooie beelden. 10 december 2017 - 20:02
Waar naar toe dit weekend? DEURNE - Het is weekend! Er is weer van alles te doen in Deurne en omgeving. De zaterdag staat bol van muziek en wie in kerstsferen wil komen moet zondag... 8 december 2017 - 17:18
D’n Bogerd haalt 3.509 euro op met sponsorloop SINT JOZEFPAROCHIE - Leerlingen van brede school D’n Bogerd hebben eind oktober meegedaan aan de jaarlijkse sponsorloop. Het eindbedrag is nu bekend. De kinderen hebben in totaal 3.509,92 euro bij... 7 december 2017 - 16:11
Alles Kits bij De Plankeniers LIESSEL - Toneelvereniging De Plankeniers uit Liessel speelt zaterdag 9 en zondag 10 december de komedie Alles Kits in De Kastanje, Hoofdstraat 62 in Liessel. De voorstellingen beginnen om 20.00... 7 december 2017 - 09:33
94-jarige met pensioen DEURNE - De 94-jarige Gerard Manders uit Deurne heeft vorige week donderdag afscheid genomen als vrijwilliger van begraafplaats Jacobshof in Deurne; hij is met 'vrijwilligerspensioen' gegaan. Samen met ruim tien... 6 december 2017 - 16:02
Extra stemlokaal op NS station Deurne DEURNE - Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 kunnen Deurnenaren voor het eerst hun stem uitbrengen op het NS Station. Het stembureau wordt ingericht in een unit die voor... 4 december 2017 - 14:52