Burgerpanel overwegend positief over sportvoorzieningen

donderdag 12 oktober 2017 - 08:56|Willie Thijssen
De gymzaal in Zeilberg wordt al enige tijd niet meer gebruikt. Het college vindt het niet meer verantwoord. (Archieffoto: Marius van Deursen)

DEURNE - Een ruime meerderheid van het burgerpanel Tipdeurne vindt dat er voldoende sportaccommodaties zijn binnen de gemeente Deurne. Met sportaccommodaties worden sportvelden, gymzalen, zwembaden en fitnessgelegenheden bedoeld. Tien procent vindt dat er in Deurne onvoldoende accommodaties zijn. Dertig procent is neutraal of weet het niet. Aan het onderzoek deden 405 panelleden mee.

Zestig procent van de respondenten vindt dat er voldoende sportaccommodaties zijn binnen de gemeente Deurne. De reacties van de mensen die vinden dat er in Deurne onvoldoende accommodaties zijn, zijn vooral gericht op de gymzaal in Zeilberg die vorig jaar is gesloten en de plannen van gymnastiek- en turnvereniging KDO Deurne voor de bouw van een nieuwe accommodatie. Een van de respondenten oppert zelfs om de bouwplannen van KDO – nieuwbouw is nu bij het scholenvierkant in Sint Jozefparochie voorzien – in Zeilberg te realiseren zodat twee vliegen in een klap worden geslagen.
Ook zijn er verschillende kritische opmerkingen over de gymzaal in Neerkant en over zwembad De Wiemel. 'Het zwembad is op' en 'Neerkant is dringend aan nieuwe accommodatie toe', zijn enkele reacties.

Aanbod sportverenigingen
Bijna driekwart van de respondenten is tevreden over het aanbod van sportverenigingen in de gemeente. Zes procent is ontevreden en 22 procent heeft geen mening. Sporten die in Deurne worden gemist zijn onder meer volleybal, honkbal en seniorensport.
Overigens laat het onderzoek ook zien dat een kwart van de Deurnenaren nooit sport. Bij de mensen die wel sporten is wandelen het meest populair (29 procent), voor fitness (19 procent) en wielrennen/fietsen (17 procent). Teamsporten scoren een stuk lager: voetbal 5 procent, volleybal 3 procent en hockey 1 procent.
Een kwart van de Deurnenaren is aangesloten bij een sportvereniging in de gemeente. 24 procent is actief lid, 5 procent is wel lid maar niet actief en 71 procent is niet bij een sportvereniging in Deurne aangesloten.

Actieve rol gemeente
Een ruime meerderheid vindt dat de gemeente een actieve rol moet vervullen om haar inwoners aan het sporten te krijgen. 63 procent is het hiermee eens. Zestien procent ziet hier voor de gemeente geen rol weggelegd.
Een kwart van de Deurnenaren vindt dat alle sportverenigingen in Deurne rond moeten kunnen komen, zonder gebruik te maken van subsidies van de gemeente. 55 procent geeft aan het hiermee oneens te zijn. De overige respondenten zijn neutraal of weten het niet.

Meedoen aan Tipdeurne
Het onderzoek is in zijn geheel terug te lezen op tipdeurne.nl (button 'Onderzoeksresultaten' rechtsboven). Tipdeurne is een initiatief van Weekblad voor Deurne en onderzoeksbureau Toponderzoek. De teller staat voor wat betreft het aantal panelleden van Tipdeurne op 585. Wie mee wil doen aan de onderzoeken onder het burgerpanel, kan zich nog altijd hier aanmelden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deurne in de sneeuw DEURNE - Door de sneeuwval was Deurne vandaag gehuld in een winters decor. Fotograaf Marius van Deursen trok eropuit en maakte enkele mooie beelden. 10 december 2017 - 20:02
Waar naar toe dit weekend? DEURNE - Het is weekend! Er is weer van alles te doen in Deurne en omgeving. De zaterdag staat bol van muziek en wie in kerstsferen wil komen moet zondag... 8 december 2017 - 17:18
D’n Bogerd haalt 3.509 euro op met sponsorloop SINT JOZEFPAROCHIE - Leerlingen van brede school D’n Bogerd hebben eind oktober meegedaan aan de jaarlijkse sponsorloop. Het eindbedrag is nu bekend. De kinderen hebben in totaal 3.509,92 euro bij... 7 december 2017 - 16:11
Alles Kits bij De Plankeniers LIESSEL - Toneelvereniging De Plankeniers uit Liessel speelt zaterdag 9 en zondag 10 december de komedie Alles Kits in De Kastanje, Hoofdstraat 62 in Liessel. De voorstellingen beginnen om 20.00... 7 december 2017 - 09:33
Naar Japan dankzij Hetty’s Hutspot LIESSEL - De 24-jarige Colinda Oosterveen uit Liessel heeft afgelopen zaterdag een kookwedstrijd gewonnen in het luxueuze hotel Okura in Amsterdam. Met haar gerecht Hetty’s Hutspot won ze de hoofdprijs:... 7 december 2017 - 09:17
94-jarige met pensioen DEURNE - De 94-jarige Gerard Manders uit Deurne heeft vorige week donderdag afscheid genomen als vrijwilliger van begraafplaats Jacobshof in Deurne; hij is met 'vrijwilligerspensioen' gegaan. Samen met ruim tien... 6 december 2017 - 16:02