Burgerpanel overwegend positief over sportvoorzieningen

donderdag 12 oktober 2017 - 08:56|Willie Thijssen
De gymzaal in Zeilberg wordt al enige tijd niet meer gebruikt. Het college vindt het niet meer verantwoord. (Archieffoto: Marius van Deursen)

DEURNE - Een ruime meerderheid van het burgerpanel Tipdeurne vindt dat er voldoende sportaccommodaties zijn binnen de gemeente Deurne. Met sportaccommodaties worden sportvelden, gymzalen, zwembaden en fitnessgelegenheden bedoeld. Tien procent vindt dat er in Deurne onvoldoende accommodaties zijn. Dertig procent is neutraal of weet het niet. Aan het onderzoek deden 405 panelleden mee.

Zestig procent van de respondenten vindt dat er voldoende sportaccommodaties zijn binnen de gemeente Deurne. De reacties van de mensen die vinden dat er in Deurne onvoldoende accommodaties zijn, zijn vooral gericht op de gymzaal in Zeilberg die vorig jaar is gesloten en de plannen van gymnastiek- en turnvereniging KDO Deurne voor de bouw van een nieuwe accommodatie. Een van de respondenten oppert zelfs om de bouwplannen van KDO – nieuwbouw is nu bij het scholenvierkant in Sint Jozefparochie voorzien – in Zeilberg te realiseren zodat twee vliegen in een klap worden geslagen.
Ook zijn er verschillende kritische opmerkingen over de gymzaal in Neerkant en over zwembad De Wiemel. 'Het zwembad is op' en 'Neerkant is dringend aan nieuwe accommodatie toe', zijn enkele reacties.

Aanbod sportverenigingen
Bijna driekwart van de respondenten is tevreden over het aanbod van sportverenigingen in de gemeente. Zes procent is ontevreden en 22 procent heeft geen mening. Sporten die in Deurne worden gemist zijn onder meer volleybal, honkbal en seniorensport.
Overigens laat het onderzoek ook zien dat een kwart van de Deurnenaren nooit sport. Bij de mensen die wel sporten is wandelen het meest populair (29 procent), voor fitness (19 procent) en wielrennen/fietsen (17 procent). Teamsporten scoren een stuk lager: voetbal 5 procent, volleybal 3 procent en hockey 1 procent.
Een kwart van de Deurnenaren is aangesloten bij een sportvereniging in de gemeente. 24 procent is actief lid, 5 procent is wel lid maar niet actief en 71 procent is niet bij een sportvereniging in Deurne aangesloten.

Actieve rol gemeente
Een ruime meerderheid vindt dat de gemeente een actieve rol moet vervullen om haar inwoners aan het sporten te krijgen. 63 procent is het hiermee eens. Zestien procent ziet hier voor de gemeente geen rol weggelegd.
Een kwart van de Deurnenaren vindt dat alle sportverenigingen in Deurne rond moeten kunnen komen, zonder gebruik te maken van subsidies van de gemeente. 55 procent geeft aan het hiermee oneens te zijn. De overige respondenten zijn neutraal of weten het niet.

Meedoen aan Tipdeurne
Het onderzoek is in zijn geheel terug te lezen op tipdeurne.nl (button 'Onderzoeksresultaten' rechtsboven). Tipdeurne is een initiatief van Weekblad voor Deurne en onderzoeksbureau Toponderzoek. De teller staat voor wat betreft het aantal panelleden van Tipdeurne op 585. Wie mee wil doen aan de onderzoeken onder het burgerpanel, kan zich nog altijd hier aanmelden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Het is stil in voormalig Musicas-pand DEURNE - De Deurnese Hafadru-verenigingen maken geen gebuik meer van de accommodatie aan de Harmoniestraat 5. Het pand is onderdeel van het gebouw van cultuurcentrum Martien van Doorne. Tot voor... 20 oktober 2017 - 14:39
Zwaar ongeval op N270 bij Deurne DEURNE - Bij een ongeluk op de N270 bij Deurne zijn vanochtend meerdere gewonden gevallen. Het gaat om een ongeluk met twee vrachtwagens. Een traumahelikopter is ter plaatse, net als... 17 oktober 2017 - 08:00
140 Pakketjes voor stichting Fieke SINT JOZEFPAROCHIE - Zo'n 35 vrijwilligers uit Deurne en de -verre- regio hebben afgelopen zaterdag een dag achter de naaimachine doorgebracht in het Hofke van Marijke in Sint Jozefparochie. Samen... 16 oktober 2017 - 15:17
Sloop- en bouwstop Fraterhuis DEURNE - De werkzaamheden aan het Fraterhuis aan de Vissser 25 in Deurne zijn gisteren stilgelegd. Burgemeester Hilko Mak heeft na een controle door de gemeente en door Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant... 13 oktober 2017 - 17:24
Woningbouw Lagekerk loopt weer vertraging op DEURNE - De Raad van State heeft afgelopen woensdag het bestemmingsplan voor woningbouw aan de Lagekerk vernietigd. Het parkeerplan dat onderdeel is van de woningbouw voldoet niet aan de gestelde... 13 oktober 2017 - 17:08
Marco Swiggers luidt het jaar uit DEURNE - Deurne krijgt dit jaar voor het eerst een eigen oudejaarsconference. Een terugblik op Deurne zelf en alle dorpen er omheen. De titel is: Poeiersuiker. De 45-jarige in Vlierden... 13 oktober 2017 - 13:16