Reza Aramesh, Action 44: Baghdad September 10th, 2004, 2009.

Expositie Beautiful Stranger in De Wieger

vrijdag 19 mei 2017 - 08:39|

DEURNE - Zondag 21 mei openen in museum De Wieger in Deurne drie nieuwe exposities. Zoals gebruikelijk zal op de begane grond aandacht besteed worden aan het werk van Hendrik Wiegersma. Ditmaal met zelfportretten van de schilder en portretten die hij maakte van zijn vrouw Nel. Reden is hun huwelijksdag op 13 juni 1917: honderd jaar geleden. In de ateliers zal grafisch werk te zien zijn van kunstenaars van de stichting Beeldenstorm. Zeer bijzonder is de expositie met hedendaags werk van Arabische en Iraanse kunstenaars, deels op de begane grond en op de eerste verdieping: Beautiful Stranger. Dit werk is afkomstig uit de Collectie Nadour van de Duitse verzamelaar Rüdiger K. Weng. Als verzamelaar en bruikleengever wil hij kunstenaars uit het Midden-Oosten een podium bieden in de westerse wereld en daarmee een bijdrage leveren aan een dialoog met hen. Curator Diana Wiegersma van de Collectie Nadour koos uit de collectie dertig aansprekende werken voor de expositie Beautiful Stranger. De exposities zijn te zien tot en met 17 september 2017.

De herdenking van de huwelijkssluiting van Hendrik Wiegersma en Nel Daniëls honderd jaar geleden zal niet alleen in beeld gebracht worden met portretten. Ook documentatiemateriaal uit de tijd van hun huwelijk zal op de expositie aanwezig zijn. Direct na hun huwelijk in 1917 vestigde het echtpaar zich aan de Stationsstraat 70 in Deurne en in 1922 verhuisden Hendrik en Nel met hun zonen Jaap en Pieter naar het door architect Roffelsen gebouwde Huize De Wieger met huisartsenpraktijk aan de Oude Liesselseweg. Hier werden nog de zonen Wieger, Friso en Sjoerd geboren. Nel overleed in 1962 en Hendrik in 1969. Sinds 1976 is in hun woonhuis museum De Wieger gevestigd.
In de St.-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne hangt een door Hendrik Wiegersma geschilderd drieluik. Hierop zijn aan weerszijde van Christus veertien apostelen afgebeeld. Matthias, als 13e apostel gekozen in plaats van Judas -afgebeeld met geldbuidel, strop en een gebarsten aureool- staat er ook op, net als Paulus, die pas later bij de groep apostelen is gekomen. Op de achterzijde van de twee zijpanelen schilderde Wiegersma zichzelf en zijn vrouw Nel als respectievelijk de heilige Wigardus en de heilige Petronella. Die zijpanelen zullen vanaf 13 juni voor de rest van de maand juni gesloten zijn, zodat deze afbeeldingen bij hoge uitzondering te zien zijn. Het parochiebestuur sluit hiermee aan bij het thema van de expositie in De Wieger.
Van Grafisch Atelier Daglicht, nu stichting Beeldenstorm, worden in het groot atelier grote prenten (120 x 160 cm) van Phoebe Maas, Saskia Marée, Alphons ter Avest, Jeroen Bodewits en Hillegon Brunt getoond. In het klein atelier is een selectie kleiner werk van Jeroen de Leijer, Lilia Scheerder, Reinoud van Vught en Tim Enthoven te zien.

'Aan de tentoonstelling Beautiful Stranger geven wij vanwege de actuele context en het urgente karakter van de situatie rondom vluchtelingen graag nu ruimte'

Beautiful Stranger, Diana Wiegersma en De Wieger
Misschien zullen velen zich afvragen hoe een expositie als Beautiful Stranger terecht komt in De Wieger. Voor de hand liggend is dat misschien ook niet als het gaat om het tentoonstellingsbeleid van De Wieger in het verleden. Veelal wordt kunst uit het Interbellum en moderne kunst getoond en niet hedendaagse kunst. Toch is vorig jaar al een aanzet tot verruiming van dit beleid gegeven met de estafettetentoonstelling in het Groot Atelier met werk van hedendaagse kunstenaars uit Deurne en omgeving. En al een aantal jaren wordt in de ateliers hedendaags grafisch werk getoond.
Wat nog niet eerder werd getoond is hedendaagse Arabische en Iraanse kunst. Het initiatief hiervoor ontstond vorig jaar. Tijdens de voorbereidingen voor de jubileumexposities met werk van Pieter en Friso Wiegersma en die met werk van Ossip Zadkine. Voor die exposities werkte conservator Lex van de Haterd nauw samen met Tjerk Wiegersma, zoon van Pieter en kunsthandelaar, en leerde hij Tjerks dochter Diana kennen.
Diana Wiegersma studeerde kunstgeschiedenis aan de Sorbonne en volgde een opleiding tot curator bij De Appel in Amsterdam. Sinds ongeveer 12 jaar is zij curator van de Collectie Nadour van verzamelaar Rüdiger K. Weng. De verzameling bestaat uit schilderijen, foto’s en multimedia van Arabische en Iraanse kunstenaars. Het initiatief voor de verzameling komt voort uit ervaringen tijdens een opdracht voor de Verenigde Arabische Emiraten om de Arabische kunstwereld in beeld te brengen. Weng en Wiegersma werden geconfronteerd met het gegeven dat hedendaagse kunstenaars uit de Arabische wereld en Iran in het Westen nauwelijks een podium hebben om hun werk te presenteren. Of zij nu nog wonen in hun geboorteland of zich als vluchteling inmiddels elders gevestigd hebben.
Dat podium wil Weng hen bieden door hen financieel te ondersteunen, maar ook door hun werk aan te kopen en uit te lenen voor tentoonstellingen en daarmee een dialoog op gang te brengen in en met de Westerse wereld.
In de samenstelling van de Collectie Nadour speelt Diana Wiegersma als curator een belangrijke rol. De collectie moet een evenwichtige afspiegeling zijn van hedendaagse werk van kunstenaars uit het Midden-Oosten en Arabisch Noord-Afrika en daarmee beantwoorden aan haar naam: Nadour. De naam kan vertaald worden als: observatiepost. Maar ook als: richtingwijzer. Zoals de vuurtorens dat waren op de oude karavaanroutes voor reizigers uit verre streken. Een aantal kunstenaars met werk in de Collectie Nadour is inmiddels wereldwijd doorgebroken. Dat geeft een extra betekenis aan de Collectie Nadour. Lex van de Haterd: “Aan de tentoonstelling Beautiful Stranger geven wij vanwege de actuele context en het urgente karakter van de situatie rondom vluchtelingen graag nu ruimte in De Wieger.”

Bijdrage aan dialoog
Volgens Weng en Wiegersma is het om de ander te begrijpen sowieso belangrijk kennis te maken met kunstuitingen uit de cultuur van de ander. Maar sinds ‘nine-eleven 2001’, de Arabische Lente en de turbulente ontwikkelingen die daarop volgden, is de noodzaak wellicht nog groter geworden. De schijnwerpers zijn gericht op de Arabische wereld en Iran en ook het Westen wordt geconfronteerd met de gevolgen van deze ontwikkelingen. Vluchtelingen komen naar onze Westerse wereld; hetzij op de vlucht voor oorlogsgeweld, hetzij op de vlucht voor de onvrijheid te mogen zijn wie je bent en voor de onderdrukking van je overtuiging. De informatie uit de Arabische landen en Iran die via de media de Westerse wereld bereikt, beperkt zich meestal tot oorlogshandelingen, aanslagen, gevangennemingen en executies. Gruwelijke zaken.
Maar wat er leeft onder de bevolking komt minder vaak onze wereld binnen. Kunstenaars geven er in hun werk een persoonlijke vertaling van. De voor de Collectie Nadour geselecteerde kunstenaars uit Iran en de Arabische landen doen dat in een beeldtaal die refereert aan de beeldtaal van hun eeuwenoude culturen. Culturen, waarin poëzie en orale geschiedenis een belangrijke rol spelen. Waarin zaken niet zwart/wit voorgesteld worden, maar waarin veel gebruik gemaakt wordt van metaforen en allegorische vertellingen om het onzegbare te kunnen zeggen. Nu ook vanwege hun politieke context.
Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat werk uit de Collectie Nadour een bijdrage kan leveren aan een dialoog tussen de Arabische landen en Iran met het Westen. Aan een dialoog tussen culturen, tussen mensen. Een dialoog die noodzakelijk is om elkaar vanuit heel verschillende culturen in de ingewikkelde actuele situatie beter te leren kennen en te kunnen begrijpen.
In Beautiful Stranger zijn ongeveer dertig werken te zien; ook van vrouwelijke kunstenaars. Een belangrijk gegeven, volgens Diana Wiegersma, omdat vrouwen in het gebied een heel belangrijke rol spelen om de sociale cohesie niet te laten verbrokkelen. Onder de in de Collectie Nadour opgenomen kunstenaars bevinden zich inmiddels internationaal bekende kunstenaars als Kader Attia (Algerije), Mounir Fatmi (Marokko) en Ahmed Mater (Saoedi-Arabië), maar ook nog onbekende ontdekkingen. Van Kader Attia is momenteel de solotentoonstelling Repairing the Invisible te zien in SMAK Gent. Hij doet onderzoek naar noties van trauma’s en herstel in de geglobaliseerde samenleving. In 2016 won hij de Prix Marcel Duchamp voor zijn video Réfléchir La Mémoire die er tevens getoond wordt.
De expositie Beautiful Stranger is opgebouwd rond de thema’s Hubris, Crossroads en Exodus, die helpen te begrijpen hoe iemand vervreemdt van zijn land, vervreemdt van zichzelf en tenslotte als vluchteling een vreemdeling wordt in een ander land. Alle in De Wieger tentoongestelde werken zijn met een introductie van Diana Wiegersma opgenomen in een catalogus die bij de opening van de expositie op 21 mei wordt gepresenteerd en verkrijgbaar is bij Museum De Wieger voor de prijs van € 10,00.

Parallelprogramma 
Vanwege het bijzondere karakter van de tentoonstelling zal tijdens de looptijd van Beautiful Stranger een parallelprogramma worden gepresenteerd. Een aantal programmaonderdelen is nog in voorbereiding. Daarover volgt later nadere informatie in nieuwsbrieven en op de site www.dewieger.nl

  • Om te beginnen wordt de opening van de expositie op 21 mei omlijst met een optreden van de Palestijnse muzikant Nizar Rohana op de oud, een snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten, met percussionist Udo Demandt.
  • Op maandagavond 3 juli is er in samenwerking met Boek en Soep een bijzondere literaire avond met de schrijver Rodaan Al Galidi (Irak, 1971). Hij ontvluchtte Irak na zijn studie bouwkunde en kwam in 1998 naar Nederland. Hij is daarna gaan schrijven en heeft inmiddels vanaf 2000 een flink aantal romans, columns en poëzie op zijn naam staan. Rodaan Al Galidi won in 2011 de prijs voor literatuur van de Europese Unie voor ‘De autist en de postduif’ en was tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Zijn laatste roman uit 2016 is ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’; het was DWDD-boek van de maand in januari 2016. Hij kan als geen ander verhalen hoe hij na een studie bouwkunde en een onvermijdelijke vlucht uit zijn land, zichzelf opraapt en vanuit de beeldende kunst een nieuwe toekomst laat ontstaan. De manier waarop hij in Nederland integreerde is verrassend onthullend en doet je soms als Nederlander het schaamrood op de kaken krijgen. Tijd en plaats wordt nog bekend gemaakt.
  • In samenwerking met Cinema Het Witte Doek wordt de film ‘Hedi’ van Mohamed Ben Attia (Tunesië , 1976) uit 2016 vertoond. Locatie en datum worden nog bekendgemaakt.
Meer media
Hayv Kahraman, Culmination, 2010. Youssef Nabil, Self Portrait with Roots, 2008. Yazid Oulab; Untitled (sheep skin), 2006. Diana Wiegersma.

Gerelateerde nieuwsberichten

Expositie over Peter Vink geopend DEURNE - Zondag 12 november is de expositie ‘Honderd jaar Peter Vink’ in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne geopend door zijn zoon Erik Vink en cultuurwethouder Marinus... 13 november 2017 - 10:32
Deurne Wittut 2018 gaat nu al van start DEURNE - Na het succes in 2015 en 2016, kondigde de organisatie van dorpsquiz Deurne Wittut een ‘pauze’ aan. Afgelopen juli werd bekend dat in 2018 weer een nieuwe editie... 9 november 2017 - 11:21
Animato zingt Eurovision Melodies ZEILBERG - Zangvereniging Animato verzorgt komend weekend tweemaal de show Eurovision Melodies in Den Draai, Blasiusstraat 2 in Zeilberg. De twee koren worden begeleid door een gelegenheidsorkest en bij een... 26 oktober 2017 - 09:24
Alle Remmen Los in Vlierden VLIERDEN - Fanfare Wilhelmina Vlierden verzorgt zaterdag 28 oktober een uniek concert in samenwerking met de band BZB in 't Huis in Vlierden. Samen zullen ze de allerbeste BZB-nummers ten... 26 oktober 2017 - 09:06
Nacht van de Nacht ook in Deurne DEURNE/HELENAVEEN - Zaterdag 28 oktober is de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Natuur- en milieuorganisaties vragen dan aandacht voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Ook in Deurne worden enkele activiteiten... 26 oktober 2017 - 08:53
Jubileumconcert CCC Inc in Neerkant ​​​​NEERKANT - CCC Inc speelt vrijdag 27 oktober in gemeenschapshuis De Moost in Neerkant. Met Ernst Jansz, Joost Belinfante, Jaap van Beusekom, Jan Hendriks, Huub Schreurs en Richard Wallenbrug. Het... 26 oktober 2017 - 08:50